Koopgids

Waarop letten als je een beveiligingscamera of videodeurbel koopt?

22 september 2021
Buiten bewakingscamera, naast een huis.

Beveiligingscamera’s voor buiten of binnen zijn al langer in trek. Maar ook slimme deurbellen zijn tegenwoordig uitgerust met een camera zodat ook zij je een melding kunnen sturen wanneer iets in het gezichtsveld van de camera passeert. Waarop let je als je een beveiligingscamera of deurbel wilt kopen?

Waarop letten bij aankoop?

Slimme bewakingscamera’s of videodeurbellen zijn met het internet verbonden zodat je vanop afstand via een app op je smartphone alles in de gaten kunt houden. Als particulier heb je vandaag verschillende opties om je woning van videobewaking te voorzien, zonder dat je per se hoeft te investeren in een uitgebreid alarmsysteem. Je kunt alle geteste camera's en videodeurbellen bekijken in onze koopwijzer.

Voordat je een keuze maakt, moet je een paar zaken in overweging nemen.

 • Zorg voor goede wifi op de plaats van installatie: Een beveiligingscamera of slimme deurbel heeft een internetverbinding nodig. Je hebt daarbij de keuze tussen een bekabelde (ethernet) en draadloze (wifi) internetverbinding, al zien we op de consumentenmarkt vooral toestellen die enkel wifi ondersteunen. Zorg dus zeker voor een goede wifi-ontvangst tot aan je voordeur als je je camera of deurbel via wifi met je netwerk wilt of moet verbinden. Is ethernet toch een optie, dan geniet dat de voorkeur boven wifi. Ethernet is stabieler en ook veiliger dan wifi. Risico op aanvallen op het wifi-protocol (‘wifi-jamming’), waardoor een hacker een wifitoestel tijdelijk onbruikbaar kan maken, heb je bij ethernet niet.
 • Kijk voor aankoop goed op welke manier je de camera of deurbel van stroom kan of moet voorzien.
  Voor alle toestellen geldt: een bekabelde installatie geniet de voorkeur. Je toestel heeft dan altijd stroom (tenzij bij een stroompanne uiteraard). Het enige nadeel is dat zo’n installatie niet altijd eenvoudig is en je vaak enige technische kennis nodig hebt om het goed en veilig te doen. Een toestel met batterij is makkelijker te installeren, maar heeft het nadeel dat je regelmatig de batterij moet vervangen of opladen.
 • Zowat alle deurbellen kan je op je bestaande bedrading van je gewone deurbel aansluiten. De echte doe-het-zelver zal dit allicht alleen kunnen, maar anders laat je dit best uitvoeren door een vakman. Deurbellen op batterij zijn makkelijker te installeren, maar moet je ook geregeld opladen. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige slimme deurbellen je bestaande gong moet gebruiken. Bij andere kan je dan weer een andere gong installeren.
 • Een binnencamera sluit je eenvoudigweg aan op een stopcontact via een meegeleverde adapter. Waar je de camera kan plaatsen hangt dus af van waar je stopcontacten in huis hebt. Sommige binnencamera’s werken ook op batterij. Een binnencamera kan je aan de plafond of de muur ophangen, maar vele modellen kan je ook gewoon op een kast of ander meubel plaatsen.
 • Een buitencamera werkt op netstroom of batterij. Bij toestellen die op netstroom werken, heb je verschillende mogelijkheden. Soms moet het toestel worden aangesloten op een binnenstopcontact. Denk in dat geval na over hoe je de kabel door de muur naar binnen wilt leiden. Andere camera’s kan je op een buitenstopcontact aansluiten, bijvoorbeeld als er een weerbestendige stroomadapter wordt meegeleverd. Meer plaatsingsvrijheid bieden camera’s die op batterij werken.
 • Koop je een buitencamera of slimme deurbel, let dan op de weerbestendigheid. Die wordt uitgedrukt in een IP-score. IP65, IP66- of IP67-camera’s zal je zonder problemen buiten kunnen plaatsen. Camera’s met IP-rating ‘54’ zijn ook bedoeld voor buiten, maar een fikse regenbui zou bij deze camera’s wel eens voor problemen kunnen zorgen.
 • Kijk voor de aankoop op de website van de fabrikant en let erop hoe opnames bewaard worden.

  De twee voornaamste opties zijn:
  • In de cloud: De meeste camera’s koppel je simpelweg aan de cloud van de fabrikant. De cloud biedt je de mogelijkheid om je video’s op een beveiligde server te bewaren. De toegang daartoe kan je zelf beveiligen via een sterk wachtwoord. Op die manier heb alleen jij toegang tot de beelden, maar vaak moet je voor deze opslag wel betalen. Dat kan behoorlijk oplopen, tot al snel € 100 per jaar voor één camera waarvan je 30 dagen videogeschiedenis wilt bewaren. Sommige camera’s laten ook toe om beelden te bewaren op de cloud van derden zoals Dropbox of Google Drive. Het nadeel van cloudopslag is dat je afhankelijk bent van een internetverbinding. Lokale opslag waarop de camera kan terugvallen bij een internetstoring is dus zeker een nuttige optie.
  • Op een SD-kaart: Andere toestellen bieden je de mogelijkheid om beelden lokaal op een SD-kaart op te slaan. Het voordeel hiervan is dat je niet aan een (duur) abonnement vasthangt. In de handleiding of op de verpakking vind je terug welke opslagcapaciteit maximaal door de camera ondersteund wordt (vaak is dat 128 GB).
   Hoe snel zo’n kaart dan vol is, hangt o.a. af van de lengte van de bewaarde videoclips. Een Ring deurbel verbruikt bijvoorbeeld 20 MB voor een video van 1 minuut. In principe kan je dus tot duizenden videoclips bewaren.
 • Let op extra functies. Denk aan slimme bewegingsdetectie, geluidsdetectie en gezichtsherkenning. Voor een buitencamera kunnen ook een ingebouwde sirene of schijnwerper handig zijn om eventueel ongewenst bezoek af te schrikken. Ondersteuning voor nachtvisie is ook een must. De camera of deurbel maakt dan gebruik van infrarood, zodat je ook ziet wat er voor je deur gebeurt als het donker is.
 • Let op de beeldkwaliteit. Koop minstens een camera die Full HD ondersteunt. Onze tests wijzen wel uit dat de beeldkwaliteit bij geen enkele camera echt top is, zelfs niet bij camera’s die 2K of 4K ondersteunen. Bij deurbellen treedt bovendien heel wat vertekening op omdat ze vaak gebruik maken van een fisheye-lens. De randen van het beeld trekken krom, en ook eventueel het gezicht van personen.