Nieuws

Petitie: help roamingkosten in 2015 de wereld uit!

09 juni 2015
petitie help roamingkosten

09 juni 2015

De gsm-factuur van een doorsneegezin stijgt tijdens een vakantie van twee weken binnen de EU met € 70 door extra roamingkosten. Europa wil deze kosten afschaffen, maar de telecomlobby wil uitstel. De laatste onderhandelingen zijn nu bezig, dus teken de petitie en laat als consument duidelijk uw stem horen!

Waarom deze petitie?

Waarom deze petitie?

Steun het voorstel van het Europees Parlement om roamingkosten af te schaffen in december 2015:

Extra roamingkosten, waarom eigenlijk?

Iedereen krijgt wel eens te maken met extra kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon in het buitenland. Bij "roaming" - de dienst die dit mogelijk maakt - worden er vaak extra kosten bovenop het nationale tarief aangerekend. Dat is echter in strijd met de beginselen van de Europese interne markt en het recht op vrij verkeer van personen in Europa. Roaming wordt zelfs "de laatste grens van Europa" genoemd.

Een concreet voorbeeld: een doorsnee gezin met matig gebruik* dat 2 weken vakantie neemt binnen Europa (Frankrijk, Spanje, Italië,…) ziet zijn factuur met bijna € 70 aandikken. Het moet dan ook niet verwonderen dat 300 miljoen mensen de roamingfunctie uitschakelen in het buitenland.

Roaming is niet alleen een probleem voor toeristen, maar ook voor werknemers en studenten die in het buitenland werken of studeren én voor bewoners van de grensstreken.

* Ouders + 2 kinderen. Het nationaal abonnement voor het gemiddeld profiel (217 belminuten, 140 sms’en en 500 MB) is voor Proximus Smart+ 25, voor Mobistar Dolfijn 20 en voor Base B-25. Over een periode van 2 weken gaan we uit van 60 minuten oproepen,  100 sms’jes en 200 MB mobiel internet.

Europese lidstaten blokkeren afschaffing

In april 2014 heeft het Europees Parlement - waarin alle Europese burgers zijn vertegenwoordigd - ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie om roamingkosten binnen de EU in december 2015 af te schaffen. 

Ook onze Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo is voorstander, maar de meerderheid van zijn collega's in de Europese Raad van Ministers blokkeert het voorstel onder druk van de telecomlobby. Pas in 2018 zou er opnieuw over roaming worden verder gepraat. Daarmee zet een deel van de lidstaten de belangen van telecombedrijven boven die van burgers.

Het Europees Parlement en de lidstaten onderhandelen op dit moment over de toekomst van roamingkosten. Een beslissing wordt in de komende weken verwacht. Daarom is uw steun voor de petitie belangrijk.

Hoe ondertussen de kosten beperken?

Als u ondertussen op vakantie vertrekt en toch uw mobiele toestellen wilt blijven gebruiken, kunt u de kosten beperken door voor de vakantieperiode in te schrijven op één van de roaming-opties van uw operator (in onze simulatie een besparing van € 20 tot € 40). Op de volgende pagina leest u daarover meer.


Afdrukken Versturen via e-mail