Nieuws

Onze top IP buitencamera’s om je huis te beveiligen in 2023

16 mei 2023

Op zoek naar een buitencamera om je huis in de gaten te houden? Onze expert selecteerde een top van beste IP-camera’s in volgende categorieën: volledig draadloos, volledig bekabeld en een combinatie van beide.

Onze test van de beste IP buitencamera’s

De beste IP-camera in onze vergelijker is misschien niet meteen de meest geschikte voor jou. Het hangt namelijk af van wat je thuis hebt voorzien qua bekabeling (netwerkkabels, elektriciteitskabels) op de plaats waar je de camera wilt installeren. Onze selectie van IP buitencamera’s houdt daarom rekening met verschillende scenario’s, zodat jij de beste keuze voor jouw thuissituatie kunt maken.

Biedt onze selectie niet wat je zoekt? Toch liever een binnencamera? In onze vergelijker vind je de testresultaten van 58 IP-camera’s.

Vergelijk alle IP-camera's

 

Welk type IP-camera moet je kiezen?

Voor je een IP-camera koopt, moet je je twee zaken afvragen:

 1. Hoe wil of kan ik de camera van stroom (voeding) voorzien?
 2. Hoe wil of kan ik de camera met mijn thuisnetwerk verbinden?

Op basis daarvan heb je de keuze uit volgende categorieën: volledig draadloze IP-camera’s, volledig bekabelde IP-camera’s en tot slot IP-camera’s die deels bekabeld en deels draadloos zijn.

Volledig draadloze IP-camera’s

Volledig draadloze camera’s werken op batterij en maken draadloos verbinding met je netwerk.

Het grootste voordeel is dat je voor de installatie geen kabels nodig hebt. Je bent dus flexibel qua plaatsing. De meeste van deze camera’s hebben een oplaadbare batterij. Hoe lang die met één oplaadbeurt meegaat, hangt af van het gebruik (aantal detecties, aantal meldingen …), maar fabrikanten claimen vaak een batterijduur van 3 tot 6 maanden.Bij de draadloze camera’s zijn er nog eens twee types: camera’s die je rechtstreeks via wifi met je thuisnetwerk verbindt en camera’s die eerst een draadloze verbinding met een basisstation maken dat je op zijn beurt via ethernet met je router verbindt. De draadloze verbinding tussen de camera en het basisstation kan via wifi zijn, maar ook via een eigen (“custom”) draadloos communicatieprotocol van de fabrikant.

Qua technologie zijn we geen voorstander van wifi voor apparaten die je woning moeten helpen beveiligen. Een wifisignaal kan bijvoorbeeld makkelijk verstoord worden door zogenoemde wifi-jammers. Dan kan de camera geen beeld doorgeven. En wifi is niet altijd even stabiel. Een bekabelde aansluiting is altijd betrouwbaarder en veiliger.

Maar onze tests tonen wel dat er in deze categorie verschillende degelijke toestellen op de markt zijn.

Volledig bekabelde IP-camera’s

Volledig bekabelde IP-camera’s werken op twee manieren:

 • ofwel via een stroomkabel én netwerkkabel (ethernet)
 • ofwel via Power over Ethernet (PoE)

Het grote voordeel van bekabelde installaties is dat deze stabieler en veiliger zijn dan draadloze.PoE-camera’s hebben nog het extra voordeel dat stroom en data via één enkele (netwerk)kabel wordt voorzien. Je kunt zo een IP-camera bekabeld installeren op plaatsen waar je geen stopcontact hebt.

Het nadeel is dat dergelijke camera’s minder geschikt zijn voor wie nog geen netwerkbekabeling voorzien heeft. Achteraf netwerkkabels bijleggen is minder praktisch.

Bij PoE-camera’s moet je er ook rekening mee houden dat PoE enkel werkt alleen als er aan beide kanten van de netwerkkabel een PoE-apparaat is aangesloten. Bijvoorbeeld een camera met PoE-ondersteuning aan de ene kant en een switch met PoE-poorten aan de andere kant. Die laatste moet je dan zelf nog apart aankopen. In de plaats een PoE-switch kan je ook een PoE-adapter gebruiken.

Deels bekabelde en deels draadloze IP-camera’s

Dit type IP-camera sluit je aan op een stopcontact. De camera maakt draadloos verbinding met je netwerk.

Het voordeel is dat de camera altijd stroom heeft (tenzij bij een stroompanne) en je niet om de zoveel tijd de batterijen moet herladen.

Aansluiten op een stopcontact gebeurt via een USB-oplader of een voedingsadapter (met DC connector). Heb je geen buitenstopcontact in de buurt van de camera, hou er dan rekening mee dat je een gat in de muur moet boren om de stroomkabel naar een stopcontact binnen te leiden. Qua plaatsing ben je dus minder vrij dan bij camera’s die op batterij werken.

Doorgaans verbinden deze camera’s via wifi met je thuisnetwerk. Sommige toestellen kan je zowel via wifi als via een netwerkkabel met je router verbinden.

IP-camera met of zonder cloudabonnement?

Stel jezelf ook de vraag of je een cloudabonnement wilt nemen. IP-camera’s met een cloudabonnement bieden onder meer de mogelijkheid om de video’s in de cloud op te slaan, op een beveiligde server van de fabrikant.

Het grote nadeel is dat je voor deze opslag extra moet betalen. Wil je geen terugkerende kosten, dan kies je beter een camera waarvoor je geen abonnement nodig hebt om de basisfuncties te gebruiken.

In onze selectie vind je per type IP-camera telkens een model waarvoor je wel en geen abonnement nodig hebt.

Lees hieronder onze selectie per type IP-camera:

 

Beste draadloze IP-camera's

1. Google Nest Cam Outdoor

Gemiddelde prijs: € 170

Pluspunten

 • Makkelijk te installeren
 • Brede kijkhoek
 • Goede videokwaliteit
 • Goede app voor beelden en meldingen

Minpunten

 • Abonnement (vanaf €5/maand) nodig voor basisfuncties
 • Minder bestand tegen water
 • Minder scherpe beelden ’s nachts

De Google Nest Cam (outdoor of indoor, batterij) is een heel goede draadloze camera waarvoor je maandelijks wel abonnementskosten moet betalen.

De camera legt beelden vast in Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels). De camera heeft een vaste, brede kijkhoek van 106° (horizontaal), hetgeen voldoende dekking moet geven in de meeste situaties. Hij gebruikt infrarood ’s nachts. Een ingebouwde sirene of schijnwerper heeft hij niet.

De Google Nest Cam wordt geleverd met een montagekit voor muur- of plafondbevestiging. Eens die bevestigd is, kan je de camera magnetisch eraan vastklikken. Optioneel kan je de camera via een meegeleverde USB-kabel met een stopcontact verbinden, al zal de installatie dan iets meer tijd in beslag nemen.

De camera verbinden met je netwerk doe je door je wifiwachtwoord in te voeren via de bijhorende app. Met die laatste kan je makkelijk de livestream bekijken, een opnameschema instellen enzovoort.

De meldingen die de camera naar je smartphone stuurt zijn duidelijk, met een afbeelding van wat de camera getriggerd heeft erbij.

De videokwaliteit is goed, zeker overdag. ’s Nachts zijn (IR-)beelden wat minder scherp. De camera kan je zowel voor buiten als binnen installeren, al is de videokwaliteit iets beter buiten en is hij daarom beter als buitencamera geschikt.

Je kunt de camera in principe zonder betalend abonnement gebruiken, maar in dat geval heb je slechts drie uur aan videogeschiedenis wat voor velen onpraktisch zal zijn. Ook mis je bepaalde functies zoals intelligente meldingen (bijvoorbeeld een specifieke melding als een vertrouwd persoon voorbij de camera passeert).

De camera heeft een IP54 score, wat betekent dat hij stofdicht is en tegen een plensbui kan, maar niet zo bestand is tegen water als sommige andere modellen.

2. Ezviz HB8

 

Gemiddelde prijs: € 184,75

Pluspunten

 • Makkelijk te installeren
 • Brede kijkhoek
 • Goede videokwaliteit
 • Gratis lokale opslag, geen abonnement nodig voor basisfuncties
 • “Pan” en “tilt”

Minpunten

 • Geen IP-score
 • Weinig transparantie over hoelang de fabrikant software-updates voorziet

De Ezviz HB8 is een makkelijk te gebruiken buitencamera met een brede kijkhoek en veel mogelijkheden waaronder gratis lokale opslag voor videobeelden.

De camera heeft een ingebouwde, herlaadbare batterij en kun je via de app laten draaien (“pan”) en kantelen (“tilt”). Daardoor heeft de camera een zeer ruime kijkhoek van 340° (horizontaal).

Verder heeft de camera 2K videoresolutie (2560 x 1440 pixels) en een aantal interessante functies zoals nachtvisie in kleur, een sirene, een schijnwerper en ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistent.

De videokwaliteit is goed. De camera past zich ook snel aan veranderende lichtomstandigheden aan.

Aan de hand van een microSD-kaart (max. 256 GB) kan je beeldmateriaal lokaal bewaren. Een cloudabonnement is mogelijk, maar niet noodzakelijk.

Ezviz is wat vaag over de waterbestendigheid van de camera, een IP-score is er niet, maar volgens de fabrikant heeft het toestel een “weatherproof design”.

De camera kan aan een muur of plafond opgehangen worden. Dankzij de batterij zijn kabels daarbij niet nodig. Optioneel kan je een Ezviz Zonnepaneel kopen, dan hoef je de batterij minder snel te herladen.

De camera instellen gaat makkelijk via de Ezviz-app. De meldingen die je krijgt bij bewegingsdetectie zijn gedetailleerd.

 

Beste bekabelde IP-camera's met Power over Ethernet

1. Ring Stick Up Cam Elite

Gemiddelde prijs: €179,67

Pluspunten

 • Ondersteuning voor PoE
 • Goede app voor beelden en meldingen
 • Makkelijk als je ook andere Ring-toestellen hebt

Minpunten

 • Videokwaliteit kan beter
 • Abonnement (vanaf €3,99/maand) nodig voor basisfuncties

De Ring Stick Up Cam Elite is misschien niet onze beste buitencamera, maar kan wel interessant zijn voor wie een PoE-camera wil én al andere Ring-toestellen heeft. De camera kan je dan makkelijk in het Ring-ecosysteem integreren.

De Ring Stick Up Cam Elite heeft een Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels), een horizontale beeldhoek van 156° en eigenschappen zoals tweewegaudio, infrarood, een sirene en ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistent.

De videokwaliteit is gemiddeld goed, maar de camera laat hier wel wat steken vallen. Overdag zijn de beelden niet heel erg scherp en ’s nachts stelt de infrarood nachtvisie wat teleur.

Voor de opslag van camerabeelden en bepaalde extra functies ben je aangewezen op een Ring Protect-abonnement.

Je installeert de camera aan de muur of het plafond. Vervolgens kan je de camera via PoE van stroom en data voorzien. Naast ethernet ondersteunt de camera echter ook wifi en je kan hem ook op een gewoon stopcontact aansluiten.

De Ring-app is makkelijk in gebruik en helpt goed bij het instellen van de camera. Smartphonemeldingen zijn duidelijk, met een screenshot van wat de camera getriggerd heeft.

 

2. Ubiquiti UVC G4 Dome

Gemiddelde prijs: € 221,97
Gemiddelde prijs extra hardware: € 218 (Cloud Key Gen2 Plus)

Pluspunten

 • Ondersteuning voor PoE
 • Goede videokwaliteit
 • Gratis lokale opslag, geen abonnement nodig voor basisfuncties
 • Goede app, ook een webversie voor pc

Minpunten

 • Nachtbeelden minder gedetailleerd
 • Instelopties van de camera niet zo doordacht

Als je geen cloudabonnement, maar wel ruime opslag wilt, dan is de Ubiquiti UVC G4 Dome met een Ubiquiti opslagapparaat erbij een hele goede keuze.

De buitencamera van Ubiquiti heeft een videoresolutie van 1600 x 1200 pixels en een vrij brede beeldhoek van 94° horizontaal. De videokwaliteit is goed, met veel detail en levendige kleuren overdag. Enkel ’s nachts missen de beelden wat detail.

De stroomtoevoer en internetverbinding gebeurt via Power over Ethernet (PoE). De camera heeft geen sirene of extra schijnwerper.

De opslag van beelden kun je 24/7 doen op een apart opslagapparaat van Ubiquiti zoals de Cloud Key Gen2 Plus, Network Video Recorder (Pro) of Dream Machine Pro. Dit opslagapparaat werkt als een soort basisstation en moet je sowieso apart bijkopen. Zonder werkt de camera immers niet. Die extra investering heb je er in 2 tot 4 jaar uit, want je hoeft geen maandelijks bedrag voor een clouddienst te betalen. Deze onafhankelijkheid van een clouddienst betekent ook dat je minder zorgen hebt over privacy of levensduur.

Ubiquiti levert met het "UniFi Protect systeem" een ecosysteem voor camera’s, sensoren en op termijn wellicht nog andere apparatuur. Dit ecosysteem is wel gesloten, camera’s van andere merken kan je er niet op aansluiten.

Verder zijn de soft- en hardware goed gemaakt. De UniFi Protect app is overzichtelijk en je vindt makkelijk verschillende instellingen terug zoals het toevoegen van een detectiezone. Meldingen bij bewegingsdetectie zijn duidelijk, met een screenshot erbij. De camera kan ook specifieke meldingen sturen voor personen en voertuigen. Handig is ook dat je de app met meerdere personen tegelijk kunt gebruiken.

Unifi Protect bestaat ook als webapplicatie zodat je ook vanaf je pc camerabeelden kunt bekijken of instellingen kunt wijzigen. Een nadeel is wel dat de app en web interface enkel in het Engels beschikbaar zijn.

Hoewel de camera veel instellingen heeft, zijn de instelopties voor meldingen en opnames niet altijd even doordacht.

 

Beste bekabelde IP-camera’s met stroomkabel en netwerkkabel

1. Imou Knight 4K

IP camera Imou Knight 4K

Gemiddelde prijs: € 149,68

Pluspunten

 • Brede beeldhoek
 • Goede videokwaliteit
 • Sirene en schijnwerper

Minpunten

 • Abonnement (vanaf €1,99/maand) nodig om beelden op SD-kaart te kunnen downloaden
 • Meldingen soms onbetrouwbaar
 • Geluidskwaliteit niet erg goed
 • App is niet slecht, maar soms minder gebruiksvriendelijk

 

De Imou Knight 4K ondersteunt – zoals de naam doet vermoeden – een videoresolutie in 4K (3840 x 2160 pixels). De camera heeft een vaste, brede beeldhoek van 108° horizontaal en eigenschappen zoals infrarood, ingebouwde schijnwerper, een sirene en tweewegaudio.

De camera moet je van stroom voorzien via een meegeleverde adapter. Wil je de camera aansluiten op een binnenstopcontact, dan moet komt er allicht wat boorwerk bij kijken.

Voor de verbinding met je netwerk kan je wifi gebruiken, maar ook een netwerkkabel (ethernet), wat bij veel camera’s niet het geval is.

De app is behoorlijk goed, maar soms wat minder gebruiksvriendelijk, bijvoorbeeld bij het instellen van meldingen. Die laatste bleken ook soms onbetrouwbaar, omdat we er niet bij iedere gebeurtenis één op onze smartphone kregen.

De videokwaliteit bleek heel goed. Overdag toont de camera veel details, ’s nachts missen de beelden wat scherpte, maar de kwaliteit is aanvaardbaar. De geluidskwaliteit viel dan weer tegen.

In principe kan je de camera zonder cloud gebruiken en beelden opslaan op een SD-kaart (max. 256 GB). Maar je mist dan verschillende functies zoals AI-detectie of de mogelijkheid om de camera met meerdere personen te gebruiken en je kunt de camerabeelden opgeslagen op de SD-kaart niet downloaden. Vandaar dat we voor deze camera een abonnement nodig achten.

Net als de Ring Stick Up Cam Elite is de Imou Knight 4K niet de beste buitencamera, wel het is wel een optie voor wie een degelijke camera wil die je via een oplader en ethernetkabel kunt aansluiten.

2. TP Link Tapo C310

Gemiddelde prijs: € 54,27

Pluspunten

 • Vrij goedkoop
 • Gratis lokale opslag, geen abonnement nodig voor basisfuncties
 • Goede app

Minpunten

 • Minder uitgebreide functies

De Tapo C310 is een voordelige camera. De functies zijn alleen niet zo uitgebreid als bij sommige andere camera’s, maar een voordeel is dat je beelden lokaal kunt opslaan en je niet per se gebonden bent aan een abonnement.

De Tapo C310 is één van de weinige (consumenten)camera’s die je via ethernet kunt aansluiten (wifi kan ook). Stroom krijgt hij via het stopcontact.

Afhankelijk van de ingestelde gevoeligheid detecteert de Tapo C310 ‘s nachts bewegingen tot op een meter of 6. De infraroodbeelden zijn helder en scherp. Overdag is het detectiebereik ongeveer het dubbele en is het beeld ook prima.

De videoresolutie is 2304 x 1296 pixels en de beeldhoek bedraagt 85° horizontaal.

Via de app kan je makkelijk detectiezones in te stellen zodat de C310 niet op elke beweging reageert. Dat is handig, zeker als je het ingebouwde alarm en de verlichting laat reageren op bewegingen.

Om videobeelden lokaal te kunnen bewaren heb je een SD-kaart nodig (max. 128 GB). Die moet je apart kopen, maar gelukkig is dat niet zo duur.

Tot voor kort bood TP-Link geen cloudabonnement aan. Nu kan je wel zo’n abonnement nemen (Tapo Care), maar het is optioneel. Zonder abonnement kan je de basisfuncties van camera gebruiken, maar je mist wel een aantal extra opties zoals meer gedetailleerde meldingen, AI detectie (persoonsdetectie, detectie van een huilende baby, …) en de mogelijkheid om privacyzones in te stellen.

Het is ook mogelijk om de opnames binnenshuis op te slaan op bijvoorbeeld een NAS (netwerkschijf), maar dat is niet zo makkelijk als de gewone installatie. Het systeem dat daarvoor gebruikt wordt heet ONVIF (Open Network Video Interface Forum).

Ook is de Tapo C310 is compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa voor spraakbesturing.

 

Beste deels draadloze, deels bekabelde IP-camera’s

1. Ring Spotlight Cam Plus Plugin

Gemiddelde prijs: €166,42

Pluspunten

 • Ruime beeldhoek
 • Goede app, ook een webversie voor pc
 • Interessant als je andere Ring-toestellen hebt

Minpunten

 • Videokwaliteit kan beter
 • Abonnement (vanaf €3,99/maand) nodig voor basisfuncties

De Ring Spotlight Cam Plus Plugin is een degelijke buitencamera die zelfs net iets beter scoort dan de Spotlight Cam Pro. Hij is vooral interessant voor wie de camera wil combineren met andere Ring-toestellen.

De Ring Spotlight Cam Plus Plugin heeft Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) en een ruime beeldhoek van 139° horizontaal.

De videokwaliteit is niet slecht, maar soms is er wat ruis op de beelden waardoor ze minder scherp en gedetailleerd zijn dan bij andere, betere camera’s. De audiokwaliteit is dan weer wel altijd goed.

De Plugin-versie van de Spotlight Cam Plus sluit je aan op een stopcontact, maar optioneel kan je een batterij toevoegen. Je verbindt de camera via wifi met je thuisnetwerk.

Handig zijn de ingebouwde LED-lampjes die aangaan bij bewegingsdetectie, nachtzicht in kleur en de beveiligingssirene.

De Ring-app is gebruiksvriendelijk en je kunt bijvoorbeeld makkelijk bewegingszones instellen. Je krijgt ook duidelijke meldingen op je smartphone als er iets gaande is. Naast de app heeft Ring ook een webportaal zodat je je camera via je pc kunt instellen.

Voor de opslag van camerabeelden moet je een Ring Protect-abonnement nemen.

2. TP Link Tapo C310

Gemiddelde prijs: € 54,27

Ook in deze categorie kunnen we de TP-Link Tapo C310 aanbevelen. Naast ethernet ondersteunt deze camera ook wifi, je kunt hem dus ook draadloos met je netwerk verbinden. Stroom krijgt hij via het stopcontact.

Onze uitgebreide bevindingen over de TP-Link Tapo C310 lees je hierboven.

Ontdek alle testresultaten van IP-camera's

Biedt dit lijstje niet wat je zoekt? Eerder op zoek naar een IP binnencamera? Onze vergelijker kan helpen om de beste IP-camera voor jou te vinden.

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
IP camera's
vanaf  21,90
69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
IP camera's
vanaf  25,99
70 Goede
kwaliteit
IP camera's
vanaf  28,69