soundbars

Zo kies je een soundbar voor je tv

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je je stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je uitleg en advies.

Stap-voor-stap gids

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een slanke, langwerpige luidspreker die het erbarmelijke geluid van de hedendaagse tv’s moet verbeteren. Doordat flatscreen-tv’s almaar dunner en soberder worden, blijft er uiteraard minder ruimte over voor kwalitatieve ingebouwde luidsprekers. De geluidskwaliteit van de meeste televisies uit de laagste of de middelste prijsklasse laat dan ook geregeld te wensen over. Je kunt dit bijvoorbeeld op een eenvoudige manier verbeteren met een soundbar. Althans dat is de theorie. Uit onze test blijkt immers dat heel wat modellen slechts een middelmatige geluidskwaliteit afleveren.

Naar de test van soundbars

Soundbar of soundplate?

Binnen dit productsegment wordt een onderscheid gemaakt tussen soundbars en soundplates.

Soundbars kun je vóór de tv op het tv-meubel plaatsen of aan de muur hangen onder de tv. De meeste exemplaren beschikken bovendien over een aparte, draadloze subwoofer voor de lage tonen, die je bij voorkeur in een hoek op de grond zet, maar wel apart moet voeden. Hij hoeft niet naast de televisie te staan.

Een andere mogelijkheid is een luidsprekerplaat of soundplate, waar je de tv bovenop zet.

Dergelijke soundplates zijn vaak goedkoper dan soundbars, maar gemiddeld ook minder goed. Bovendien worden ze gewoonlijk zonder subwoofer geleverd. De lage tonen worden dan door de luidsprekers in de soundplate weergegeven, waardoor het tv-scherm soms kan trillen.

Terug naar boven

Geen surroundeffect

De fabrikanten vermelden nog vaak het aantal audiokanalen van de soundbar: 2.1, 3.0, 4.1, 5.1 enz. Het eerste cijfer (voor de punt) staat voor het aantal luidsprekerkanalen, het tweede (na de punt) duidt aan of het apparaat al dan niet is voorzien van een subwoofer. Soms staat er ook een derde cijfer dat het aantal Dolby Atmos gecertificeerde kanalen aangeeft. Meestal is dat het cijfer 2 of 4 na de tweede punt. Een voorbeeld: 5.1.4 = 9 kanalen (waaronder 4 Dolby Atmos) + 1 subwoofer. De Dolby Atmos-kanalen zijn naar boven gericht om de golven vanaf het plafond te reflecteren. In theorie zorgen ze voor driedimensionaal geluid.

Een 5.1-model zou een surroundeffect moeten creëren en zorgen voor een driedimensionale geluidsbeleving, zoals Dolby Surround. Uit onze test blijkt daar echter niets van aan te zijn. Behalve als je de speakers kunt losmaken van de soundbar en achter je zetten. Hecht dus geen belang aan die cijfers op de verpakking.

Luidspreker 2.1 opstelling

Links zien we een klassieke opstelling met gewone luidsprekers. Dit betekent dat je links en rechts van het scherm een luidspreker (subwoofer) hebt staan en ergens op de grond en liefst in de hoek, een woofer voor de lage tonen. Rechts zie je dat die luidsprekers in de soundbar verwerkt zijn. Deze ligt onder de tv en de subwoofer ook ergens in de hoek

Luidspreker 3.1 opstelling

Je hebt dezelfde opstelling als bij de 2.1 opstelling maar er is een luidspreker meer in het midden. De soundbar heeft ook een extra kanaal in het midden.

Luidsprekers 5.1 opstelling

Bij deze opstelling worden er fysiek 2 luidsprekers achteraan gezet bij een klassieke opstelling. Maar bij de soundbars worden er gewoon 2 extra kanalen ingebouwd. Dit is natuurlijk geen echt ruimtelijk geluid. Sommige fabrikanten hebben wel luidsprekers die je los kan plaatsen en die draadloos verbonden worden met de soundbar. Dan heb je wel nog een beetje ruimtelijk geluid. Anders niet.

In de loop der jaren zijn de fabrikanten afgestapt van de belofte van een surroundeffect. De beste soundbar uit onze test is trouwens een toestel waarvan je de luidsprekers kunt loskoppelen in 5.1, maar voordien was onze Beste van de Test een eenvoudige 2.1. Toch bevelen we een 3.0 of 3.1 aan voor mensen die in een appartement wonen en het geluid willen dempen in actiescènes zonder dat de dialogen die het middelste kanaal uitzendt eronder lijden.

Terug naar boven

Eenvoudige aansluitingen met HDMI ARC

Hoewel de meeste soundbars en soundplates gemakkelijk met de tv te verbinden zijn via een HDMI-kabel, maakt zo’n kabel niet altijd deel uit van het pakket. Een HDMI-kabel van 1,5 m vind je echter in heel wat winkels al voor minder dan € 10. Betaal niet meer dan € 10, want duurdere kabels hebben geen meerwaarde.

We maken een onderscheid tussen een HDMI-ingang en een HDMI-uitgang. Beschikt de soundbar over één HDMI-aansluiting, dan betekent dit dat ze een HDMI-ingang voor de televisie heeft. Het tv-toestel moet een HDMI-aansluiting met ARC-functie (Audio Return Channel) hebben. Zo wordt het geluid naar dit externe apparaat overgebracht.

Als een soundbar verschillende HDMI-aansluitingen heeft, kun je er verschillende audio- en videotoestellen op aansluiten, wat vooral handig is als je over verschillende bronnen beschikt (decoder, blu-rayspeler, spelconsole enz.). In dat geval heeft de soundbar diverse HDMI-ingangen en één uitgang met ARC die op de televisie wordt aangesloten.

Heeft je televisie geen HDMI-ARC-aansluiting, dan kun je het geluid van een geïntegreerde tuner of van de smart tv niet naar de soundbar sturen. Alleen het geluid van de bronnen aangesloten op de soundbar worden overgebracht. 

De meeste modellen werken ook draadloos via bluetooth en sommigen ook via NFC (Near Field Communication). Om van deze laatste functie gebruik te maken raak je het toestel gewoon aan met je smartphone of tablet met NFC-functie om een verbinding te maken (of te beëindigen) via bluetooth. Jammer genoeg is NFC-ondersteuning in de loop der jaren steeds zeldzamer geworden.

Terug naar boven

Vergelijken blijft de boodschap

Voor minder veeleisende gebruikers die het geluid van hun tv willen verbeteren dankzij een systeem met een eenvoudige bekabeling en bescheiden afmetingen, is het basismodel van een soundbar (ongeveer € 160) een optie. Zo'n soundbar zal het geluidsvermogen van alle televisies doen toenemen, behalve de heel dure tv-toestellen (vanaf € 2 200).

Een soundbar van € 800 vinden we te duur voor een gemiddelde televisie, vooral als je een soundbar vergelijkt met een stereoketen waarvan je weet dat het aansluitingsprotocol niet snel zal verouderen. Ben je veeleisend, dan kies je beter voor een stereo- of surroundsysteem.

Conclusie: zelfs een middelmatige soundbar verbetert de geluidskwaliteit van de meeste televisies, omdat de ingebouwde luidsprekers van die tv's van lage kwaliteit zijn. Maar geen enkel model bereikt het niveau van een homecinema of stereoketen.

Terug naar boven