Nieuws

Proximus decoders: onze groepsvordering is ontvankelijk verklaard

12 april 2017
Proximus settopbox

12 april 2017
De rechtbank heeft de groepsvordering die wij voeren tegen Proximus ontvankelijk verklaard. Dat is een stap vooruit voor de consumenten, want klanten werden geniepig aangespoord om voordeel te halen uit een promotie die er eigenlijk geen was. Zij waren daardoor verplicht om afstand te doen van hun oude decoder en een nieuwe te huren.

Recent stelde Proximus haar klanten die een V3-decoder hadden gekocht tussen 2008 en 2013, voor om twaalf maanden lang een nieuw exemplaar gratis te huren. Hun oude decoder zou hen namelijk niet toelaten om nog langer gebruik te maken van de diensten van Proximus TV na 31 januari 2017. Om van dit "aanbod" gebruik te maken, moesten de betrokken klanten antwoorden op een brief van hun operator voor 25 juni 2016. Dit hoewel hun decoder nog perfect bruikbaar was tot 31 januari 2017. De periode van "gratis" huur was daarom maar effectief kosteloos gedurende zes maanden...

Groepsvordering: ontvankelijk verklaard!

Ondanks verschillende brieven, ontmoetingen met Proximus en een ingebrekestelling, kwam er geen oplossing uit de bus. Wij startten daarom vorig jaar een groepsvordering tegen de telecomoperator, waarvan de pleidooien plaatsvonden op 6 maart. Vandaag vernamen we dat bij vonnis van 4 april 2017 de rechter van eerste aanleg te Brussel de groepsvordering ontvankelijk heeft verklaard.

Goed nieuws voor de consumenten

Deze uitspraak is alvast een mooie overwinning voor ons! De strijd om een schadevergoeding te bekomen voor de consumenten die benadeeld werden door de praktijken van Proximus wordt nu verdergezet. 

De rechter heeft op onze vraag alvast volgende beslissingen genomen:

  • Het systeem van opt-out van de groepsvordering is weerhouden. Dat betekent dat alle getroffen consumenten automatisch opgenomen worden in de groep, behalve als zij expliciet afzien van hun rechten. Consumenten die niet willen dat de resultaten van de toekomstige uitspraak op hen van toepassing zijn, kunnen zich manifesteren binnen de 6 weken na publicatie van de uitspraak in het Belgische Staatsblad.
  • Proximus wordt verplicht om alle 30 000 benadeelde consumenten individueel aanschrijven om hen te informeren over de beslissing van de rechtbank.

 


Afdrukken Versturen via e-mail