Nieuws

Een internetabonnement van €19/maand dankzij het sociale tarief

05 september 2023

Er komt eindelijk een herziening van de sociale tarieven voor telecomprijzen nadat we daar al jaren op aandrongen. De huidige sociale tarieven dateren namelijk nog uit 2005. Bovendien werden die nooit geïndexeerd ondanks de quasi jaarlijkse prijsverhogingen. Daar komt nu dus verandering in.

Afgelopen zomer werd een nieuwe wet rond de herziening van de sociale tarieven goedgekeurd door de Kamer. De wet zal wel pas op 1 maart 2024 in werking treden opdat de operatoren voldoende tijd hebben om de IT-ontwikkelingen uit te voeren die nodig zijn om een automatisering van de sociale tarieven mogelijk te maken. Wat verandert er naast die automatische toekenning nog precies?

Internet aan €19 per maand

Om de digitale kloof te verkleinen werd er beslist om het voor een half miljoen Belgen met een laag inkomen mogelijk te maken om toegang te krijgen tot het internet. Zij zullen hier € 19 per maand voor moeten betalen. In ruil daarvoor krijgen ze toegang tot een internetverbinding met een maximale downloadsnelheid van 30 Mbps en een surfvolume van 150 GB. Dit is meer dan voldoende om bepaalde basiszaken (surfen, mails lezen/versturen, online banking, etc.) comfortabel te kunnen doen. Ter vergelijking, het goedkoopste internetabonnement vinden we momenteel terug bij Scarlet. Voor € 23 per maand heb je met het Poco-internetabonnement 50 GB surfvolume aan dezelfde maximale downloadsnelheid van 30 Mbps. De telecomoperatoren kunnen uiteraard kiezen om in de toekomst nog goedkopere formules dan die aan € 19 per maand aan te gaan bieden.

Hoe weet ik of ik recht heb op het nieuwe sociale tarief?

Consumenten die behoren tot de doelgroep van het nieuwe sociale tarief zullen een brief via de post ontvangen in maart 2024. Deze brief zal vermelden dat ze recht hebben op het goedkopere internetabonnement, waarmee ze dan naar hun telecomoperator kunnen gaan. Zo kan hun bestaande abonnement automatisch overgezet worden naar de goedkopere formule. Wij zijn tevreden dat de complexe aanvraagprocedure verleden tijd is.

Kan ik profiteren van het sociale tarief als ik een bundel wil?

Voor gezinnen en gebruikers die liever een bundel van telecomdiensten hebben, komt er ook een goedkopere formule. Zijn kunnen kiezen voor een bundel met internet, digitale televisie en gsm via het sociale tarief en dit aan maximaal € 40 per maand.

Ik geniet al van een sociaal tarief. Ben ik mijn huidig sociaal tarief dan kwijt?

Neen, indien je nu al over een sociaal tarief beschikt, dan kan je er ook voor kiezen om die te behouden en te laten doorlopen. Voor bepaalde gezinnen en gebruikers kan immers het huidige kortingssysteem voordeliger zijn, omdat ze geen internet hebben maar wel een vaste telefoon. Zolang je bij dezelfde operator blijft, mag je het oude kortingssysteem blijven gebruiken. Verander je van operator, dan zal je ook moeten instappen op de nieuwe sociale tarieven.

Hoe besparen op je telecomfactuur?

We zijn tevreden met de automatische toekenning en de nieuwe sociale tarieven. Verder blijven wij erop hameren dat het belangrijk is om consumenten in de richting te sturen van het abonnement dat het beste aansluit bij hun behoeften en dit aan de meest voordelige prijs. Belangrijk is dat operatoren zelf hun klanten inlichten als ze een goedkoper alternatief kunnen aanbieden, maar ook dat consumenten hier pro-actief zelf naar op zoek gaan. Wij helpen daarbij al via onze koopwijzer telecomtarieven. Ontdek zelf of je huidige telecomabonnement het meeste voordelige is voor jouw verbruik en zoniet stap dan over naar een voordeliger tarief.

Onze koopwijzer telecomtarieven