Dossier

Internetproviders

30 maart 2015
Internetproviders

30 maart 2015

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen u bij uw keuze.

Welke formule kiezen?

Het maandelijks abonnementsbedrag varieert grofweg tussen € 15 en € 75, afhankelijk van de technische kenmerken van het abonnement. Hoe hoger de snelheid en hoeveelheid data, hoe duurder het abonnement. Extra kosten kunnen worden aangerekend voor bijvoorbeeld de huur van de modem. Wanneer u uw internetverbinding voornamelijk gebruikt voor e-mail, surfen op het web, pc-banking en af en toe wat downloads (mp3, videoclips, enz.) volstaat een basisformule (€ 15 tot € 25) ruimschoots. Het andere uiterste is een formule met (bijna) onbeperkte downloadcapaciteit aan € 30 tot €75 per maand. Voor het overige hangt de keuze voor een bepaalde formule vooral af van de door u gewenste snelheid en het downloadvolume.

De surfsnelheid kan erg verschillend zijn naargelang de leverancier en de abonnementsformule: van 4 Mbps tot 160 Mbps. Daarmee wordt aangegeven hoe snel de gebruiker informatie van het internet kan plukken. Dat hangt zowel af van de snelheid waarmee verbinding met de site wordt gemaakt als van de downloadsnelheid. Opgelet, de snelheden zijn theoretisch. De werkelijke snelheid hangt af van de afstand tussen het huis van de klant en de Belgacomcentrale door de DSL technologie en van het aantal personen dat tegelijkertijd gebruikmaakt van hetzelfde stuk kabel bij de kabeloperatoren.