Hoe wij testen

Zo testen we beveiligingscamera’s en videodeurbellen

21 september 2021
Zo testen we beveiligingscamera’s

We testen de binnencamera’s, buitencamera’s en deurbellen op installatie- en gebruiksgemak. We kijken naar beeldkwaliteit en bewegingsdetectie. En we inventariseren de abonnementen voor cloudopslag. Ook besteden we veel aandacht aan digitale veiligheid en privacy.

Welke camera's testen wij ?

Wij selecteren beveiligingscamera’s (IP-camera's) en videodeurbellen die eenvoudig in gebruik zijn omdat ze vrijwel direct te gebruiken zijn met een app op je smartphone. Via deze app bekijk je het live camerabeeld en krijg je een melding wanneer de camera beweging detecteert. 

Beeldkwaliteit

Wij testen de camera’s elk in verschillende lichtsituaties om zo het gebruik in een aantal concrete situaties te simuleren:

 • Nacht (0 lux)
 • Weinig (kunst)licht (100 lux): Binnen is minder licht dan buiten. Onze test met warm ledlicht is vooral relevant voor binnencamera's. Voor buitencamera's komt het ongeveer overeen met een erg donkere, bewolkte dag.
 • Donkere dag (1000 lux): Onze test met 1000 lux is voor een binnencamera een heldere dag, maar voor een buitencamera een donkere dag.
 • Daglicht (10000 lux). een gebruikelijke situatie voor een buitencamera.

We testen ook een scenario om een “verdachte” nummerplaat te kunnen identificeren. De test geeft antwoord tot welke afstand dat ongeveer lukt. Bij de ‘nacht’-test lukt dat maar bij enkele camera’s en deurbellen: bij de rest is zo’n nummerplaat een witte vlek door reflecties van het infraroodlicht.

Geluidskwaliteit

Voor een beveiligingscamera is het geluid belangrijk als dat bruikbaar bewijsmateriaal oplevert. Een speaker in de camera kun je gebruiken om iemand af te schrikken. Maar bij een deurbel met camera is het de bedoeling dat je via je smartphone een gesprek kunt voeren met iemand aan de deur. We testen of dat mogelijk is.

Bewegingsdetectie

De bewegingsdetectie bepaalt wanneer de camera begint met opnemen en je een melding krijgt. Wij testen onder andere of en hoe betrouwbaar de detectie werkt met de standaardinstelling of een andere instelling. Ook beoordelen we de notificaties die je krijgt als er iets gedetecteerd is.

Ingebruikname en gebruiksgemak

Vooral voor buitencamera's en deurbellen is het heel belangrijk hoe je ze op de muur of aan de deurpost moet monteren. We testen hoe makkelijk dat gaat en beoordelen de kwaliteit van de bevestiging.

We testen camera’s waarbij je niet zelf de instellingen in je router hoeft aan te passen, want dat is voor de meeste mensen te moeilijk. Of de camera’s echt makkelijk werken, hebben we getest door:

 • het installeren van de app (iOS en Android)
 • het verbinden van de camera met de app
 • het aanmaken van bijbehorend account (indien nodig)

Het gebruiksgemak van de app vinden we heel belangrijk. We testen onder andere:

 • of en hoe je de videostream kunt starten en stoppen
 • of en hoe je de bewegingsdetectie manueel kunnen starten en stoppen
 • of en hoe je de meldingen kunt instellen
 • of en hoe je detectiezones kan instellen
 • welke opnamemogelijkheden je kan kiezen
 • hoe je kan zien wat er gebeurd is bij je thuis

Meestal kan je in een internetbrowser zoals Chrome of Firefox ongeveer hetzelfde doen als in de app. Ook de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van deze interface nemen we onder de loep.

Aandacht voor veiligheid en privacy

Sinds enkele jaren besteden we veel aandacht aan veiligheid en privacy. Als we kwetsbaarheden vinden, brengen we dit onder de aandacht van de fabrikant. We kijken onder andere naar de volgende aspecten:

1. Standaardinstallatie

Is de veiligheid van de camera en de app minder goed als je tijdens installatie de makkelijkste weg kiest en dus eventuele veiligheidsadviezen negeert?

2. Veiligheidscheck van de apps (Android en iOS)

Onze security-expert test onder andere of de apps gevoelig zijn voor een ‘man-in-the-middle’ attack, waarbij informatie onderschept kan worden zonder dat je het door hebt. We kijken wat er gebeurt als je herhaaldelijk wachtwoorden gaat gokken: op een bepaald moment moet dat geblokkeerd worden. Natuurlijk zoeken we uit of er onversleuteld informatie verstuurd wordt en waar die informatie heen gaat. Als het om persoonlijke informatie gaat, tillen we daar zwaar aan. En we kijken of de apps geen onnodige toestemmingen vragen.

3. Wachtwoordbeleid

De meeste geteste camera’s zetten de beelden in de cloud en deze zijn alleen beveiligd met een wachtwoord. Dat betekent een veiligheidsrisico. We zoeken uit hoeveel aandacht er is voor het maken van een sterk wachtwoord.

4. Bekende kwetsbaarheden

We kijken welke zogenaamde ‘poorten’ open staan en of UPnP gebruikt wordt om de camera via die poorten bereikbaar te maken vanaf het internet. We proberen kwetsbaarheden te vinden in de webserver (als die er is), door bekende aanvalsmethoden te gebruiken (OWASP top 10). Ook checken we of er al kwetsbaarheden bekend zijn in internationale databases.

5. Duidelijkheid over updates

Je wil niet dat je ongemerkt belangrijke veiligheidsupdates hebt gemist, maar helaas is dat niet ongewoon. We proberen uit te zoeken

of de camera automatisch controleert of er updates zijn
of updates automatisch geïnstalleerd kunnen worden
of dat standaard aan staat

Soms is het onduidelijk en lijkt het of updaten onmogelijk is. Sowieso zien we tot op vandaag geen enkele fabrikant die aangeeft hoe lang een product met software-updates ondersteund wordt.

6. Resetten

Als je een gebruikte camera wilt weggeven of verkopen, is het belangrijk voor je privacy dat er geen video's of andere informatie van jou meer gekoppeld zijn aan het apparaat. Daarom controleren we hoe makkelijk het is om de camera te resetten en je account te verwijderen.

Bekijk de testresultaten

Wil je weten welke beveiligingscamera of videodeurbel het beste scoort? Neem dan een kijkje op onze koopwijzer slimme videobewaking.

Bekijk alle camera's en deurbellen