Nieuws

Nieuwe iPad 2022 slechts oppervlakkig beter dan vorige versie, maar wel stuk duurder

16 november 2022

We zitten al aan de iPad van de tiende generatie in 2022. We zouden er zelf geen € 589 voor neertellen, maar er zijn wel degelijk een paar verbeteringen merkbaar ten opzichte van de iPad 2021, de negende generatie. Op sommige vlakken gaat de nieuwe iPad er dan weer op achteruit.

iPad 2022 ondergaat uiterlijke facelift

De Apple iPad van de tiende generatie is op het eerste zicht een mooier toestel dan zijn voorganger dankzij een vernieuwd ontwerp. Het uiterlijke onderscheid met de iPad Air en iPad Pro is daardoor nog moeilijk te maken. Vooral het verwijderen van de home-toets maakt de vormgeving veel soepeler. De home-toets zit nu samen met de vingerafdrukscanner aan de rechterkant van het toestel.

Ook het aantal kleuren waarin de iPad beschikbaar is, werd uitgebreid. Daarnaast werd ook de camerapositie verplaatst van bovenaan het toestel naar de rechterkant waardoor het niet langer een portretcamera is, maar veeleer een landschapscamera. Dat is gemakkelijker als je een toetsenbord op de iPad wilt aansluiten of als je wilt videobellen tijdens het werken.

De Apple iPad 2022 van de tiende generatie in lichtblauwe kleur

De nieuwe iPad 2022 heeft een vernieuwd ontwerp

Dit gaat natuurlijk enkel om enkele esthetische ingrepen, maar verklaart niet waarom je € 200 meer zou betalen voor de iPad 2022 64 GB (€ 589) dan voor de iPad 2021 64 GB (€ 389). Helaas blijven we op onze honger zitten qua wezenlijke technische verschillen tussen de beide versies.

Sterke punten

  • Vernieuwd ontwerp
  • Iets krachtigere processor
  • Camerakwaliteit
  • Groter scherm
  • USB-C-aansluiting in plaats van Lightning

Zwakke punten

  • Batterijduur
  • Geluidskwaliteit
  • Geen aansluiting hoofdtelefoon
  • Prijs

Lichte verbetering onder de motorkap

Als processor recupereert de nieuwe iPad 2022 de A14 Bionic chip die we ook al zagen in de iPhone 12. De iPad van de negende generatie is uitgerust met de A13 Bionic chip, een iets oudere versie dus. Het werkgeheugen werd verhoogd van 3 GB naar 4 GB, een logische stap. Qua prestaties levert dat ontegensprekelijk verbeteringen op tegenover de versie van 2021, maar niet voldoende om een prijsverschil van € 200 te rechtvaardigen.

Beeld en geluid

Het scherm van de iPad van de tiende generatie is een beetje groter dan dat van zijn voorganger. Je krijgt een display voorgeschoteld van 10,9 inch in plaats van 10,2 inch. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de randen rond het scherm smaller zijn geworden, want de afmetingen van het toestel zelf zijn gelijk voor beide modellen. Ook al is de schermkwaliteit bijzonder goed, toch is de maximale schermhelderheid van de nieuwe iPad met 420 nits iets gedaald ten opzichte van zijn voorganger die maximaal 472 nits bood.

Gamen op de Apple iPad 2022 van de tiende generatie

Erg mooie kleurweergave op het scherm

Ondanks de vier luidsprekers vonden we dat de geluidskwaliteit is gedaald. Het geluid klinkt dof en er ontbreken bassen. Helaas kun je ook geen hoofdtelefoon meer aansluiten omdat de jack voor hoofdtelefoons is verwijderd.

Minder goede batterij

De batterijduur is er helaas niet op verbeterd. Afhankelijk van hoe je het toestel gebruikt – online of offline – is de capaciteit een of twee uur lager in vergelijking met de iPad 2021. Je kunt rekenen op minstens 9 uur onafgebroken gebruik met een volle batterij.

Betere camera

De uitstekende cameraresultaten van de iPad 2022 maken dan weer wél indruk op ons. Dankzij de 12 MP camera met 4K kun je erg mooie en meer gedetailleerde foto’s maken dan met de 8 MP camera op de iPad 2021. Door de veranderde positie van de camera zijn je kiekjes nu dus wel in landschapsmodus in plaats van in portretmodus.

Fotobewerking op de Apple iPad 2022 van de tiende generatie

Neem gedetailleerde foto's die je achteraf kunt bewerken

USB-C in plaats van Lightning

In plaats van de traditionele Lightning-aansluiting om het toestel op te laden, is Apple overgeschakeld op de meer universele USB-C-aansluiting. Een positieve evolutie, ware het niet dat de iPad 2022 enkel de Apple Pencil van de eerste generatie ondersteunt, niet die van de tweede generatie. Een ongemakkelijk gevolg daarvan is dat je een dongle nodig hebt om die Apple Pencil van de eerste generatie te gebruiken aangezien die nog steeds is uitgerust met een Lightning-aansluiting. Een extra kost dus als je nog niet zo'n dongle hebt.

Opmerkelijke prijsstrategie van Apple 

We stellen ons vragen bij de prijsstrategie van Apple voor zijn verschillende iPads. Door de nieuwe, klassieke iPad te lanceren aan € 589 zien we nog amper een verschil met de iPad Air 2019 die destijds € 569 kostte. De iPad Air 2022 kostte tot nu toe € 699, maar met de lancering van de nieuwe, klassieke iPad 2022 werd gekozen voor een prijsverhoging naar € 789. Op die manier blijven er duidelijke prijsverschillen tussen de verschillende soorten iPads in het gamma van Apple, maar voor de consument gaat het wel om steeds heftigere prijsverhogingen.

Op zoek naar de ideale tablet?

In onze vergelijker tablets vind je tientallen modellen met een detailbeschrijving van hun kenmerken én hoe ze presteerden in ons testlabo.

-- In het labo
vanaf  399,00
-- In het labo
vanaf  1.349,00
-- In het labo
vanaf  379,00