Koopgids

Waarop letten als je een IP-camera of slimme deurbel koopt?

17 november 2022
Buiten bewakingscamera, naast een huis.

IP-camera’s voor buiten of binnen zijn al langer in trek. Maar ook slimme deurbellen zijn tegenwoordig uitgerust met een camera zodat ook zij je een melding kunnen sturen wanneer iets in het gezichtsveld van de camera passeert. Waarop let je als je een IP-camera of slimme deurbel wilt kopen?

Hoe kies je best een IP-camera of deurbel?

Slimme bewakingscamera’s of videodeurbellen zijn met het internet verbonden zodat je vanop afstand via een app op je smartphone alles in de gaten kunt houden. Als particulier heb je vandaag verschillende opties om je woning van videobewaking te voorzien, zonder dat je per se hoeft te investeren in een uitgebreid alarmsysteem. Je kunt alle geteste IP-camera's en videodeurbellen bekijken in onze koopwijzer.

Vergelijk IP-camera's en videodeurbellen

 

Voordat je een keuze maakt, moet je een paar zaken in overweging nemen.

Hoe verbind ik een IP-camera of slimme deurbel met mijn netwerk?

Er zijn twee grote groepen: camera’s en deurbellen die je draadloos via wifi verbindt en camera’s en deurbellen die je via een ethernetkabel aansluit.

Bij de draadloze toestellen zijn er nog eens twee groepen: diegene die je rechtstreeks met je wifinetwerk verbindt en diegene die eerst een draadloze verbinding met een basisstation maken dat je op zijn beurt via ethernet met je router verbindt.

Wificamera’s en -deurbellen zijn handig wanneer je ze installeert waar geen netwerkkabel is. Zorg in dat geval zeker voor goede wifi op de plaats van installatie. Het nadeel is dat een wifisignaal verstoord kan worden door zogenoemde wifi-jammers. Dan kan de camera geen beeld doorgeven.

Een bekabelde aansluiting is altijd stabieler en veiliger. Dus als het enigszins kan, geniet die de voorkeur.

Hoe voorzie ik een IP-camera of slimme deurbel van stroom?

Ook hier zijn er verschillende opties. Ten eerste heb je camera’s en slimme deurbellen die op batterij werken. Die zijn oplaadbaar of hebben een vervangbare batterij die je na verloop van tijd verwisselt. Een wificamera- of deurbel met batterij is dus volledig draadloos: je hoeft geen kabels te trekken om ze aan te sluiten. Je bent flexibel qua plaatsing, al moet je natuurlijk wel zorgen voor een goed wifisignaal waar je de camera installeert.

Ten tweede heb je camera’s en deurbellen die je via een meegeleverde adapter op een stopcontact aansluit. Let er op dat sommige buitencamera’s of deurbellen op een binnenstopcontact moeten aangesloten worden. Denk in dat geval na over hoe je de kabel door de muur naar binnen wilt leiden. Andere toestellen kan je op een buitenstopcontact aansluiten. De meeste deurbellen kan je ook wel op je bestaande bedrading van je gewone deurbel aansluiten. De echte doe-het-zelver zal dit allicht alleen kunnen, maar anders laat je dit best uitvoeren door een vakman.

een IP-camera die je op het stopcontact moet aansluiten
Een voorbeeld van een IP-camera die je aansluit op het stopcontact. 

Een derde optie is PoE (Power over Ethernet). Een camera of deurbel met PoE krijgt dan voeding (en data) via een enkele ethernetkabel. Let wel: PoE werkt alleen als er aan beide kanten van de netwerkkabel een PoE apparaat is aangesloten. Bijvoorbeeld een camera met PoE-ondersteuning en een switch met PoE-poorten.

 

Welke opslagmogelijkheden heb ik bij een IP-camera of slimme deurbel?

Om beelden op te slaan heb je in feite twee mogelijkheden. Je kiest voor een cloudabonnement of een methode om beelden lokaal op te slaan.De cloud biedt je de mogelijkheid om je video’s op een beveiligde server van de fabrikant te bewaren. Zo heb je altijd toegang tot de opnames van je camera, zolang je maar een internetverbinding hebt. Het grote nadeel is dat je voor deze opslag extra moet betalen, tot al snel € 100 per jaar voor één camera waarvan je 30 dagen videogeschiedenis wilt bewaren. Sommige fabrikanten laten ook toe om beelden te bewaren op de cloud van derden zoals Dropbox of Google Drive.IP-camera’s of deurbellen met lokale opslag hebben ruimte voor een geheugenkaart of beschikken over een basisstation met intern geheugen. Het voordeel hiervan is dat je niet aan een (duur) abonnement vasthangt. In de handleiding of op de verpakking vind je terug welke opslagcapaciteit maximaal door de camera of het basisstation wordt ondersteund. Met een geheugenkaart van 64 GB kijk je de camerabeelden ongeveer 30 dagen terug.

Op welke eigenschappen moet ik nog letten als ik een IP-camera of slimme deurbel aankoop?

Naast het type stroom- en datavoorziening en de opslagmogelijkheden kan je voor aankoop nog op het volgende letten:

 • Nachtvisie
  Een goede IP-camera of deurbel kan moeiteloos overschakelen van licht (overdag) naar donker (’s nachts) en omgekeerd. Meestal gebeurt dat via infrarood. Sommige camera’s gebruiken (LED-)lampjes om een scène te verlichten, of een combinatie van LED en infrarood.
 • Videokwaliteit
  Een resolutie van 720p (1280 x 720 pixels) moet volstaan om gezichten te herkennen, maar kies beter een camera of deurbel die 1080p (1920 x 1080 pixels) of hoger ondersteunt.
 • Beeldhoek
  Een grote beeldhoek is handig in een kleine ruimte, maar buiten krijg je misschien onnodig veel in beeld. De beeldhoek wordt uitgedrukt in graden. Zonder specificatie gaat het doorgaans om de horizontale beeldhoek, dus wat de camera van links naar rechts in beeld brengt. Tussen 0° en 90° spreken we over een kleine beeldhoek, tussen 90° en 120° over een gemiddelde beeldhoek en vanaf 120° over een grote beeldhoek.
 • Detectiezones
  Bij zowat alle camera’s en deurbellen kan je instellen welk deel van het beeld gebruikt moet worden voor bewegingsdetectie. Ook zijn er nu toestellen waarbij je privacyzones kunt instellen. Dat deel van het beeld wordt niet opgenomen en blijft zwart. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je er niet om heen kunt dat je buitencamera of deurbel een deel van de openbare weg in beeld brengt.
 • Ingebouwde microfoon en luidspreker
  Kies hiervoor als je wilt kunnen horen wat er gebeurt en wilt kunnen spreken met de persoon die je camera in beeld heeft.
 • PTZ (Pan, Tilt, Zoom)
  Wil je een camera vanop afstand kunnen draaien, kijk dan naar een camera met PTZ (Pan, Tilt, Zoom).

 

Waar installeer ik een IP-camera of slimme deurbel het best?

Een buitencamera richt je op de omgeving rond je voor- of achterdeur of de toegangsweg ernaartoe (oprit, ..). Heb je een garage aan je woning, probeer die dan ook in beeld te brengen. De ideale hoogte voor een buitencamera is tussen de 2,5 en 3 meter. Niet te hoog dus, want anders zijn er te weinig details zichtbaar. Maar ook niet te laag, want anders is hij te makkelijk te bereiken. Bij het plaatsen van een buitencamera houd je best ook rekening met de zon- of lichtinval. Om overbelichting te voorkomen is het verstandig om de camera niet direct in het zonlicht te laten kijken. Bullet camera’s zijn vaak al voorzien van een soort afdakje om zonlicht af te schermen. Een camera heeft sowieso een preventieve werking. Zorg daarom dat je camera’s goed opvallen.


Een binnencamera plaats je bij voorkeur in een hoek van de ruimte. Zo wordt de volledige ruimte overzien en voor eventuele indringers is het dan moeilijker om buiten het beeld van de camera te blijven.

Voor een slimme deurbel die je op de bestaande bedrading van je oude deurbel aansluit heb je natuurlijk niet veel keuze: die installeer je op de plaats van je oude deurbel.

Voor een slimme deurbel met ingebouwde batterij heb je iets meer plaatsingsvrijheid. Maar de ideale hoogte is rond de 1m60 à 1m70 zodat je zonder veel problemen het gezicht van de bezoeker in beeld krijgt. Hetzelfde geldt voor deurbellen die je via stroomadapter van voeding voorziet.

Hoeveel kost een goede IP-camera of slimme deurbel?

Het aanbod aan IP-camera’s (IP staat voor Internet Protocol) en slimme deurbellen is heel groot, maar gelukkig vind je al goede modellen voor niet veel geld.

Een goede camera voor buiten vind je al vanaf € 70, een goede binnencamera zelfs al vanaf ongeveer € 25. Een degelijke deurbel vanaf ongeveer € 60. Voor de topmodellen uit onze test betaal je wat meer: € 150 à € 250 voor een buitencamera, € 65 à € 80 voor een binnencamera en rond de € 200 voor een slimme deurbel.

De totale prijs hangt natuurlijk af van het aantal camera’s dat je wilt installeren. En ook de plaats waar je camerabeelden opslaat, speelt een rol: kies je voor de cloud, dan betaal je maandelijks abonnementskosten tussen de € 5 en € 30. Kies je voor lokale opslag – op een geheugenkaart of basisstation – dan moet je enkel een eenmalige investering vanaf € 10 rekenen.

Blijf sowieso weg van goedkope, merkloze toestellen die vaak aangeboden worden op online platformen als Amazon, AliExpress of Wish. In het verleden hebben we meermaals vastgesteld dat die toestellen makkelijk te hacken zijn.