Koopgids

Waarop letten als je een beveiligingscamera of videodeurbel koopt?

22 september 2021
Buiten bewakingscamera, naast een huis.

Beveiligingscamera’s voor buiten of binnen zijn al langer in trek. Maar ook slimme deurbellen zijn tegenwoordig uitgerust met een camera zodat ook zij je een melding kunnen sturen wanneer iets in het gezichtsveld van de camera passeert. Waarop let je als je een beveiligingscamera of deurbel wilt kopen?

Welke beeldkwaliteit kiezen?

Het liefst wil je heldere beelden waarop veel te zien is. Let daarom bij aankoop op:

  • Resolutie: Vaak Full HD (1920 x 1080). Maar vele camera’s ondersteunen al hogere resoluties, zoals 2K (2560 x 1440) of 4K (3840 x 2160).
  • Beeldhoek: Hoe groter de beeldhoek, hoe meer de camera kan zien. Een grote beeldhoek kan dus handig zijn, maar buiten krijg je misschien onnodig veel in beeld.
  • Nachtvisie: de meeste camera’s hebben infrarood licht om ook ’s nachts eventueel ongewenste bezoekers in beeld te kunnen brengen.

Weet wel dat de resolutie niet het hele verhaal vertelt. Uit onze tests blijkt dat de beeldkwaliteit bij geen enkele camera heel erg goed is, ondanks het feit dat ze alle minstens Full HD ondersteunen. Dat komt omdat onder meer de kwaliteit van de lens, de aanwezige sensoren op de camera of de beeldverwerkings- en compressietechniek ook een groot effect hebben op de scherpte van de beelden. De beeldkwaliteit is natuurlijk belangrijk, want je wilt een inbreker liefst duidelijk herkennen, zodat je de beelden als bewijsmateriaal voor de politie kan gebruiken. Bij de minder goede modellen zou dat wel eens problemen kunnen geven, want zij missen heel wat detail, zelfs als het licht is. En in het donker is het beeld bij veel camera’s niet goed.

Bedenk van tevoren ook goed waar je de beveiligingscamera wil neerzetten. Dat geldt zeker voor buitencamera’s. Sommige camera’s kun je namelijk nauwelijks richten. Andere zijn juist heel flexibel of kun je op afstand laten draaien (via ‘pan’ of ‘tilt’).

Plaats een buitencamera het liefst hoog genoeg zodat hij buiten bereik hangt. Twee tot drie meter boven de grond is ideaal. Hij is dan niet al te gemakkelijk bereikbaar, terwijl je toch het gezicht van je 'bezoekers' goed in beeld krijgt.