Nieuws

Internationale beltarieven de hoogte in sinds afschaffing roaming

03 mei 2018
roaming

Sinds roaming in de zomer van 2017 werd afgeschaft, betaal je niet meer extra om te bellen vanuit een ander EU-land. Internationale gesprekken vanuit België dreigen daarentegen wél nog erg duur uit te vallen. Wij willen dat de Europese Commissie ingrijpt.

De afschaffing van roaming is een grote verwezenlijking, maar de buitensporig hoge internationale tarieven blijven een adder in het gras. En ze scheppen verwarring voor de consument. Hoog tijd voor regulering op Europees vlak.

De meeste Belgen doen het

Wij Belgen voeren overigens nogal wat van die (dure) internationale gesprekken. Liefst 74 % van onze abonnees zegt internationaal te bellen. En ze doen dat vooral via het gsm-netwerk (64 %), en een pak minder via internetplatformen of apps als Skype, Facebook, Messenger en Whatsapp.

Erger nog, 28 % van de ondervraagden denkt verkeerdelijk dat internationale gesprekken via het gsm-netwerk onder roaming vallen en dus niet meer kosten dan een gewoon telefoongesprek. 

Gemiddeld 326 % duurder

Het verschil tussen de tarieven om, sinds de afschaffing van roaming, binnen Europa te bellen enerzijds, en de internationale tarieven anderzijds is veel te hoog. Bovendien is die kloof sinds de roamingregeling fors groter geworden doordat de Belgische operatoren de prijs voor internationale gesprekken sterk hebben opgedreven.

Gemiddeld betaalt een Belg € 0,67 per minuut voor een internationaal gesprek en € 0,20 per minuut voor een nationaal gesprek buiten bundel. Dat laatste tarief geldt dus ook voor een gesprek vanuit een ander EU-land naar een EU-land (roaming). Gemiddeld zijn internationale gesprekken dus 3,26 keer duurder. Dat is overdreven!

Europa grijpt in

Op 6 juni bereikte het Europees Parlement een akkoord om een maximumbedrag van € 0,19 per belminuut te hanteren voor internationale gesprekken binnen de EU. Dit maximumbedrag geldt enkel voor contracten met particulieren en voor gesprekken naar zowel vaste als mobiele nummers. Voor het versturen van een sms vanuit België naar een ander EU-land wordt een maximumbedrag van € 0,06 per sms opgelegd.

De nieuwe maxima worden pas vanaf april-mei 2019 opgelegd. Bovendien worden er enkele bepalingen aan de regelgeving toegevoegd waardoor operatoren de maxima toch nog kunnen omzeilen. Zo mogen ze tarieven aanbieden die hoger liggen dan de maximumbedragen voor internationaal bellen, zolang de tarieven voor nationaal bellen zeer laag blijven. Ze kunnen ook een uitzondering krijgen als ze aantonen dat de nieuwe regulering zware financiële gevolgen voor de onderneming heeft.  

De opties om goedkoper internationaal te bellen via de vaste lijn zijn opgenomen in onze koopwijzer internet, tv, vaste telefoon en gsm

Naar de koopwijzer