Nieuws

Black Friday: val niet voor koppelverkoop van smartphone en mobiel abonnement

De telecomoperatoren maken ook van deze koopjesperiode gebruik om hun koppelverkoop-aanbiedingen extra in de verf te zetten. Wij analyseerden enkele van hun Black Friday-deals. Op lange termijn bieden die weinig tot geen voordeel.

23 november 2020

Wij analyseerden voor elke operator één Black Friday-aanbieding en stelden telkens vast dat er op lange termijn geen of nauwelijks baat is voor de consument.

Base

 

Base biedt de Samsung S20 FE Cloud Navy 4G 128GB aan als Black Friday-deal. Bij het aangaan van een Base Unlimited-abonnement van € 40 voor 24 maanden kun je de Samsung S20 FE voor € 300 goedkoper krijgen dan de vermelde prijs (€ 649). Dit abonnement geeft recht op onbeperkt bellen, sms’en en surfen. Base biedt bovenop de korting van € 300 nog een extra Samsung cashback van € 100 aan.

Volgens onze berekening zal dit je na 2 jaar in totaal € 1209 (24 x €40 + €349 - €100) hebben gekost.

Kijken we in onze vergelijker van telecomtarieven naar het goedkoopste mobiele abonnement dat ook onbeperkt bellen, sms’en en surfen aanbiedt, dan vinden we dat bij Mobile Vikings voor € 29 per maand. Via onze koopwijzer smartphones vonden we de laagste prijs voor de Samsung S20 FE Cloud Navy 4G momenteel terug bij Telefoonwereld.nl, namelijk aan € 554. Als we beide combineren, dan komen we na 2 jaar uit op € 1250.

GEEN DEAL: Amper € 41 besparen om twee jaar aan een contract vast te zitten, is wat ons betreft geen deal. Zo moet je bijvoorbeeld zelf het nodige doen om de cashback bij Samsung te bekomen en neemt het ook enige tijd in beslag vooraleer het geld op je rekening zal gestort worden. Het is echter vooral het engagement bij een abonnement van 24 maanden, dat ervoor zorgt dat je in de tussentijd niet naar een andere (en goedkopere) operator kan overstappen zonder nog een restwaarde voor je toestel te moeten betalen. Je bent dus minder mobiel!

Orange

Bij Orange keken we naar de aanbieding van de Oppo A53s 128GB. Voor € 1 per maand haal je dit toestel in huis, gekoppeld aan een maandelijkse abonnementskost van € 20. Het bijhorende abonnement (Go Light + Smart Data 1 GB) houdt 90 belminuten, onbeperkt sms’en en 1,5 GB in.

Na 2 jaar zal dit je in totaal € 481 kosten (24 x € 20 + € 1).

Kijken we in onze vergelijker van telecomtarieven naar het goedkoopste mobiele abonnement dat minimaal evenveel belminuten en mobiele data aanbiedt, dan vinden we dat bij Mobile Vikings. Zij bieden een abonnement aan voor € 12 per maand, waarmee je 150 minuten kan bellen, onbeperkt kan sms’en en 2 GB mobiele data hebt om te surfen. Via onze koopwijzer smartphones vonden we de laagste prijs voor de Oppo A53s 128GB momenteel terug bij Belsimpel.nl, namelijk € 177. Als we beide combineren, dan komen we na 2 jaar op een totaalbedrag van € 465.

GEEN DEAL: omdat een combinatie van een afzonderlijk abonnement en een aparte aankoop van dezelfde smartphone voordeliger is na 24 maanden. Bovendien heb je met het abonnement van Mobile Vikings meer belminuten en mobiele data ter beschikking. Daarnaast ben je als klant mobieler als je geen verbintenis van 2 jaar aangaat, waardoor je makkelijker kan ingaan op promoties of goedkopere aanbiedingen van andere operatoren.

Proximus

Bij Proximus pikten we er de Black Friday-deal voor de Apple iPhone 12 mini 5G 64GB uit. Je kan deze smartphone bij Proximus kopen voor € 99: je moet echter wel de smartphone eerst kopen aan € 149 en nadien kan je een cashback van € 50 bij Apple aanvragen. Bij deze smartphone hoort een DataPhone 25 en een Mobilus M-abonnement. Daarmee kan je onbeperkt bellen en sms’en en heb je recht op 7,5 GB mobiele data.

Als we berekenen hoeveel de smartphone en het gsm-abonnement je na 2 jaar zal hebben gekost, dan komen we bij een totaal van € 1346,76 (24 x € 25 + 24 x € 26,99 + €  149 - € 50) uit.

Zoeken we in onze vergelijker van telecomtarieven naar het goedkoopste mobiele abonnement dat ook onbeperkt bellen en sms’en en minstens evenveel mobiele data aanbiedt, dan komen we uit bij Orange Go Plus voor € 20 per maand, waarmee je onbeperkt kan bellen en sms’en en 8 GB mobiele data hebt. Via onze koopwijzer smartphones vonden we de laagste prijs voor de Apple iPhone 12 mini 5G 64GB terug bij Mediamarkt, namelijk aan € 809. Als we beide combineren, dan komen we op een totaalbedrag van € 1289 na 2 jaar.

GEEN DEAL: omdat je ondanks de extra cashback van €50, nog altijd goedkoper af bent als je het goedkoopste abonnement combineert met de afzonderlijke aankoop aan de meest voordelige prijs. Zo bespaar je bijna € 58 op 24 maanden. Bovendien kan je gedurende die 24 maanden altijd overstappen naar een goedkoper abonnement, bijvoorbeeld als je voldoende hebt met minder mobiele data per maand.

Gebruik onze tools bij je research

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone en zou je dit willen combineren met een gsm-abonnement om de éénmalige kost van je smartphone te verlagen? Doe dan zeker het nodige opzoekwerk om na te gaan of je promotie nog wel zoveel waard is nadat je de hele contractduur bent doorlopen. Voor de meeste aanbiedingen blijkt dit zelden het geval, zoals ook bleek uit onze analyse.

De beste prijzen en up-to-date testresultaten van smartphones vind je altijd terug in onze koopwijzer smartphones en alle up-to-date tarieven voor gsm-abonnementen zijn terug te vinden in onze telecom tariefvergelijker.

 

Op zoek naar andere deals? Op ons speciale Black Friday-platform helpen wij je de beste deal te vinden voor meer dan 100 producten getest en aanbevolen door onze experts, en veel meer.

Naar het black friday-platform