Dossier

Hoe kies je een internetprovider?

17 juni 2021
Internetproviders

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen je bij jouw keuze.

Mobiel internet

Je hebt geen ADSL- of kabelverbinding meer nodig om te surfen: een simkaart volstaat al. Dankzij het gsm-netwerk kun je eender waar internet gebruiken met je smartphone, tablet of laptop. Maar niet aan eender welke prijs. Als je met je gsm wilt surfen, heb je genoeg aan je simkaart, maar voor je computer moet je een USB-modem kopen en een specifieke simkaart aanschaffen bij je operator.

Operatoren bieden ook de mogelijkheid om via een wifimodem thuis internet te ontvangen via hun mobiele netwerken. Het recentste voorbeeld hiervan vinden we bij TADAAM, een product van Telenet. TADAAM maakt het mogelijk om via een Huawei wifirouter thuis en onderweg internet te gebruiken met snelheden tot 50 Mbps.

4G de nieuwe standaard, wanneer 5G?

Mobiel surfen zit in de lift in België. Ieder jaar verbruiken we steeds meer mobiele data. Volgens het BIPT verbruikte de Belg gemiddeld 1,86 GB mobiele data in 2018.

4G is vandaag alomtegenwoordig. Uit de 15 000 metingen die we tussen augustus 2018 en juli 2019 verzamelden via onze applicatie Becover+, blijkt dat 85 % van onze metingen via 4G of 4G+ werden gedaan. De gemiddelde gemeten snelheden over diezelfde periode varieerden van 25,4 Mbps bij Orange tot 31,4 Mbps bij Proximus.

Het afgelopen jaar is er uiteraard ook veel geschreven over 5G, de nieuwe generatie van mobiele netwerken die voor nieuwe topsnelheden zou moeten zorgen. Die topsnelheden zouden nieuwe mogelijkheden en toepassingen mogelijk maken, maar voor je dagelijkse toepassingen zal er niet veel veranderen. De huidige kwaliteit van 3G, 4G en 4G+ netwerken in ons land is namelijk voldoende hoog en verbetert continu. Bovendien is de beschikbaarheid van het 5G-netwerk in België vooral een politieke kwestie en zal die agenda bepalen vanaf wanneer 5G operationeel zal zijn.

Hoeveel kost het?

Of je nu van deze diensten gebruikmaakt op je smartphone of computer, let op de kosten! Een paar tips om onaangename verrassingen te vermijden:

  • Vertrouw op onze koopwijzer over gsm-tarieven om de goedkoopste formule te vinden die bij je profiel past.
  • Neem minstens een keer per jaar contact op met je operator zodat die kan uitleggen welke de interessantste formules zijn.
  • Kijk regelmatig je verbruik na om onaangename verrassingen te vermijden.
  • Opgelet met roamingkosten buiten de EU. Die kunnen maar liefst oplopen tot € 14,52 per MB.
  • Het aantal mobiele operatoren is de afgelopen jaren afgenomen. Maar de hoeveelheid data die onze operatoren aanbieden is wel gestaag toegenomen. Zo bieden de grote operatoren sinds een jaar onbeperkte mobiele abonnementen aan. Hiermee kan je onbeperkt surfen, al zal je snelheid vanaf een bepaald verbruikt volume (20 of 25 GB) verlaagd worden tot je volgende facturatieperiode. Prijzen voor dergelijke abonnementen variëren van € 29 tot € 43 per maand. Er zijn uiteraard ook abonnementsformules specifiek voor tablet en computers met databundels tot 8 GB, prijzen variëren tussen € 10 en € 30 per maand.