Nieuws

De risico’s en voordelen van IP-camera’s: wat je moet weten

28 april 2023

Met relatief goedkope IP-camera’s kan iedereen zijn woning beveiligen en een oogje in het zeil houden via een app op zijn smartphone. Wat zijn de voordelen van zo’n IP-camerasysteem en wat zijn eventuele risico’s?

Wat zijn de voordelen van een IP-camera?

Steeds betere videokwaliteit

Liet de videokwaliteit van de eerste generatie IP-camera’s nog te wensen over, dan is die vandaag bij veel toestellen al erg goed. Alle IP-camera’s ondersteunen vandaag minstens een resolutie van 720p (Full HD, 1280 x 720 pixels), maar veel IP-camera’s zijn vandaag 2K (ook wel Quad HD genoemd, 2560 x 1440 pixels) of 4K (ook wel Ultra HD genoemd, 3840 x 2160 pixels).

Hoe hoger de resolutie, hoe meer details in beeld gebracht kunnen worden en hoe beter gezichten herkenbaar zijn.

Als het donker is, schakelen veel IP-camera’s automatisch over naar infrarood. De beelden zijn dan wel minder scherp en gedetailleerd, maar op z’n minst heb je nog altijd zicht op wat er gaande is.

Voor meer scherpte en detail hebben sommige IP-camera’s LED-lampjes of een schijnwerper in gebouwd om een donkere scène te kunnen bijlichten. Je kunt dan videobeelden in kleur bekijken, ook als het donker is.

Altijd een oogje in het zeil

Dankzij een app op je smartphone kan je makkelijk volgen wat er in en rond je woning gebeurt. Ook als je niet thuis bent. Een IP-camera stuurt immers een melding naar je smartphone wanneer die iets in zijn blikveld ziet.

Bij sommige modellen krijg je bij de melding direct een beeld van wat de camera getriggerd heeft. Bij andere pas als je op de notificatie tikt en naar de app gaat. Natuurlijk kan je ook op eigen initiatief met de livestream meekijken.

Installeren en instellen niet erg moeilijk

Een IP-camera instellen is tegenwoordig heel makkelijk. De bijhorende smartphone-app legt meestal in duidelijke stappen uit wat je moet doen om het toestel te installeren en met je netwerk te verbinden.

Ook om je camerabeelden buitenshuis te kunnen bekijken, moet je meestal zelf niet meer in de instellingen van je router duiken. Dat wordt via de cloud van de fabrikant geregeld, ongeacht of je de camerabeelden zelf in de cloud of lokaal (op bijvoorbeeld een SD-kaart of basisstation) bewaart.

Natuurlijk vraagt het fysiek installeren van een IP-camera wat handigheid, maar de gemiddelde doe-het-zelver zou weinig problemen mogen ondervinden. Zie je het echt niet zitten, dan kan je altijd beroep doen op een professional.

Tweewegaudio

Veel IP-camera’s hebben een ingebouwde microfoon en luidspreker. Bij de camerabeelden wordt dus ook geluid mee opgenomen. En je kunt zelf ook iets zeggen, bijvoorbeeld om ongure types af te schrikken.

Slimme bewegingsdetectie

Met zowat iedere IP-camera kan je detectiezones afbakenen, zodat je enkel meldingen krijgt als er iets of iemand in die zone voorbij de lens van de camera passeert. Je kunt zo onnodige meldingen op je smartphone vermijden.

Meer geavanceerde IP-camera’s hebben artificiële intelligentie ingebouwd om het verschil tussen mensen, dieren en voertuigen te kunnen zien, zodat je daarvoor aangepaste meldingen kunt krijgen. Of er zijn er die gezichten kunnen herkennen en bijvoorbeeld enkel een melding sturen als iemand onbekend in beeld is. Bij sommige merken zijn dergelijke functies gratis, bij andere zijn ze enkel inbegrepen bij een betalend abonnement.

Bij sommige camera’s kan je privacyzones instellen: dat zijn zones die in het gezichtsveld van de camera liggen, maar die je kunt “blurren”. Zo kan je bijvoorbeeld vermijden dat de openbare weg in beeld is. Als er beweging is in die zone, krijg je daar geen melding van.

Welke risico’s zijn er als ik een IP-camera gebruik?

Een IP-camera is handig, maar het gaat wel weer om een toestel dat je met het internet verbindt. En dat betekent dat zo’n camera gehackt kan worden als de beveiliging niet in orde is.

Een gebrekkige beveiliging zien we vooral bij goedkope en obscure merken die je bijvoorbeeld op marktplaatsen als AliExpress, Wish.com of Amazon vindt. Daar blijf je beter van weg. De meer gereputeerde merken hebben meer aandacht voor veiligheid en de laatste jaren zien we dat deze merken meer moeite doen om hun camera’s zo goed mogelijk te beveiligen.

100% veiligheid is echter nooit te garanderen. We overlopen op welke manier een IP-camera eventueel kan aangevallen worden door hackers, wat er in dat geval kan gebeuren en welke maatregelen je ook zelf kunt nemen om de risico’s in te perken.

Welke IP-camera’s hebben een groter risico om gehackt te worden?

Er zijn verschillende oorzaken waarom een IP-camera een interessant doelwit kan zijn voor hackers:

IP-camera’s met zwakke of algemeen gekende standaardwachtwoorden

Sommige IP-camera’s worden nog steeds geleverd met zwakke gebruikersnamen (zoals “admin”) en/of makkelijk te raden wachtwoorden (zoals “admin”, “111111” of “123456”). Aanvallers weten dit en scannen het internet op zoek naar camera’s die online zijn en die gebruikmaken van dergelijke zwakke inloggegevens. Soms kan een hacker volledige controle krijgen. In dat geval heeft de hacker “root access” en kan alles doen met de camera wat hij wil en zelfs malware toevoegen.

IP-camera’s die data onversleuteld het internet op sturen

Zelfs als je het wachtwoord bij deze camera’s wijzigt, loop je toch risico omdat ze bepaalde gegevens onversleuteld versturen. Dat kan gaan om je e-mailadres, maar zelfs om je (gewijzigde) wachtwoord. In het laatste geval kunnen hackers je wachtwoord eenvoudig onderscheppen en dit gebruiken om toegang te krijgen tot je camera.

Sommige camera’s sturen zelfs (onversleuteld) je wifi-wachtwoord door. Zo kunnen hackers op je thuisnetwerk geraken en zo niet enkel je camera’s maar ook andere verbonden toestellen proberen te hacken.

IP-camera’s met eerder gekende, maar onopgeloste veiligheidsproblemen

Soms worden (bijvoorbeeld door cybersecurity onderzoekers of ethische hackers) veiligheidslekken ontdekt en gemeld aan de fabrikant, zonder dat die laatste het probleem oplost. Heb je zo’n camera thuis, dan kan je daarvoor geen veiligheidsupdates installeren en loop je een groter risico dat iemand van het veiligheidslek misbruik probeert te maken.

Wat kan er gebeuren als mijn IP-camera wordt gehackt?

Tenzij je camera beweegt zonder dat je daarvoor zelf de instructie hebt gegeven of je plots een stem hoort, weet je doorgaans niet dat je camera is gehackt. Toch kan de impact groot zijn, voor je privacy of voor andere verbonden toestellen in je woning.

Een spion in je slimme woning

IP-camera’s van obscure merken kunnen vaak makkelijk gehackt worden van eender waar ter wereld. Een hacker zou bijvoorbeeld vanuit zijn slaapkamer in Amerika vanop zijn laptop kunnen meekijken met de camerabeelden.

Risico voor andere slimme toestellen

De beveiliging van een thuisnetwerk is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Als je IP-camera belangrijke veiligheidslekken vertoont en een hacker slaagt erin die uit te buiten, dan kunnen andere verbonden toestellen in je thuisnetwerk (smartphones, laptops, slimme deurbel, slimme thermostaat, …) ook een doelwit worden.

Online botnet

Een botnet is een netwerk van met malware besmette computers en andere verbonden toestellen dat op commando van een hacker verschillende taken kan uitvoeren, zoals websites lam leggen door die massaal te bezoeken. IP-camera’s met een zwakke beveiliging zijn een belangrijk doelwit hiervoor omdat ze makkelijk geïnfecteerd kunnen worden met malware.

Als je IP-camera deel uitmaakt van een botnet heeft dat misschien geen directe invloed op jou, maar het draagt wel bij aan cybercriminaliteit in het algemeen.

Tips om je IP-camera veilig te gebruiken

Terwijl sommige IP-camera’s beveiligingsproblemen hebben waar je weinig aan kunt doen (lees: het is aan de fabrikant om de problemen op te lossen), zijn er toch zaken waar je zelf rekening mee kunt houden.

Verander het wachtwoord

Zoals hierboven aangegeven gebruiken sommige fabrikanten nog onveilige standaard inloggegevens. Wijzig die en stel een sterk wachtwoord in. Idealiter een mix van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens met een lengte van minstens 12 karakters, of gebruik een wachtwoordzin.

Installeer software-updates

Updates zijn nodig om beveiligingslekken te dichten, zodat je IP-camera optimaal is beschermd. Idealiter laat je je IP-camera automatisch (veiligheids)updates installeren, dan heb je er zelf geen omkijken naar.

Gebruik tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie biedt extra bescherming omdat hackers dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg hebben om toegang tot je account te krijgen. Maak er dus gebruik van als je IP-camera dit ondersteunt.

Bij twijfel, zet je IP-camera uit

Heb je een vermoeden dat iemand met je camera meekijkt, zet het toestel dan eenvoudigweg uit. Misschien kan je beter een ander model installeren, je kunt daarvoor terecht in onze vergelijker van IP-camera’s. Bij ieder toestel onderzoeken we de digitale veiligheid en geven we er een score voor.

Verwijder je gegevens

als je van plan bent je IP-camera te verkopen, kijk dan in de instellingen of handleiding op welke manier je het toestel kunt resetten en naar fabrieksinstellingen kunt terugzetten. Nadat je dat gedaan hebt, kan je ook de app van je smartphone verwijderen en het toestel met een gerust gemoed verkopen.

Welke IP-camera kopen?

Ben je op zoek naar een goede IP-camera om je huis te beveiligen? In onze vergelijker vind je de testresultaten van 58 IP-camera’s. Lees er alles over onder andere de beeldhoek, videoresolutie, gezichtsherkenning, opslagmogelijkheden, veiligheid, meldingen en gebruiksgemak.

69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
IP camera's
vanaf  21,90
69 Goede
kwaliteit
Beste
koop
IP camera's
vanaf  25,99
70 Goede
kwaliteit
IP camera's
vanaf  28,69