Nieuws

De Emporia tablet voor ouderen

10 oktober 2022
De Emporia tablet in zijn laadstation

De Emporia tablet is een basistoestel met een aangepast besturingssysteem van Android voor senioren. Een sober scherm met grote pictogrammen is daarbij de belangrijkste troef. Helaas is de opslagruimte met slechts 32 GB vrij beperkt, maar zou wel voldoende moeten zijn voor het doelpubliek.

Een tablet voor ouderen

De makers van de Emporia tablet richten zich specifiek tot een seniorenpubliek van 65-plussers die weinig ervaring hebben met een smartphone of tablet. De pictogrammen voor de applicaties zijn beduidend groter dan op een doorsneetablet. Dankzij de vereenvoudigde interface kunnen senioren gemakkelijker hun weg vinden in de mogelijkheden die een tablet biedt. Toch werken ook veel instellingen en applicaties zoals bij een standaard Android-toestel eens je ze aanklikt of opent.

openingsscherm van de Emporia tablet

De Emporia tablet heeft een heel overzichtelijk openingsscherm

Pluspunten van de Emporia tablet

 • Batterijduur
 • Stevigheid
 • Aangepast besturingssysteem voor senioren (Android 11)
 • Mogelijkheid om met 4G te gebruiken
 • Geleverd met oortjes 
 • Geleverd met laadstation wat makkelijker werkt dan een oplader en kleine aansluitingspoort
 • Geleverd met een gebruikersgids

Minpunten van de Emporia tablet

 • Beperkte opslagruimte
 • Schermkwaliteit
 • Kwaliteit van de camera
 • Geluidskwaliteit

Heel goede batterij en handig laadstation

Uit onze batterijtest bleek dat je met een volle batterij ongeveer 7 uur en 30 minuten online kunt werken met de Emporia tablet. Beperk je je tot het bekijken van video’s dan kun je zelfs 9 uur verder zonder opladen. Dat is een prima resultaat. Het meegeleverde laadstation maakt het eenvoudiger om de tablet op te laden in plaats van met een kleine lader en aansluitingspoort.

Scherm en geheugen aan minimumvereisten

Jammer genoeg is de Emporia uitgerust met slechts 32 GB opslagruimte waarvan dan nog maar 24 GB werkelijk beschikbaar is. Naar hedendaagse normen is dat het minimum om op een vlotte manier te werken met je tablet. Toch is de keuze te rechtvaardigen als je veronderstelt dat ouderen minder gebruik zullen maken van toepassingen die veel geheugenruimte beslaan zoals applicaties en foto- en videosoftware.

De Emporia tablet in verticale positie

Het scherm heeft een blauwachtige schijn

Het scherm heeft een helderheid van maximaal 375 nits waardoor het bij zoning weer of felle lichtinval moeilijker te lezen kan zijn. Het scherm vertoont ook een blauwe schijn en de tekst is een beetje gepixeliseerd. Onze experts vinden het contrastniveau ook iets te laag.

Zwakke prestaties van de camera

Ondanks een degelijke cameraresolutie vallen de cameraprestaties van deze seniorentablet tegen. Foto’s zijn vrij donker en de kleurenweergave teleurstellend. Om te videobellen valt het nog mee, maar als je wilt filmen, is het beeld schokkerig en de autofocus verspringt regelmatig als je de camera beweegt.

Mogelijkheid om met 4G te gebruiken

Wil je ook buiten het bereik van wifi met de Emporia tablet werken? Dat kan, want je kunt hem ook met 4G gebruiken. Je moet dan uiteraard wel een simkaart voorzien

Op zoek naar een nieuwe tablet?

Ben je op zoek naar een nieuwe tablet en hoeft die niet speciaal aangepast te zijn voor senioren? Surf dan naar onze vergelijker tablets waar je meer dan honderd modellen met elkaar kunt vergelijken.

Ga naar onze vergelijker tablets