Nieuws

Kabel binnenkort open voor concurrentie

10 april 2013
Kabel binnenkort open voor concurrentie

10 april 2013

Het sleept al lang aan, maar het lijkt er op dat de overheid eindelijk concurrentie in gecombineerde diensten (tv, telefoon en internet) via de kabel wil aanmoedigen. Het doel: de prijzen verlagen. Iets wat wij al lang vragen!

In afwachting van meer concurrentie op de markt kunt u met onze koopwijzer voor gecombineerde aanbiedingen de goedkoopste formule vinden volgens uw voorkeur.

Als u vandaag tv wilt kijken via de kabeldistributie, moet u hiervoor nog steeds aankloppen bij de kabelnetwerkbeheerder die het monopolie heeft in uw regio. Dit verklaart waarom de kabeloperatoren Telenet (volgens ramingen van 2010) en Voo (Tecteo-Brutélé) respectievelijk 80-90% en 70-80% marktaandeel bezitten van de televisiemarkt in ons land. Vrijwel monopolistische cijfers! De resterende procenten zijn in handen van het tv-platform van Belgacom (via de traditionele telefoonkabel, gekoppeld aan een ADSL-modem) en de schotelantennes.

Gebrek aan concurrentie = te hoge prijzen

De verschillende (regionale) regulatoren voor de elektronische communicatiesector zijn onlangs tot een akkoord gekomen over een ontwerpbesluit om de kabelmarkt open te stellen. Het doel: mogelijk maken dat alternatieve operatoren gemakkelijker pakketten kunnen aanbieden. Dat is iets wat wij al lang vragen! Het huidige gebrek aan concurrentie op de markt van de kabeltelevisie leidt immers nog steeds tot buitensporig hoge prijzen voor de consument.

Toegangsrecht

De plannen voorzien dat een alternatieve operator toegang kan krijgen tot het kabelnetwerk om (onder meer) zijn kabeldiensten aan te bieden, mits betaling van een toegangsrecht aan de netwerkbeheerder. Dit recht zou 65 à 70% moeten vertegenwoordigen (afhankelijk van de combinatie van diensten) van de prijs die momenteel door de beheerder aan de eindconsument gefactureerd wordt. Goed nieuws, vooral voor de vele consumenten die geïnteresseerd zijn in een basispakket tegen een verlaagde prijs!


Afdrukken Versturen via e-mail