Nieuws

Internationale beltarieven de hoogte in sinds afschaffing roaming

03 mei 2018
roaming

03 mei 2018
Sinds roaming in de zomer van 2017 werd afgeschaft, betaal je niet meer extra om te bellen vanuit een ander EU-land. Internationale gesprekken vanuit België dreigen daarentegen wél nog erg duur uit te vallen. Wij willen dat de Europese Commissie ingrijpt.

De afschaffing van roaming is een grote verwezenlijking, maar de buitensporig hoge internationale tarieven blijven een adder in het gras. En ze scheppen verwarring voor de consument. Hoog tijd voor regulering op Europees vlak.

De meeste Belgen doen het

Wij Belgen voeren overigens nogal wat van die (dure) internationale gesprekken. Liefst 74 % van onze abonnees zegt internationaal te bellen. En ze doen dat vooral via het gsm-netwerk (64 %), en een pak minder via internetplatformen of apps als Skype, Facebook, Messenger en Whatsapp.

Erger nog, 28 % van de ondervraagden denkt verkeerdelijk dat internationale gesprekken via het gsm-netwerk onder roaming vallen en dus niet meer kosten dan een gewoon telefoongesprek. 

Gemiddeld 326 % duurder

Het verschil tussen de tarieven om, sinds de afschaffing van roaming, binnen Europa te bellen enerzijds, en de internationale tarieven anderzijds is veel te hoog. Bovendien is die kloof sinds de roamingregeling fors groter geworden doordat de Belgische operatoren de prijs voor internationale gesprekken sterk hebben opgedreven.

Gemiddeld betaalt een Belg € 0,67 per minuut voor een internationaal gesprek en € 0,20 per minuut voor een nationaal gesprek buiten bundel. Dat laatste tarief geldt dus ook voor een gesprek vanuit een ander EU-land naar een EU-land (roaming). Gemiddeld zijn internationale gesprekken dus 3,26 keer duurder. Dat is overdreven!

Europa moet ingrijpen

De Europese Commissie maakte zich populair met de afschaffing van de roamingtarieven. Maar consumenten die wekelijks of dagelijks hun mobiel abonnement gebruiken om vanuit België naar een ander EU-land te bellen of te sms’en blijven voorlopig in de kou staan. Wij willen dat de commissie ook hier ingrijpt om deze buitensporig hoge tarieven onder controle te houden. Voor ons moeten internationale gesprekken maximaal tegen het nationale tarief buiten bundel worden aangerekend. 

Ook BEUC, de Europese koepel van consumentenorganisaties, vraagt een regulering van de internationale tarieven door Europa. Wij onderschrijven die vraag voluit. De operatoren mogen deze tarieven niet gebruiken om de gemiste inkomsten uit roaming te compenseren.

De opties om goedkoper internationaal te bellen via de vaste lijn zijn opgenomen in onze rekenmodule

Naar de koopwijzer


Afdrukken Versturen via e-mail