Nieuws

Laat u waarschuwen bij te hoge gsm-facturen

04 februari 2014
laat u waarschuwen bij te hoge gsm facturen

04 februari 2014

Vervelende verrassingen bij de ontvangst van uw gsm-factuur zijn eindelijk verleden tijd. Op 1 februari werd onze eis voor betere bescherming van de consument eindelijk ingewilligd. Voortaan kunt u zich per sms of e-mail laten verwittigen wanneer uw gsm-factuur een bepaald bedrag dreigt te overschrijden.

Het nieuwe systeem verkleint het risico dat u onverwacht een torenhoge gsmfactuur krijgt. Laat dat u echter niet tegenhouden om tarieven te vergelijken.

De telecomwet die in 2012 goedgekeurd werd, voorzag reeds in een systeem waarbij consumenten gewaarschuwd worden wanneer hun gsm-factuur een bepaald bedrag overschrijdt. Dat systeem is nu operationeel.

Kies zelf uw plafond

Als consument krijgt u vanaf nu standaard een plafond dat € 50 hoger ligt dan uw maandelijkse forfait. De telecomregulator heeft ook de mogelijkheid voorzien om zelf een ander bedrag te kiezen (€ 0, € 75 of € 100). Het is ook mogelijk om het systeem volledig te deactiveren.

Zodra u uw plafond overschrijdt, krijgt u een verwittiging toegestuurd via sms of, wanneer u een mobiel abonnement hebt, via e-mail.

Als u bijvoorbeeld een maandelijks forfait hebt van € 20, dan krijgt u met het standaardplafond van € 50 een waarschuwing wanneer uw totale uitgaven € 70 bedragen. Kiest u voor een plafond van € 0, dan ontvangt u een verwittiging zodra u uw maandelijke forfait overschrijdt.

Let op, het systeem is enkel van toepassing op abonnementen voor mobiele telefonie (dus niet op prepaid formules) en mobiel internet. Het bestaat niet voor de vaste lijn, televisie of internet.

Mirakeloplossing?

Dankzij dit preventief systeem krijgt elke klant meer grip op zijn uitgaven. Toch is het erg belangrijk dat u beseft dat het slechts dat is: een waarschuwing. Uw factuur zal niet worden stopgezet. Kortom, het blijft aan u als klant zelf om na de verwittiging uw verbruik in te perken. Bovendien kan het verbruik nog verder oplopen, ook al probeert de operator zo snel mogelijk te verwittigen.

We kunnen niet genoeg herhalen dat een abonnement dat perfect op uw behoeften is afgestemd de beste manier blijft om onaangename verrassingen op het eind van de maand te vermijden.

Volgens de wet mag u uw abonnement na zes maanden gratis opzeggen bij uw provider. Een goed excuus om elke zes maanden de balans op te maken en met onze koopwijzer te bekijken of uw provider en formule nog steeds de beste keuze zijn voor u.


Afdrukken Versturen via e-mail