Dossier

Internetproviders

30 maart 2015
Internetproviders

30 maart 2015

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen u bij uw keuze.

Mobiel internet

U hebt geen ADSL- of kabelverbinding meer nodig om te surfen: een SIM-kaart volstaat al. Dankzij het gsm-netwerk kunt u eender waar internet gebruiken met uw smartphone, tablet of laptop. Maar niet aan eender welke prijs. Als u met uw gsm wilt surfen, hebt u genoeg aan uw SIM-kaart, maar voor uw computer moet u een USB-modem kopen en een specifieke SIM-kaart aanschaffen bij uw operator.

3G, 4G en meer?

Het gaat steeds sneller! Surfen is ook goedkoper in vergelijking met enkele jaren geleden.De geavanceerde netwerken (3G en meer) worden steeds performanter en krachtiger om zwaardere gegevens over te brengen zoals voor het downloaden van video's. De snelheid is vergelijkbaar met die van een traditionele internetverbinding (ongeveer 7,2 Mbit/seconde).

Maar daar houdt het niet mee op: naast 3G bieden sommige netwerken en toestellen ook 4G aan. Een 4G-verbinding werkt veel comfortabeler doordat er een veel hogere surfsnelheid mee haalbaar is dan via de bestaande technologieën: tot 34,2 Mbps tegenover 30 Mbps via Belgacom ADSL. Netwerkoperatoren maken graag reclame voor hun 4G-aanbod, maar in werkelijkheid hebben maar een beperkt aantal mensen dagelijks toegang tot 4G. Een evolutie die we de volgende jaren blijven volgen.

Hoeveel kost het?

Of u nu van deze diensten gebruik maakt op uw smartphone of op uw computer, let op de kosten! Een paar tips om onaangename verrassingen te vermijden:

  • Vertrouw op onze koopwijzer over gsm-tarieven om de goedkoopste formule te vinden die bij uw profiel past.
  • Neem minstens een keer per jaar contact op met uw operator zodat hij u kan uitleggen welke de interessantste formules zijn.
  • Kijk regelmatig uw verbruik na om onaangename verrassingen te vermijden.
  • Opgelet met roamingkosten, ondanks het maximumtarief van € 0,20/MB zonder BTW dat de EU heeft opgelegd aan de operatoren. Buiten de EU variëren die kosten van € 0,54/MB tot maar liefst € 14,52/MB! In 2015 zou een volledige afschaffing van de roaming tarieven van kracht zijn. Tot dan waakt u best over uw verbruik van mobiel internet in het buitenland.
  • Het aantal operatoren dat mobiel internet aanbiedt is redelijk beperkt, maar de meeste abonnementsformules bieden al een mooie hoeveelheid data aan om maandelijks op te gebruiken.Voor tablets en computers zijn de mogelijkheden nog uitgebreider. Voor bedragen tussen € 10 en € 40 hebt u databundels van 1 tot 5 GB. Al deze abonnementsformules bieden toegang tot het 4G-netwerk.