Dossier

Hoe kies je een internetprovider?

17 juni 2020
Internetproviders

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen je bij jouw keuze.

Welke formule kiezen?

De kostprijs van een "internet only"-abonnement varieert van € 23 tot € 78 per maand, afhankelijk van de technische kenmerken van het abonnement en van de operator.

Hoe hoger de snelheid en hoeveelheid data, hoe duurder het abonnement. Extra kosten kunnen worden aangerekend voor bijvoorbeeld de huur van de modem. Wanneer je internet voornamelijk gebruikt voor e-mail, surfen op het web, pc-banking en af en toe wat downloads (mp3, videoclips enz.) volstaat een basisformule (€ 23 tot € 30) ruimschoots. Het andere uiterste is een formule met (bijna) onbeperkte downloadcapaciteit aan € 30 tot € 78 per maand.

Voor het overige hangt de keuze voor een bepaalde formule vooral af van de door jou gewenste snelheid en het downloadvolume. De surfsnelheid kan erg verschillend zijn naargelang de leverancier en de abonnementsformule: van 10 Mbps tot 400 Mbps. Daarmee wordt aangegeven hoe snel de gebruiker informatie van het internet kan plukken. Dat hangt zowel af van de snelheid waarmee verbinding met de site wordt gemaakt als van de downloadsnelheid. Opgelet, de snelheden zijn theoretisch. De werkelijke snelheid hangt – door de DSL-technologie – af van de afstand tussen het huis van de klant en de Proximus-centrale, en van het aantal personen dat tegelijkertijd gebruikmaakt van hetzelfde stuk kabel bij de kabeloperatoren, bijvoorbeeld in eenzelfde straat.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste formule? Raadpleeg onze koopwijzer tarieven telefoon, internet en tv.

Vergelijk formules