Nieuws

Stevig prijskaartje voor pseudo 5G-abonnement van Proximus

01 april 2020

Als eerste telecomoperator lanceert Proximus vandaag een 5G-abonnement in België, Mobilus 5G Unlimited. Het 5G-netwerk zal beschikbaar zijn in een dertigtal steden en gemeenten. Grote kanttekening: het gaat hier om een sterk afgeslankte versie van het 5G-netwerk dat je € 49,99 per maand kost en je hebt er een compatibele smartphone voor nodig.

Met het eerste 5G-abonnement waar Proximus mee uitpakt, zul je werkelijk onbeperkt kunnen surfen. Dat is niet het geval bij de huidige “ongelimiteerde” abonnementen waarbij wel een limiet geldt vanaf een bepaald surfvolume. Maar… je zult er diep voor in de buidel moeten tasten. Niet alleen betaal je € 49,99 per maand, je zult ook een nieuwe 5G-smartphone moeten kopen, want je huidige toestel is niet compatibel met het Proximus 5G-netwerk.

Hoezo 5G?

Proximus zelf spreekt over 5G light omdat het gebruikmaakt van de frequentieband van 3G. De telecomoperator biedt daarmee snelheden die 30% hoger zijn dan het huidige 4G- en 4,5G-netwerk, maar het zijn bij lange na niet de snelheden die mogelijk zullen zijn met het echte 5G-netwerk.

Dat echte 5G-netwerk komt later dit jaar en maakt gebruik van een andere frequentieband (3.5 Ghz) die door de telecomregulator al toegekend werd aan onder andere Orange, Proximus, Telenet en enkele IT-bedrijven.

Waar is het Proximus-netwerk beschikbaar?

Proximus lanceert zijn 5G light netwerk in een dertigtal steden en gemeenten verspreid over heel België. Op de website van Proximus kun je nagaan of dit netwerk beschikbaar zal zijn in jouw buurt. Sinds de aankondiging van de lancering heeft Proximus echter al de uitrol in een aantal gemeenten (vooral in Wallonië) uitgesteld na bezorgdheden van bewoners en de plaatselijke besturen. Proximus wil eerst die bezorgdheden wegnemen door deze gemeenten correct en helder te informeren. Wij verzoeken de operator echter wel duidelijkheid te scheppen in welke gemeenten 5G nu effectief beschikbaar is of zal zijn (gedurende de komende weken) dit om te voorkomen dat consumenten een 5G-abonnement bestellen maar er achteraf niet van gebruik te kunnen maken.

Welke smartphones zijn wel compatibel?

Onze huidige smartphones zijn compatibel met hoogstens 4G en 4,5G. Willen we dus gebruikmaken van het nieuwe 5G-netwerk, dan zouden we allemaal een nieuwe smartphone moeten kopen. Dat lijkt ons met het oog op duurzaamheid niet meteen een verstandige keuze. Wie toch van 5G gebruik wil maken, moet bereid zijn een hele smak geld op te hoesten.

Proximus zelf lanceert met het 5G-abonnement ook een 5G-smartphone via zijn webshop, de Oppo Find X2 Pro 5G voor maar liefst € 1199,99. Dat is voorlopig de enige smartphone die werd gevalideerd door het 5G-netwerk dat Proximus nu lanceert. Er zijn reeds andere 5G-smartphones te koop zoals de Samsung Galaxy S20 Ultra 5G en de Huawei P40 Pro, maar deze smartphones werden nog niet gevalideerd door Proximus en bieden vooralsnog geen toegang tot hun 5G-netwerk. Proximus erkent dat het de bedoeling is om andere smartphone in de toekomst te valideren en op korte termijn duidelijker te communiceren over de compatibiliteit van 5G-smartphones met hun netwerk. Ben je zelf op zoek naar een nieuwe smartphone, neem dan een kijkje in onze koopwijzer smartphones.

Koopwijzer smartphones

 

Wat met de andere operatoren?

Vanaf juni mogen onder meer Orange en Telenet hun tijdelijke 5G-licentie gebruiken om tests uit te voeren. Orange heeft in een reactie laten weten dat momenteel de voorwaarden voor een zinvolle 5G-dienst voor de consument niet vervuld zijn, met name de lange termijn voorwaarden op vlak van bandbreedtes en emissienormen. Telenet zal de komende weken bekendmaken wat ze met de tijdelijke 5G-licentie zullen doen.

Heb je zelf nog geen nood aan een 5G-abonnement, maar ben je wel op zoek naar een abonnement aangepast aan jouw verbruik? Neem dan zeker een kijkje op onze koopwijzer gsm-tarieven.

Koopwijzer gsm-tarieven

 

Is 5G niet schadelijk voor de gezondheid?

Sommige berichten melden dat de straling van 5G nog gevaarlijker is dan de huidige 4G-straling. Uit het geheel van internationaal wetenschappelijk onderzoek blijft echter dat er geen reden is tot ongerustheid. Zo is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor een oorzakelijk verband tussen de straling van mobiele telefoons en zendmasten enerzijds en gezondheidseffecten zoals kanker anderzijds.

Bij 5G zullen bovendien kleinere zenders worden gebruikt, die straling met een nóg lagere intensiteit zullen uitzenden. Bovendien zullen slimme 5G-antennes ervoor zorgen dat vooral actieve gebruikers worden blootgesteld aan de straling, toevallige passanten veel minder.

Meer informatie over het gezondheidsaspect rond 5G, vind je in ons dossier.

Dossier 5G en gezondheid