Weldra derde nationale telecomoperator

De Europese Commissie heeft na bijna 1,5 jaar de overname van VOO door Orange goedgekeurd. Dat was mogelijk nadat Orange en Telenet overeenkwamen om elkaars netwerken te gaan delen. Wij vreesden dat deze overname voor minder concurrentie en dus hogere prijzen zou zorgen. Dat is door de nieuwe regeling vermeden.Wij blijven echter bezorgd.
Één van de overeenkomsten tussen Orange en Telenet zorgt er namelijk voor dat Telenet het netwerk van Orange (momenteel dat van VOO) zou mogen gaan gebruiken in Wallonië en een handvol gemeenten in Brussel. Dat betekent dat voor consumenten in die gebieden er in wezen niets veranderd. Ze zullen in het beste geval nog steeds uit drie operatoren kunnen kiezen, namelijk Orange (kabelbeheerder), Telenet (dat het netwerk van Orange huurt) en Proximus (dat ook over zijn eigen netwerk in die gebieden beschikt).
Gedurende het hele proces van het voorbije anderhalf jaar hebben wij steeds nauw in contact gestaan met de Europese Commissie. Zij deelden onze vrees dat het een overname zonder condities een negatief gevolg op de concurrentie zou hebben. Die condities zijn er uiteindelijk niet moeten komen omdat Orange en Telenet via hun overeenkomsten zelf met een bevredigende oplossing kwamen.
Geen verlies aan concurrentie
De grootste bekommernis van Testaankoop was dat het door de overname mogelijk zou worden dat de telecommarkt in Wallonië en een deel van Brussel minder competitief zou worden. Er zou namelijk één aanbieder verdwijnen, wat meer dan waarschijnlijk tot hogere prijzen zou leiden.
De overeenkomst tussen Orange en Telenet verhelpt dit, omdat Telenet als het ware de vroegere rol van Orange in deze markt zal innemen. Hoe ze dit precies gaan doen, met welke abonnementen, bundels en prijzen, is op dit moment nog niet bekend. Maar gezien de consumenten in Wallonië prijsgevoeliger zijn dan in Vlaanderen, zullen ze hier wel met een aangepast aanbod tegemoet moeten komen. Eenzelfde prijszetting zoals met de laatste nieuwe One-bundels zal in Wallonië moeilijk worden.
Consolidatie en amper alternatieven
Ondanks dat er door de overname geen direct verlies aan concurrentie volgt, zien wij de toekomst toch eerder somber in wat betreft de al dure prijzen voor onze telecomabonnementen en -bundels. Binnen afzienbare tijd zitten we met drie nationale operatoren die over hun eigen vaste en mobiele netwerken beschikken en de koek volledig onder elkaar willen verdelen. De kleintjes zullen zeer sterk voor de dag moeten komen om nog concurrentieel te kunnen zijn.
We zien enkel maar nog consolidatie op de telecommarkt in België met VOO dat nu wordt overgenomen door Orange. Mobile Vikings werd vorig jaar ingelijfd door de Proximus Group en diezelfde plant ook EDPnet aan haar portefeuille toe te voegen.
Het BIPT moet zorgen voor betere toegangsvoorwaarden tot fiber
Het maakt het er voor Citymesh/Digi en andere geïnteresseerden niet gemakkelijker op om de Belgische markt aan te vallen met een scherp en concurrentieel aanbod.
Wij kijken dan ook naar de regulator, het BIPT, om werk te maken van een nieuwe marktanalyse en de toegangsvoorwaarden tot vast internet te herzien. Met name de groothandelsprijzen voor toegang tot fibernetwerken moeten van die orde zijn dat de term ‘open netwerk’ geen holle bewoording blijkt te zijn.