Dossier

Welke internetprovider moet je kiezen?

08 april 2022
Internetproviders

Er zijn heel wat verschillende internetproviders en het aanbod internetformules is minstens even divers. Als je een internetformule kiest die aangepast is aan je gebruikersprofiel, kan je veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen je bij jouw keuze. 

Welke internetverbinding?

Door de technologische evolutie zijn er vandaag breedband internetverbindingen. Daarbij kan je als consument over voornamelijk twee technologieën beschikken: DSL en de kabel. Daarnaast beginnen operatoren ook glasvezelverbindingen te commercialiseren die snelheden kunnen halen to t 1 gigabit per seconde en meer via zogenaamde Fiber to the Home (FTTH) verbindingen. Die zijn wel nog maar beperkt beschikbaar in België, maar onder andere Proximus wil de volgende jaren de uitrol van zijn fibernetwerk versnellen.  In wat volgt helpen we je bij het kiezen van de juiste internetformule. We zoomen wat dieper in op de verschillende opties:  

Internet met ADSL 

Hoe breng je een ADSL-verbinding tot stand? Welke internet providers maken er gebruik van? En wat met de kosten? Wij zochten het voor je uit. 

Internet via de kabel 

Momenteel zijn er drie aanbieders voor internet via de kabel: Telenet in Vlaanderen en 2/3e van de gemeenten in Brussel en VOO in Wallonië en 1/3e van de overige gemeenten in Brussel. Orange is actief op de kabel via de netwerken van Telenet en VOO. Technologisch gezien verschilt internetverbinding via de kabel wel volledig van internet met ADSL.  

Internet via fiber 

Om aansluiting op het internet te hebben via fiber, wordt er een glasvezelkabel getrokken tot in je woning. De providers die deze Fiber to the Home (FTTH) aanbieden zijn Proximus, Telenet en Orange. Hun werking is echter wel helemaal anders. Fiber is de meest recente internettechnologie, deze is momenteel dus zeker nog niet overal beschikbaar in België. De komende jaren zal dit netwerk (via de verschillende aanbieders) gestaag verder groeien. 

Internet via satelliet  

Een ander alternatief voor de klassieke internetverbindingen is internet via een satelliet. Hiervoor heb je een satellietantenne, een zender/ontvanger op de satellietschotel en een speciale internet modem nodig. Er zijn echter wel wat nadelen verbonden aan dit alternatief. 

Wifi thuis of onderweg

Proximus, Telenet en Voo bieden hun klanten ook gratis toegang tot het internet buitenshuis, dit via hotspots of homespots. Wij leggen je uit hoe dit in zijn werk gaat.  

Mobiel internet via je smartphone 

Tegenwoordig heb je enkel aan een simkaart genoeg om via je smartphone internet te hebben. Je kan namelijk makkelijk mobiel surfen via 4G. Maar hoeveel kost dat? En wat met die 5G waar al zoveel over gesproken heeft?