Dossier

Is een 4-in-1-pakket voor telecom interessant voor jou?

27 januari 2023
 4 play

Meer en meer telecomoperatoren bieden tegenwoordig 4 play-bundels aan: vaste telefonie, internet, tv waar mobiele telefonie inbegrepen is. Deze uitgebreide bundels hebben hun voor- en nadelen. In dit dossier vergelijken en duiden we de prijzen van verschillende formules, zodat je zelf kunt bepalen of 4 play al dan niet de meest geschikte bundel is voor jou.

Van 3 play naar 4 play

Lange tijd was een bundel met vaste telefonie, internet en tv (3 play) gemeengoed in ons land. De laatste jaren zijn er meer en meer consumenten die kiezen voor een 4 play-bundel (bundel met vaste telefonie, internet, tv en mobiele telefonie). De tendens richting een steeds meer gebundelde markt heeft zijn voordelen en nadelen. 

De laatste jaren konden consumenten aan hun 3 play-bundel één of meerdere mobiele abonnementen toevoegen. Operatoren probeerden dan 3 play-klanten te overtuigen met een promotie (korting op het maandabonnement) dat gekoppeld is aan het aantal mobiele abonnementen dat bij dezelfde operator wordt afgenomen. Dat is een eerste stap richting een 4 play-bundel.

Proximus Flex, Telenet One en VOO Quatro: volwaardige 4 play

De bundels Proximus Flex, Telenet One en VOO Quatro zijn volwaardige 4 play-bundels waarbij jij zelf de invulling meebepaalt. Met name bij Proximus Flex en Telenet One bepaal jij zelf de internetsnelheid, de tv-oplossing en het aantal mobiele abonnementen. 

Bij Telenet One vertrek je van een bundel met vast internet en 1 mobiel abonnement en kies je of je vaste telefonie (gratis) en digitale televisie toevoegt aan je bundel. Je kunt verder tot 4 extra mobiele abonnementen met onbeperkt bellen en 40 GB toevoegen. Proximus en VOO hebben de afgelopen jaren hun mobiele abonnementen, die je kunt toevoegen aan de 4play bundel, aanzienlijk goedkoper gemaakt. Bij Proximus kun je al een Mobile Flex 5GB abonnement toevoegen voor € 9 per maand en bij VOO Quatro kost een gelijkaardig mobiel abonnement € 10 per maand.

Welk combinatie is voor jou het voordeligst?

Een 4 play-bundel is dus vooral interessant als je het abonnement deelt met een of meerdere personen. Met de volwaardige bundels en de klassieke bundel zijn er echter ook andere combinaties mogelijk. Een pakket op maat stel je het best samen als je rekening houdt met de noden van je gezin.

In de volgende secties vergelijken we de beste opties op basis van drie gezinssamenstellingen: 

Je kunt aan de hand daarvan bepalen welk soort gebruiker je bent en welke combinatie voor jou het voordeligst is.

Wil je zelf berekenen welk tariefplan het meest interessant is voor jouw gebruik? Dat kan met onze online koopwijzers.