Nieuws

Gigabit internet: iets voor jou?

04 april 2023

Proximus is al enige tijd bezig met de versnelde uitrol van haar fibernetwerk. Met dit aanbod mag je een maximale downloadsnelheid van 8,5 Gbps en een maximale uploadsnelheid van 1,5 Gbps verwachten. De vraag is welke consument hier zit op te wachten.

Sinds eind februari is het Ultra Fiber-aanbod beschikbaar in Antwerpen, Gent, Brussel, Luik en Namen. In hun communicatie spreekt Proximus over haar 10 Gbps-netwerk, waardoor je zou kunnen aannemen dat je snelheden tot 10 Gbps kan ervaren. Maar in praktijk zal je maximaal aan 8,5 Gbps kunnen downloaden en aan 1,5 Gbps kunnen uploaden. Via een simpele rekensom kom je dan uit bij 10 Gbps. Wil je Ultra Fiber toevoegen aan je bestaande Flex of internetabonnement, dan betaal je daar maandelijks € 30 voor bij.

Is gigabit internet al noodzakelijk in 2023?

Sneller klinkt altijd beter, maar belangrijk is toch goed te beseffen welke snelheid je nodig hebt voor jouw werk en entertainment. 

Een 4K-videostream vereist ongeveer 25 Mbps per stream. Dus met een gigabitsnelheid van zo’n 900 megabits per seconde, kan een gezin van 5 gebruikers vlotjes zijn eigen 4K-content streamen zonder dat ze elkaar gaan hinderen. Een internetabonnement dat je 200 à 500 Mbps aan maximale snelheid beloofd volstaat ook perfect voor zo’n verbruik en zal je goedkoper uitkomen op je telecomfactuur.

Zoom of Team meetings verlopen zonder problemen bij een down- en uploadsnelheid rond de 5 Mbps. Bij dergelijke videovergaderingen zijn uploadsnelheden belangrijker dan downloadsnelheden. De internetaanbiedingen die we gewoon zijn bieden veelal lagere upload- dan downloadsnelheden aan. Bij fiberabonnementen kunnen de uploadsnelheden ook oplopen tot 100 Mbps en meer. 

Als je niet de hele werkdag met grote bestanden moet werken (downloaden/uploaden), dan volstaat het opnieuw perfect om een internetabonnement te nemen dat je 200 à 500 Mbps aan maximale snelheid beloofd. 

Wie heeft er echt nood aan gigabit internet?

Er zijn slechts een handvol cases die we kunnen bedenken die op dit moment de noodzaak aan gigabit internet rechtvaardigen. Mensen die bijvoorbeeld werken in video-editing of dagelijks met grote data sets moeten werken. Dan kan een fiberabonnement thuis zeker en vast van pas komen. Voor die toepassingen is namelijk een hoge download- en uploadsnelheid belangrijk.

Als je moderne videogames speelt ook dan kan een verbinding aan gigabitsnelheid noodzakelijk blijken. Sommige spellen verbruiken tot 100 GB als je ze gaat downloaden en zelfs met een gigabit internetverbinding kan dit nog 10 minuten in beslag nemen. Nadien is het vaak nodig om extra patches te downloaden die opdat je het spel verder kan spelen of bugs kan herstellen.

Wat is het verschil tussen fiber en coaxial fiber?

Proximus rolt momenteel als enige operator fiber uit in België. Telenet focust zich momenteel op het upgraden van haar bestaande kabelnetwerk naar een hybride glasvezel kabelnetwerk. Bij dit type netwerk wordt het kabelnetwerk tot aan de distributiekast in de straat vervangen door glasvezel opdat het signaal van hogere snelheid zich beter kan verplaatsen. Het stukje coaxkabel van de distributiekast in de straat naar je woning blijft behouden. De coaxkabel kan op kortere afstanden ook hogere snelheden verplaatsen.

Telenet plant ook in samenwerking met Fluvius een eigen fibernetwerk aan te leggen, maar daarvoor moet de eerste spade nog in de grond gestoken worden.

Heb je andere hardware nodig?

Op korte termijn zal het mogelijk worden om je eigen hardware te kunnen kiezen voor bij je internetabonnement en ben je niet meer verplicht te hardware te gebruiken die je operator jou aanbiedt. De telecomregulator moet deze wetswijziging nog definitief goedkeuren.

Om het beste van je gigabit internetverbinding te benutten, haal je maar beter een Wifi 6 router of mesh-router in huis. Welke hardware het meest geschikt is voor jou behoeften, kan je via onze test ondervinden.

Ervaar je regelmatig een Ondermaatse snelheid via Wifi thuis? Alvorens je internetabonnement te gaan upgraden, kijk je best eens of de hardware wel nog voldoet. Zo kan een Wifi 6 of mesh-router de problemen al verhelpen en het Wifi signaal beter verspreiden doorheen je huis.

Als je dan toch kiest voor een gigabit internetverbinding, wees dan ook zeker dat je apparaten de meerwaarde van die gigabit snelheden ook in de praktijk kunnen omzetten. Zo moet de connectiviteit van je laptop, tablet, smartphone, smart tv of streaming box tenminste Wifi 6 zijn. Check dus zeker de specificaties van je toestellen alvorens te switchen naar gigabit internet.