Nieuws

De beste tablets van het moment

19 september 2022
man met de beste tablets van 2022 volgens test aankoop

Welke tablet moet je vandaag kiezen? Onze experts maakten voor jou een selectie van de beste tablets van het moment, in functie van onder meer hun prestaties, besturingssysteem en prijs.

Zoek je een Apple- of Android-tablet die gewoon goed is? Is prijs-kwaliteitverhouding de belangrijkste factor? Of wil je vooral een tablet met de beste prestaties? Onze experts selecteerden de beste tablets voor verschillende gebruiksprofielen.

Biedt dit lijstje niet wat je zoekt, dan kan onze vergelijker tablets zeker helpen.

Vergelijk alle geteste tablets

 1. Apple iPad 2021 - beste allround Apple-tablet
 2. Xiaomi Pad 5 - beste allround Android-tablet
 3. Samsung Galaxy Tab A8 2021 - beste goedkope tablet voor basisgebruik
 4. Lenovo Tab P11 - beste goedkope tablet voor veeleisender gebruik
 5. Apple iPad Air 2022 - premium Apple-tablet, goedkoper dan iPad Pro
 6. Samsung Galaxy Tab S8+ - beste premium Android-tablet
 7. Microsoft Surface Pro 8 - beste Windows-tablet en laptop ineen

Deze tablets raden onze experts aan

1. Apple iPad 2021 64 GB (€ 370)

Apple iPad 2021

Specificaties: 10,2” scherm, 64 GB intern geheugen

Sterke punten

 • Zeer goede schermkwaliteit
 • Zeer goede batterijduur
 • Camera achteraan maakt mooie foto’s

Zwakke punten

 • Geen flitser op de achterste camera
 • Camera vooraan heeft een lage resolutie
 • Schermverversingsfrequentie is slechts 60Hz

Zoek je een basic Apple-tablet met een heel goede schermkwaliteit, die goed presteert en waarmee je mooie foto’s kan maken, dan kunnen we de klassieke iPad 2021 (9de generatie) aanraden. De minimale opslagcapaciteit is ook opgetrokken naar 64 GB, een positieve ontwikkeling terwijl de prijs hetzelfde is gebleven.

Deze iPad 2021 heeft een aantal pluspunten ten opzichte van voorganger iPad 2020. De grootste verbetering is de A13 bionic-chip, die Apple al twee generaties eerder gebruikte in zijn smartphones (sinds iPhone 11). De performantie is goed, maar niet uitzonderlijk. Ook de schermhelderheid van het 4:3 scherm met een resolutie van 1620x 2160 pixels, is iets hoger dan bij de vorige iPad-generatie.

De ultragroothoek camera vooraan heeft een resolutie van 12MP, wat een sterke verbetering is ten opzichte van de achterhaalde HD-resolutie (of 1.2 MP) waarover oudere iPads beschikken.

Een pluspunt is dat de iPad nog steeds over een jack-aansluiting voor hoofdtelefoons beschikt, wat je niet meer vindt bij andere tablets of smartphones van Apple.

Het grote voordeel van de iPad is dat hij sowieso 5 jaar software-ondersteuning krijgt van de fabrikant.

Bekijk alle testresultaten van de Apple iPad 2021.

2. Xiaomi Pad 5 128 GB (€ 399)

Tablet Xiami Pad 5

Specificaties: 11” scherm, 128 GB intern geheugen

Sterke punten

 • Zeer goede batterijduur
 • Krachtige hardware

Zwakke punten

 • Slechts redelijke camera achteraan

De Xiaomi Pad 5 is zowel een aanrader voor de gemiddelde als voor de iets meer veeleisende Android-gebruiker. Deze Android 11-tablet van standaardformaat (11”) beschikt immers over krachtige hardware en een grote opslagcapaciteit van 128 GB. Het ontbreken van een SD-kaartsleuf zal je dus niet missen.

Ook op het vlak van batterijduur scoort deze tablet zeer goed: na een half uur opladen kan je er twee uur mee werken.

Het touchscreen is heel nauwkeurig en reageert onmiddellijk. Met een resolutie van 2560 x 1600 px (276 dpi) biedt het een vrij goede schermkwaliteit. Ook de vernieuwingssnelheid voor het scherm is met 120Hz hoog.

De Xiaomi Pad 5 is een van de meest gebruiksvriendelijke tablets in zijn klasse die bovendien makkelijk mee te nemen is.

Enig minpunt: de kwaliteit van zowel de camera vooraan als achteraan is hooguit redelijk. Houd er ook rekening mee dat Android-tablets maximaal 3 jaar software-ondersteuning krijgen.

Lees alle testresultaten van de Xiaomi Pad 5.

3. Samsung Galaxy Tab A8 2021 (€ 199 voor 32 GB; € 229 voor 64 GB)

 

samsung galaxy tab a8

Specificaties: 10,5” scherm, 32 GB of 64 GB intern geheugen, SD-kaartsleuf

Sterke punten

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Geschikt voor licht gebruik

Zwakke punten 

 • Het scherm zou beter kunnen
 • Slechte camera voor- en achteraan
 • Geen ondersteuning voor Samsung DeX of delen van het scherm op een pc

De Samsung Galaxy Tab A8 2021 met Android 11 is een prima keuze voor de niet veeleisende gebruiker die een goedkope tablet onder 300 euro zoekt.

Het is een van de meest gebruiksvriendelijke tablets in zijn categorie, ze is uiterst draagbaar en dus makkelijk mee te nemen.

De tablet is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 32 GB of 64 GB. Gezien het kleine prijsverschil, is het model met meer opslagcapaciteit zeker interessanter. Je kan de capaciteit ook nog uitbreiden met een SD-kaart.

Het 10.5” touchscreen van deze tablet reageert heel nauwkeurig en onmiddellijk. Met een resolutie van 1200 x 1920 px en 216 dpi is het scherm niet slecht, maar het is niet het beste op de markt.

Voor het maken van foto’s dan raden we dit model niet aan omwille van zijn povere camera voor- en achteraan. Het is ook niet mogelijk om de tablet via de USB-C-aansluiting aan te sluiten op je tv omdat Samsung dat bij instapmodellen blokkeert.

Bekijk alle testresultaten van de Samsung Galaxy Tab A8 2021.

 

4. Lenovo Tab P11 64 GB (€ 210)

Tablet Lenovo Tab p11 64 gb

Specificaties: 11,2” scherm, 64 GB intern geheugen, SD-kaartsleuf

Sterke punten

 • Zeer krachtige hardware
 • Zeer goede batterijduur
 • SD-kaartsleuf aanwezig
 • Goed scherm voor deze prijscategorie

Zwakke punten

 • Hooguit redelijke camera achteraan

Zoek je een goedkopere en gebruiksvriendelijke tablet met een goede schermkwaliteit die toch wat veeleisendere taken aankan, dan is de Lenovo Tab P11 een aanrader. Je kan de opslagcapaciteit van 64 GB desgewenst uitbreiden met een SD-kaart.

Ook de batterijduur is zeer goed. Na een half uur opladen kun je de tablet ruim twee uur gebruiken.

De Android 12-tablet heeft een OLED touchscreen van 11.2” dat heel nauwkeurig en onmiddellijk reageert. Met een resolutie van 1200 x 2000 px en dus 213 dpi biedt het een vrij goede schermkwaliteit. De vernieuwingsfrequentie is 120Hz.

Om foto’s te nemen is dit model echter niet de beste keuze. De kwaliteit van zowel de camera vooraan als achteraan is hooguit redelijk.

Ontdek alle testresultaten van de Lenovo Tab P11.

 

5. Apple iPad Air 2022 64 GB (€ 650)

Apple iPad Air 2022

Specificaties: 10,9” scherm, 64 GB intern geheugen

Sterke punten

 • Zeer krachtige hardware
 • Zeer goed scherm
 • 120Hz beelverversingssnelheid
 • Goede camera achteraan

Zwakke punten

 • Geen flitser
 • Redelijke batterijduur
 • Slechts 2 luidsprekers (iPad Pro heeft er 4)

Wil je een premium en sterk presterende tablet die enerzijds sneller is dan de klassieke iPad en anderzijds goedkoper is dan de iPad Pro, maar wel alle accessoires van die laatste ondersteunt? Dan is de Apple iPad Air 2022 iets voor jou.

De iPad Air 2022 (5de generatie) heeft dezelfde processor als de nieuwste iPad Pro’s, de Apple M1, die veel sneller en krachtiger is dan de vorige generatie, de iPad Air 2021. Dit levert benchmarkscores op die vergelijkbaar zijn met die van de iPad Pro.

Het 10.9” LCD-scherm met een resolutie van 1640 x 2360 is uitstekend, met sterke natuurlijke kleuren en een goed 3D-effect. Het is vergelijkbaar met dat van de iPad Pro, al is het niet zo helder.

De cameraprestaties zijn erg goed en zijn vergelijkbaar met die van de iPad Pro, al heeft de iPad Air slechts één camera achteraan en heeft hij geen flitser.

Ook de geluidskwaliteit is goed. In vergelijking met de iPad Pro heeft deze tablet wel maar twee in plaats van vier luidsprekers.

Net als de iPad Pro ondersteunt deze tablet de Apple Pencil (2de generatie) en smart keyboard.

De batterijduur is wel hooguit redelijk te noemen: tijdens onze test ging de batterij 7 uur mee op wifi en bij het afspelen van video 557 minuten. Ter vergelijking: bij de iPad Air 2021 hield de batterij het een half uur langer vol op wifi en 200 minuten langer tijdens de videotest.

Ontdek alle testresultaten van de Apple iPad Air 2022.

6. Samsung Galaxy Tab S8+ 128 GB (€ 850) 

De samsung galaxy tab a8 2021

Specificaties: 12,4” OLED scherm,128 GB intern geheugen, SD-kaartsleuf

Sterke punten

 • Zeer krachtige hardware
 • Zeer goed scherm
 • 120Hz vernieuwingsfrequentie
 • Goede camera achteraan

Zwakke punten

 • Ook al is de hardware zeer krachtig, toch hadden we net iets meer verwacht

Wil je een grote premium tablet met uitstekende prestaties, dan kunnen we de Samsung Galaxy Tab S8+ aanraden.

Het 12,4” OLED-touchscreen van deze gebruiksvriendelijke Android X-tablet reageert heel nauwkeurig en onmiddellijk. Met een resolutie van 1752 x 2800 px en dus 266 dpi biedt het een vrij goede schermkwaliteit. De beeldverversingsnelheid is 120Hz wat bijdraagt aan een vlotte ervaring. Verrassend genoeg is het scherm beter dan dat van zijn grote broer de Samsung Galaxy Tab S8 Ultra (die te lijden heeft onder een blauwige ondertoon).

Ook op het gebied van foto’s is dit een goede tablet: zowel met de camera vooraan als met die achteraan (die over een flitser beschikt) kan je mooie foto’s maken.

De basisversie heeft 128 GB opslagcapaciteit, wat ruim voldoende is voor normaal gebruik. Pluspunt is dat je de opslag kan uitbreiden met een SD-kaart.

Net als andere topmodellen van Samsung ondersteunt de Samsung Galaxy Tab S8+ ook Samsung DeX, een docking station zodat je de tablet kunt verbinden met een monitor, toetsenbord en muis. Dit brengt een desktopervaring naar een tablet en is zeker een meerwaarde.

In tegenstelling tot bij Apple-tablets waar je moet bijbetalen voor de Apple Pencil, krijg je bij de tablets van Samsung de S-Pen meegeleverd.

Deze Samsung Galaxy Tab S krijgt trouwens beveiligingsupdates van 5 jaar en software-updates voor 4 jaar, wat langer is dan andere Android-tablets.

Lees alle testresultaten van de Samsung Galaxy Tab S8+.

 

7. Microsoft Surface Pro 8 (€ 1000)

Microsoft Surface Pro 8 intelo core i5 8gb 128 gb

Specificaties: 13" scherm, Intel Core i5 processor, 8 GB RAM, 128 GB intern geheugen

Sterke punten

 • Goed scherm
 • Krachtige hardware
 • Ondersteunt alle Windows-applicaties

Zwakke punten

 • Geen toetsenbord meegeleverd (onmisbaar voor Windows)
 • Basisversie heeft slechts 128 GB opslag (weinig voor Windows)
 • Weinig aansluitmogelijkheden. Je hebt al een USB-hub nodig om alle randapparatuur aan te sluiten.

De Microsoft Surface Pro 8 is een goed toestel als je het beste van twee werelden wilt: een tablet en een laptop ineen die alle Windows-programma’s ondersteunt.
Deze Windows-tablet heeft een LCD-touchscreen dat heel nauwkeurig en onmiddellijk reageert. Met een resolutie van 1920 x 2880 px en dus 267 dpi biedt het een vrij goede schermkwaliteit. De beeldverversingsnelheid is 120Hz wat bijdraagt aan een vlotte ervaring.

Je kan er mooie foto’s mee maken, al heeft de achterste camera geen flitser.

Ondanks zijn grote formaat is deze tablet gemakkelijker mee te nemen dan sommige kleinere modellen.

De basisversie heeft 128 GB opslagcapaciteit maar voor een Windows-tablet is dat echter aan de lage kant. De Surface Pro 8 heeft wel de unieke optie om de SSD te vervangen door een exemplaar met grotere opslagcapaciteit. Al is dat voor een basisgebruiker niet zo makkelijk.

De basisversie heeft 8 GB RAM, wat goed is voor lichter gebruik. Wil je dagelijks zware programma’s gebruiken, dan raden we 16 GB aan. Weet wel dat deze tablet niet gemaakt is om dagelijks 8 uur op te werken.

Belangrijk om weten: net als bij andere Windows-tablets wordt er geen toetsenbord of stylus meegeleverd. Reken op een kost van minstens € 150 om die accessoires aan te schaffen.

Ontdek alle testresultaten van de Microsoft Surface Pro 8.

-- In het labo
vanaf  499,00
-- In het labo
vanaf  189,00
66 Goede
kwaliteit
vanaf  327,62