Dossier

Internetproviders

30 maart 2015
Internetproviders

30 maart 2015

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen u bij uw keuze.

Surfen met adsl

Om de verbinding via DSL tot stand te brengen moet de computer uitgerust zijn met een ethernetkaart of een vrije USB-poort voor wie met een USB-modem werkt. De DSL-modem die bij de gebruiker geïnstalleerd wordt, splitst de telefoonlijn als het ware in drie delen op: een deel voor de telefonie, een deel voor de verzending van gegevens (upload) en een deel voor de ontvangst van gegevens (download). Naast Belgacom bestaan er alternatieve operatoren (EdpNet, Dommel, Billi, Base enz.) die in verschillende mate gebruik maken van het netwerk van de historische operator. De DSL-providers stellen doorgaans een pack voor waarin zowel de toegang tot internet als de lijn zijn begrepen, maar het gebeurt meer dan eens dat ook de abonnementskosten voor de Belgacomlijn aan de prijs van het internetabonnement moet worden toegevoegd.

Voor een DSL-lijn moet u bijna altijd een vast maandelijks bedrag betalen, ongeacht hoe lang u op internet zit. De meeste providers beperken ook het maandelijks volume aan gegevensuitwisseling. Sommige providers hebben ook een regionale beperking volgens de gebruikte technologie (ADSL, VDSL enz.) of de omvang van het gebruik van de lijn door een alternatieve operator.