Dossier

Kies het beste kanaal voor je wifisignaal

27 juli 2022
Kies het beste kanaal voor uw wifi-signaal

Welke wififrequentie thuis gebruiken? Of hoe controleren of je wifinetwerk goed presteert? Test Aankoop onderzocht hoe je dit het beste aanpakt, en welk kanaal het beste is voor jouw wifisignaal

Welk kanaal neem je het best voor je modem of router?

Veel (modem)routers zijn zo ingesteld dat ze automatisch het meest optimale kanaal kiezen om een wifisignaal te verzenden. Maar omdat ze dat gewoonlijk enkel doen bij de eerste configuratie of bij het opnieuw opstarten, is het door de modemrouter gekozen kanaal niet per se het beste, vooral als er intussen andere “concurrerende” netwerken bij gekomen zijn.

Als andere netwerken dan hetzelfde kanaal gebruiken, kan je internetverbinding minder snel of stabiel werken. Een oplossing kan zijn om je modemrouter eens te herstarten. Als alternatief (of als je modemrouter geen automatische kanaalselectie ondersteunt) kan je zelf een ander wifikanaal selecteren.

In dit dossier:

Welke wifi frequentie werkt het beste?

Een modemrouter kan twee frequenties gebruiken om wifisignalen door te geven: de 2,4 GHz-frequentie en de 5 GHz-frequentie. Single band routers gebruiken enkel de 2,4 GHz-frequentie. Op deze frequentie is doorgaans veel netwerkverkeer (het is immers nog steeds de meest gebruikte frequentieband) en daardoor is de verbinding soms trager en onstabieler. Dual band routers gebruiken zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz-frequentie. De 5 GHz-frequentieband is minder druk bezocht en daardoor sneller en stabieler.

Elk van beide frequentiebanden zijn onderverdeeld in verschillende kanalen. Vergelijk het met een brede snelweg: al je data stuur je over één van de baanvakken (kanalen). De 2,4 GHz-band bestaat uit 13 kanalen. De 5 GHz-band bestaat uit twee secties: kanaal 36 tot 64 en kanaal 100 tot 165, 93 kanalen in totaal dus. Binnen de 5 GHz-band is er veel ruimte, interferentieproblemen heb je daar nauwelijks.

Dat is anders bij de 2,4 GHz: de ruimte is daar beperkt en dus is er een veel groter risico op interferentie. Hoe komt dat precies? Ieder kanaal heeft zijn eigen frequentie: kanaal 1 zendt uit over frequentie 2412 MHz, kanaal 2 over 2417 MHz, … zo tot 2472 MHz, met telkens 5 MHz ertussen. Echter, wifitoestellen zijn ingesteld om met een breedte van 20 MHz te zenden: zend je router dus een signaal uit, dan neemt dat niet één, maar minstens 4 kanalen in beslag. Zijn er in je omgeving veel wifitoestellen actief, dan begrijp je dat er een grote kans op overlap en dus storing is. Drie kanalen overlappen mekaar niet: kanaal 1, 6 en 11. Voor een betere wifi-ervaring kies je dus best één van deze kanalen.

De 2, 4 GHz-band met 13 kanalen. Het veertiende kanaal is enkel in Japan gelicenseerd.

Wat is het beste wifikanaal voor jouw netwerk?

Met behulp van specifieke software of apps kun je nagaan welke nabijgelegen netwerken je thuisnetwerk verstoren. Bovendien geven ze een overzicht van andere en betere netwerken. Eens je dat weet, kun je de overstap maken naar een ander wifikanaal.

In deze handleiding tonen we stap voor stap hoe je een ander wifikanaal kunt selecteren. We doen dit aan de hand van een thuisnetwerk van Proximus, al is de methode gelijkaardig voor Telenet, Voo of andere providers.

Hoe pas je het kanaal van je modemrouter aan?

Hoe kun je het wifi-kanaal van je modem aanpassen? We leggen uit hoe je het wifisignaal kunt optimaliseren van je draadloze thuisnetwerk.