Nieuws

Europa beperkt tarief voor internationaal bellen en sms’en

06 juni 2018

Vorig jaar werden de tarieven voor bellen in het buitenland (roaming) afgeschaft. Maar de tarieven voor bellen naar het buitenland gingen flink de hoogte in. Het Europees Parlement heeft hier nu paal en perk aan gesteld.

Als je internationaal wil bellen binnen de Europese Unie, bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk, is het goedkoper om eerst naar pakweg Nederland te reizen en van daaruit te bellen dan in België te blijven. Dat komt doordat de Europese operatoren hun roamingtarieven vorig jaar moesten afschaffen en de tarieven voor internationale gesprekken sindsdien fors zijn gestegen. Het Europees Parlement heeft hier nu een einde aan gemaakt.

19 cent per minuut

Uit ons onderzoek bleek onlangs dat het verschil tussen nationaal en internationaal (naar een ander EU-land) bellen kon oplopen tot € 0,89 per minuut, afhankelijk van de operator. Daarom waren de Europese consumentenorganisatie BEUC en Test Aankoop voorstander van een scenario waarin nationale en internationale gesprekken (naar een ander EU-land) evenveel zouden kosten.

Op 6 juni bereikte het Europees Parlement echter een akkoord om een maximumbedrag van € 0,19 per belminuut te hanteren voor internationale gesprekken binnen de EU. Dit maximumbedrag geldt enkel voor contracten met particulieren en voor gesprekken naar zowel vaste als mobiele nummers. Voor het versturen van een sms vanuit België naar een ander EU-land wordt een maximumbedrag van € 0,06 per sms opgelegd.

Nog een jaartje geduld

De nieuwe maxima worden pas vanaf april-mei 2019 opgelegd. Bovendien worden er enkele bepalingen aan de regelgeving toegevoegd waardoor operatoren de maxima toch nog kunnen omzeilen. Zo mogen ze tarieven aanbieden die hoger liggen dan de maximumbedragen voor internationaal bellen, zolang de tarieven voor nationaal bellen zeer laag blijven.

Operatoren kunnen ook een uitzondering krijgen als ze kunnen aantonen dat de nieuwe regulering zware financiële gevolgen voor de onderneming heeft en hun concurrentiële marktpositie beïnvloedt. Die uitzondering moet worden goedgekeurd door de nationale telecomregulator. In België zou de uitzondering wel eens kunnen worden aangevraagd door één of meerdere operatoren.

Vergelijk!

De opties om goedkoper internationaal te bellen via de vaste lijn zijn opgenomen in onze koopwijzer, internet, tv, vaste telefoon, en gsm.

Naar de koopwijzer