Nieuws

Tablets voor senioren: Doro is zijn prijs niet waard

06 april 2023

Het Zweedse bedrijf Doro is gespecialiseerd in elektronische producten voor senioren. Na zijn smartphones pakt het nu uit met zijn tablet DTO-0410 voor een adviesprijs van € 339,99. Is deze tablet met zijn schijnbaar speciaal voor beginners ontworpen interface ook echt de beste keuze? 

Design en support van de tablet Doro DTO-0410

De tablet Doro DTO-0410 tablet met 10,4 inch-scherm heeft een mooi design met een donkergrijze achterkant en een display met dunne randen. Er zit een houten standaard bij die erg lijkt op de Ikea-standaard, zodat de tablet rechtop kan staan zonder hem vast te houden. Het apparaat is wel aan de zware kant. 

Kenmerken en prestaties van de tablet Doro DT0-0410

Weergave en aanraakscherm

 De tablet heeft een IPS-scherm van 10,4 inch met een beeldkwaliteit van 1200 x 2000 pixel en een theoretische helderheid van 430 DPI

Als je goed kijkt, zie je dat de kwaliteit van het beeldscherm niet zo geweldig is. Vooral de details van de pictogrammen zijn niet zichtbaar. 

Bovendien laat de weergavesnelheid te wensen over. Het beeld is schokkerig wanneer je door de pagina's van een website scrolt. Het scherm roteert ook niet echt snel (lees: vrij traag). 

De maximale helderheid valt best mee, maar de kleuren zijn iets te geaccentueerd. 

Camera en geluid 

Het apparaat heeft een 8 MP-camera achteraan en een 5 MP-camera vooraan. De flash doet zijn werk, maar de kwaliteit van de foto's is nooit beter dan gemiddeld. 
De 4 luidsprekers zijn zo geplaatst dat ze niet bedekt zijn wanneer je de tablet vasthoudt. Ondanks alles is de geluidskwaliteit slecht en hoor je bijna gaan bas.
H3: Processor en opslaggeheugen

Processor en opslagruimte

Volgens Doro is dit een Unisoc wifi-model met een Octo-core T618-processor. Na wat onderzoek blijkt het te gaan om een processor met 2*A75 op 2,0 GHz en 6*A55 op 2,0 GHz. Geen high-end hardware dus, maar eerder een mid-range (de chip zat vorig jaar nog in de Samsung Galaxy Tab A8), in combinatie met een geheugen van 4 GB RAM.  Je kunt de tablet dus niet gebruiken voor complexere toepassingen of sites, want dan gaat hij trager werken.  

De opslagruimte bedraagt 32 GB, maar daarvan wordt al 14,3 GB opgeëist door het besturingssysteem en de Google-apps. 

Gebruiksgemak

Bij ingebruikname is er een tutorial voor nieuwe gebruikers die hen vertelt hoe ze het aanraakscherm op alle mogelijke manieren kunnen gebruiken. Het is niet duidelijk of deze interface door Doro is ontwikkeld, dan wel of het een Google-bibliotheek is. 

De tablet draait op Android 12.0 en ziet eruit als elk standaard Android-apparaat. 

De standaard home-app is die van Doro, maar je kunt hem in tegenstelling tot de rest wel personaliseren. De configuratie ervan is niet instinctief, omdat de apps op een weinig logische manier zijn gegroepeerd. E-mails, foto's, het GPS-systeem of memo's staan bijvoorbeeld onder het pictogram Weergave. Het zal vermoedelijk wat tijd vragen om hier vertrouwd mee te raken. 

Andere elementen maken het gebruik ingewikkeld, zoals de internetbrowser die niet standaard op het scherm staat en apart moet worden opgezocht. 

Standaard homepage met de verschillende pictogrammen

De beschikbare applicaties wanneer je op "view" klikt

Plus- en minpunten van de Doro DT0-0410 tablet

Pluspunten

  • Degelijk gebouwd
  • 4 goed geplaatste luidsprekers
  • De configuratiewizard helpt beginnende gebruikers
  • De flash van de camera

Negatives

  • Slecht materiaal 
  • Geen goede weergave van details
  • Krakende luidsprekers
  • Duur product voor wat je krijgt
 

De mening van Testaankoop over de tablet DTO-0410 van Doro

De Doro DTO-0410 is een instaptablet met prestaties die lang niet goed genoeg zijn om de adviesprijs van 339,99 euro te rechtvaardigen.
Testaankoop juicht het idee toe om de gebruikerservaring voor senioren te optimaliseren, maar de praktische uitvoering laat helaas veel te wensen over.
Testaankoop raadt aan een klassieke tablet te kopen en een ander opstartprogramma te installeren. Een ander en eenvoudiger opstartprogramma kan de standaardsoftware van het apparaat vervangen. Dit zou senioren veel meer gebruiksgemak bieden.