Dossier

Hoe kies je een internetprovider?

17 juni 2021
Internetproviders

Wie een internetformule kiest die aangepast is aan zijn gebruikersprofiel, kan veel geld besparen. Het is tevens belangrijk te weten dat de kwaliteit van de dienstverlening niet bij elke provider even goed is. Wij helpen je bij jouw keuze.

Surfen via Fiber to the Home (FTTH)

Bij Fiber to the Home wordt een glasvezelkabel tot in je woning getrokken. Op die manier kan de snelheid van jouw internetverbinding nergens afgeremd worden.

Bij Proximus verloopt de glasvezel-uitrol in fasen. Ondertussen is die uitrol al opgestart in tien Belgische steden (waaronder Aalst, Antwerpen, Genk, Gent en Diksmuide). Via glasvezel zal Proximus downloadsnelheden van 220 Mbps en uploadsnelheden van 25 Mbps kunnen aanbieden. Voor sommige bundels kunnen die nog uitgebreid worden naar 400 Mbps (download) en 50 Mbps (upload). 

Telenet maakt zich dan weer sterk al over 10 000 km glasvezel-netwerkkabel te beschikken over heel België. Maar de operationele oplossingen lijken vooralsnog voornamelijk op bedrijven gericht. Op zich is dat logisch, want met hun SpeedBoost-formule kunnen ze met de klassieke coaxkabel al een internetverbinding met 400 Mbps downloadsnelheid aanbieden.  

De Belgische telecomregulator BIPT heeft overigens in zijn nieuwe marktanalyse groothandelstarieven bepaald voor de openstelling van het FTTH-netwerk voor alternatieve operatoren. Vanaf 2020 moet de regulering ten gevolge van de nieuwe marktanalyse in werking treden.