Koopgids

Waarop letten als je een beveiligingscamera of videodeurbel koopt?

22 september 2021
Buiten bewakingscamera, naast een huis.

Beveiligingscamera’s voor buiten of binnen zijn al langer in trek. Maar ook slimme deurbellen zijn tegenwoordig uitgerust met een camera zodat ook zij je een melding kunnen sturen wanneer iets in het gezichtsveld van de camera passeert. Waarop let je als je een beveiligingscamera of deurbel wilt kopen?

Hoe goed werkt de bewegingsdetectie?

Op alle camera’s en videodeurbellen kan je bewegingsdetectie inschakelen. Je krijgt dan een (push)melding op je smartphone als de camera beweging registreert.

Uit onze tests blijkt dat de detectie bij alle camera’s goed werkt als er iets of iemand tot op enkele meters afstand voorbij de lens passeert. Verder weg van de lens, en dat is vooral voor buitencamera’s van belang, laten de meeste camera’s het echter afweten. Het kan soms helpen om de gevoeligheid van de detectie te verhogen, al vergroot je zo ook de kans op vals alarm en dus onnodige notificaties.

Wat de camera moet detecteren, kan je meestal wel instellen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om bepaalde stukken in het zicht uit te sluiten van bewegingsdetectie (bewegende takken, langsrijdende auto’s). Sommige camera’s zijn nog slimmer en kan je zo instellen dat ze enkel een melding geven als een persoon door het beeld loopt. Zo vermijd je dat de wagen of de kat van de buren voor vals alarm zorgen. Of er zijn zelfs camera’s die gezichten kunnen herkennen. Na verloop van tijd herkent die bijvoorbeeld jouw gezinsleden steeds beter en leveren ook zij geen vals alarm meer op. Ook specifieke, ‘slimme’ meldingen voor dieren, auto’s of zelfs pakketjes behoren steeds vaker tot de mogelijkheden. Bepaal wel eerst voor jezelf of je het goed vindt dat jouw beelden in de cloud worden geanalyseerd door de algoritmes van de fabrikant.

Als er beweging wordt gedetecteerd, wil je een duidelijke waarschuwing krijgen op je smartphone zodat je snel kan reageren als het nodig is. Bij de meeste camera’s en deurbellen krijg je een duidelijke melding met voldoende informatie. Sommige sturen zelfs een screenshot mee. Maar er zijn ook toestellen die je gewoon laten weten dat je een nieuw bericht hebt en daar heb je weinig aan.