Dossier

Hoe kies je een internetprovider?

17 juni 2021
Internetproviders

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen je bij jouw keuze.

Surfen via de kabel

Sinds de overname van SFR (het vroege Numericable) zijn er nog twee kabelnetwerk-operatoren die hun diensten aanbieden in België. Telenet bedient Vlaanderen, ongeveer 2/3 van de gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk gewest en een reeks van gemeenten in de laars van Henegouwen. VOO is de beheert het netwerk in de rest van Wallonië en de Brusselse gemeenten waar Telenet het netwerk niet in handen heeft. In 2017 lanceerde Orange haar alternatieve LOVE-aanbod op de kabel.

Orange is nationaal beschikbaar want het maakt zowel gebruik van het netwerk van Telenet als dat van VOO. Op die manier zijn zij een nationale uitdager van de gevestigde kabelnetwerk-operatoren Telenet en VOO. Ruim 3 jaar na de lancering van Orange LOVE, hebben ze 300.000 klanten kunnen overtuigen. Een ongezien succes voor een alternatieve operator in ons land van telecombundels. Zo moest in het verleden uitdager Snow vroegtijdig haar aanbod staken omdat het onvoldoende klanten kon bereiken om op te boksen tegen duopolisten Proximus en Telenet.

Ben je zelf benieuwd of Orange een goedkoper alternatief kan bieden voor je huidige bundel? Surf dan hier naar onze koopwijzer telecombundels en maak de vergelijking voor jouw verbruik.

Koopwijzer telecombundels

Qua technologie verschilt de kabelverbinding volledig van de ADSL-verbinding. De verbinding komt immers niet meer tot stand via een koperen telefoonlijn, maar via een coaxiale kabel. Om via de kabel op het internet te geraken moet men een kabelmodem installeren en moet de computer uitgerust zijn met een ethernetkaart. Dankzij de modem kan de kabel tegelijkertijd tv- en radiosignalen, internet en telefonie bij jou aan huis leveren. Kabelproviders bieden doorgaans verscheidene formules aan, elk met eigen upload- en downloadvolumes en -snelheden.