Roaming en internationale tarieven: waarop letten als je op vakantie gaat?

We betalen al even niet meer voor het gebruik van ons gsm-abonnement binnen Europa. Bellen en sms’en vanuit België naar een ander land binnen de Europese Unie is goedkoper dan een aantal jaar geleden, evenals mobiel surfen wanneer je op reis bent. Het verschil tussen roaming en internationale tarieven blijft echter vaak onduidelijk voor consumenten. Wij brengen verheldering.
Betaal ik extra kosten op vakantie in de EU?
Om te bellen, sms'en of surfen in het buitenland betaalde je je vroeger snel blauw aan de meerprijs bovenop de binnenlandse tarieven van je abonnement of herlaadkaart. Deze roamingkosten en de bijhorende onaangename verrassingen op je factuur zijn sinds juni 2017 officieel verleden tijd dankzij de “Roam Like At Home” (RLAH) principes. Deze zomer worden die regels verlengd en uitgebreid tot minstens de zomer van 2032.
Dankzij die regulering kunnen we onze smartphone in alle lidstaten van de Europese Unie gebruiken zoals we dat thuis gewoon zijn. Operatoren mogen niets extra’s meer aanrekenen zolang je binnen de grenzen van je nationale abonnement blijft. Ga je daarbuiten, dan kunnen ze je wel nog iets extra aanrekenen. Maar ook die tarieven zijn een pak minder dan voorheen.
Kijk uit voor deze valkuilen
Je kunt dus onbeperkt blijven sms'en en gebruik maken van je belminuten en mobiele data zoals je dat in België zou doen. Toch houd je best rekening met een aantal valkuilen:
- De regels gelden niet voor alle Europese landen. Doorreisland bij uitstek op weg naar Italië, Zwitserland behoort niet tot de EU en doet dus ook niet mee aan de RLAH-regulering. De tarieven die zij aanrekenen zijn aanzienlijk, dus vergeet je mobiel internet uit te schakelen wanneer je in of door Zwitserland reist, dan kan je factuur alsnog snel oplopen.
- Let op met ‘automatisch verbinden’. De instellingen van je smartphone gaan zo afgestemd staan om automatisch te verbinden met het netwerk dat je de beste kwaliteit kan bieden. Ben je echter bijvoorbeeld op reis op een Grieks eiland, dan kan je smartphone ook verbinding maken met een naburige zendmast in Turkije. Daar geldt de RLAH-regulering ook niet, waardoor je alsnog duur gaat ‘roamen’. Dezelfde waakzaamheid geldt dus voor als je reist langsheen grensgebieden van landen die de RLAH-regulering niet toepassen.
- De RLAH-regulering is niet van toepassing op reizen per boot of vliegtuig. Daar gaat het meestal om satellietverbindingen en die zijn doorgaans zeer duur.
- Tot nader order blijft het Verenigd Koninkrijk de RLAH-regulering toepassen ook al maken ze geen deel meer uit van de EU.
- De hernieuwde regulering geldt tot minstens de zomer van 2032.
Lees ook onze antwoorden op 12 vragen over bellen, sms'en en surfen op vakantie in een ander EU-land.