Nieuws

Scarlet en TV Vlaanderen/TéléSAT verhogen prijzen voor internationaal bellen met de vaste lijn

03 juni 2019

Sinds 15 mei 2019 gelden er maximumtarieven voor internationale oproepen en sms’en binnen de EU. Die geplafonneerde internationale tarieven gelden overigens ook voor gesprekken die je voert met de vaste telefoon. Alle operatoren leven die maxima na, maar sommige, die vroeger lagere tarieven hanteerden, hebben hun beltarieven nu verhoogd. Wij helpen je het beste tarief te vinden!

Inleiding

De prijs van gesprekken en sms’en binnen de EU is sinds 15 mei 2019 geplafonneerd. Operatoren mogen daar dus maximaal een bepaald bedrag voor vragen. Zo mag een gesprek van België naar Frankrijk niet méér kosten dan € 0,23 (btw inbegrepen) per minuut, en de verzending van een sms mag de prijs van € 0,07 (btw inbegrepen) niet overschrijden.

Die maximumtarieven gelden ook wanneer je met je vaste lijn internationaal belt. Alle operatoren leven die EU-regels na, maar sommige hebben hun vroeger voordeligere tarieven wel tot aan dat maximum opgetrokken.

Scarlet en TV Vlaanderen/TéléSAT halen voordeel uit nieuwe maximumtarief

De impact van deze tariefwijzigingen is bij de meeste operatoren groot. Zo gaan de piektarieven voor internationaal bellen bij Telenet bijvoorbeeld met meer dan 300 % naar beneden. Bij VOO en Proximus merken we vooral voor internationaal bellen met de vaste lijn naar mobiel een grote verlaging van de prijs per belminuut.

Scarlet kwam echter het opvallendst uit de bus. Doorgaans fungeert deze operator als prijsbreker binnen de bundelmarkt ten opzichte van de grotere (en duurdere) operatoren. Sinds 15 mei 2019 maakt Scarlet echter van het nieuwe maximumtarief voor internationaal bellen gebruiken om zijn prijs per belminuut op te trekken van € 0,15 per belminuut naar het wettelijke maximum. Dat betekent dus € 0,0799 extra per minuut. Voor het internationaal bellen naar een mobiel nummer wordt hun nieuwe tarief dan weer € 0,0701 goedkoper.

Een vergelijkbare strategie zien we bij TV Vlaanderen/TéléSAT. Zij deelden hun internationale tarieven op in zones met verschillende prijscategorieën. Sommige EU-landen vielen in de categorie met een prijs van € 0,53 per belminuut. Voor die landen is er dus een serieuze daling voelbaar. Maar voor de populairste landen zoals Frankrijk, Nederland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk enz. bedroeg die prijs vroeger slechts € 0,09 per belminuut. Met het nieuwe maximumtarief profiteert TV Vlaanderen/TéléSAT er dus van om de tarieven voor een aantal EU-landen te verhogen met 244,44 %.

Hoe vind je het beste tarief?

Wij hebben de internationale tarieven van de verschillende operatoren vergeleken vóór en na de nieuwe Europese wetgeving

Naar de vergelijkende tabel

Je belt veel internationaal en wilt voor dat gebruik de beste operator vinden? Surf dan naar onze koopwijzer telecom en vind het ideale abonnement voor jou.

Naar de koopwijzer

VOO zal zijn nationale tarieven verhogen

Ondertussen heeft VOO zijn jaarlijkse prijsverhoging, die ingaat vanaf 1 juli 2019, bekendgemaakt. Naast de gebruikelijke abonnementsverhogingen voor de bundels, merken we op dat de buiten-bundel-tarieven voor gesprekken naar vaste lijnen en mobiele nummers omhoog gaan. Zo stijgt de prijs per belminuut naar vaste lijnen van € 0,05 naar € 0,09 en stijgt de die naar mobiele nummers van € 0,20 naar € 0,23. Wellicht probeert VOO het verlies aan inkomsten voor internationaal bellen te beperken door deze nationale tarieven te verhogen.

Wij houden alvast nauwlettend in de gaten of en hoe de andere operatoren hun tarieven de komende maanden en weken verder gaan aanpassen.