Nieuws

5 vragen over roaming in het buitenland

14 juni 2022

Sinds 2017 betalen we tijdens onze reizen binnen de Europese Unie niet meer extra voor bellen, sms’en en dataverkeer. En dat blijft al zeker zo tot 2032. Daarnaast word je vanaf 1 juli 2022 ook beter beschermd.

Wat is de belangrijkste update aan de bestaande roamingregels?

De bestaande regulering wordt met 10 jaar verlengd. Je blijft overal in de EU dus bellen en surfen aan dezelfde tarieven als in België. Dankzij de nieuwe regels die vanaf 1 juli gelden, geniet je in het buitenland van dezelfde kwaliteit en snelheid als thuis. Dus als je in België gewoon bent om zonder zorgen op 4G te surfen, dan kan je elders binnen de EU niet plots op een 3G-verbinding worden gezet. Operatoren moeten voortaan hun klanten informeren over de kwaliteit van de dienstverlening die zij bij roaming in een ander land kunnen verwachten.

Wil je alle details rond roaming of het verschil met internationale oproepen weten, raadpleeg dan ons roaming dossier hier.

Ons dossier over roaming in het buitenland

Zal ik beter beschermd worden als ik mijn smartphone gebruik op vakantie?

Ja. Operatoren zijn verplicht om vanaf 1 juli ook je beter in te lichten over mogelijke extra kosten voor het bellen naar speciale nummers. Zo zijn er bijvoorbeeld klantendiensten die je in België kan bellen zonder extra kosten, maar waar je in het buitenland wel extra voor betaalt. Door deze regel vermindert het risico op een astronomisch hoge rekening.

En stel dat jouw smartphone verbinding maakt met een netwerk wanneer je je op een boot of in een vliegtuig bevindt, dan moet die verbinding automatisch stopgezet worden wanneer jouw gsm-factuur een vooraf bepaalde grens bereikt. Voor dergelijke netwerken gelden namelijk nog steeds torenhoge kosten waardoor je gsm-factuur snel kan oplopen.

Waarop moet ik nog letten als ik reis binnen de EU?

De regels gelden niet voor alle Europese landen. In Zwitserland pas je best op met je mobiele dataverkeer. Zwitserland behoort niet tot de EU en maakt geen deel uit van de Roam Like At Home-regulering. De tarieven zijn aanzienlijk. Bij Telenet/Base betaal je € 3 per MB, bij Orange het dubbele (€ 6 per MB) en bij Proximus loopt de prijs per MB zelfs op tot € 14,52. Vergeet dus niet je mobiel internet uit te schakelen als je door Zwitserland reist. Andere landen die ook niet binnen de Roam Like At Home-regels vallen zijn kleinere Europese lidstaten zoals Monaco, San Marino, Andorra en enkele eilanden.

Betaal ik door de Brexit wel roamingkosten in het Verenigd Koninkrijk?

Voorlopig niet. De Belgische telecomoperatoren hebben sinds de Brexit het Verenigd Koninkrijk toegevoegd aan het lijstje van landen die niet tot de EU behoren, maar waarvoor de Roam Like At Home-regels ook worden toegepast. Ze evalueren jaarlijks of ze dit blijven toepassen in het VK. Voor 2022 hebben zij ons alvast bevestigd dat Belgen hun mobiele abonnementen daar kunnen gebruiken zoals ze dat in België gewoon zijn om te doen.

Wat betekenen de verlaagde groothandelstarieven voor mijn portemonnee?

Wij als consumenten zullen deze herziene groothandelstarieven niet meteen in onze portemonnee voelen. Gezien de verlaging van de groothandelstarieven die operatoren aan elkaar onderling moeten betalen, kunnen we verwachten dat nationale operatoren meer marge krijgen om in eigen land de concurrentie op te drijven. Dit kan op termijn betekenen dat de prijzen in eigen land zakken en dus zo onze portemonnee wat voller laten.