Eerste indruk

Dit vindt onze expert van het slimme deurslot Nuki Smart Lock 3.0 Pro

28 februari 2023
Nuki smart lock 3.0 pro - slim deurslot

De Nuki Smart Lock 3.0 Pro is een slim deurslot dat je eenvoudig kunt monteren aan de binnenkant van je voordeur. Het gebruikt jouw fysieke sleutel om de deur automatisch voor jou te ver- en ontgrendelen. Dit zijn onze ervaringen met de Smart Lock 3.0 Pro.

Nuki is Europese marktleider als het gaat om slimme elektronische deursloten. Onze expert nam het nieuwste model, de Nuki Smart Lock 3.0 Pro onder de loep. Hoe werkt zo’n slim slot? Is het makkelijk te installeren en te gebruiken? Is jouw deurcilinder ervoor geschikt? En wat vinden we van de app? Je leest de bevindingen van onze expert Maarten De Backer hier.

Hoe werkt een slim deurslot?

Wat een deurslot slim maakt, is dat je deze via een app op je smartphone kunt bedienen en je dus geen fysieke sleutel meer nodig hebt. Is het deurslot daarnaast ook met het internet verbonden, dan kun je de deur ook vanop afstand openen.

Nuki bracht sinds 2016 al verschillende slimme deursloten op de markt. Vandaag nemen we de meest recente versie onder de loep, de Smart Lock 3.0 Pro, die al sinds eind 2021 in België verkrijgbaar is.

Nuki smart lock app

Wat is er nieuw aan de Nuki Smart Lock 3.0 Pro?

Het ontwerp van de Nuki Smart Lock 3.0 Pro is identiek aan zijn voorganger, de Smart Lock 2.0, maar aan de binnenkant werden er een aantal nieuwigheden toegevoegd. Zo vertrouwt de Pro-versie niet langer op vier AA-batterijen, maar heeft het een oplaadbare NiMH batterij van 2500 mAh. Volgens Nuki goed voor een batterijduur tot ongeveer 6 maanden.

En voor de verbinding met het internet heb je geen aparte Nuki Bridge meer nodig dankzij de ingebouwde wifi.

Anders dan bij de vorige generatie is de Pro-versie beschikbaar in twee kleuren (wit of zwart) en heeft het toestel een drukknop uit geborsteld aluminium i.p.v. plastic.

Is de Nuki Smart Lock 3.0 Pro makkelijk te installeren?

Voor de installatie van de Smart Lock 3.0 Pro hoef je helemaal geen expert te zijn. Er komt geen boorwerk aan te pas. In de verpakking worden twee montageplaatjes meegeleverd die je aan de binnenkant van je deur op de bestaande cilinder dient te plaatsen: één met dubbelzijdige kleefband dat je op je deur kunt lijmen en één zonder dat je via een inbussleutel kunt vastzetten. Onze expert koos voor die laatste omdat dat toch iets steviger lijkt. Eens het plaatje geïnstalleerd plaats je je sleutel in de cilinder en klik je tenslotte het Nuki slot vast op het plaatje. Meer is er niet aan.

Via een draaimechanisme kan het slot nu de deur op slot of open doen. Omdat de installatie aan de binnenkant plaatsvindt, kan niemand van buitenaf fysiek toegang krijgen tot je sleutel door het slot uit mekaar te halen.

Nuki zegt dat het slot binnen 3 minuten klaar is voor gebruik. Dat is wat optimistisch. Neem eerder een 10-tal minuten, zeker als het slot en de app eerst nog updates moeten installeren, maar erg lang duurt het dus niet.

 
De Nuki Smart Lock 3.0 Pro installeer je makkelijk aan de binnenkant van je deur.

Is mijn deur geschikt voor Nuki Smart Lock 3.0 Pro?

Nuki maakt zich sterk dat hun deurslot met zowat alle Europese deurcilinders werkt. Twijfel je, dan kan je op de website van Nuki een test doorlopen.

Omdat je sleutel op de deur blijft zitten, is het wel aan te raden om het Nuki deurslot in combinatie met een cilinder met nood- en gevarenfunctie te gebruiken. Ook Nuki zelf beveelt dat aan. Die zorgt ervoor dat je altijd een back-up hebt en van buitenaf je deur kunt ont- of vergrendelen, ook al zit er al een sleutel aan de binnenkant. Nuki biedt daarvoor een universele cilinder aan (die kost € 79).

Die zou op elke deur moeten passen volgens Nuki, maar de voordeur van de woning van onze expert bleek daar een uitzondering op te vormen. Allicht omdat ze iets dikker is dan de standaardmaat. Dit valt op zich wel op te lossen omdat je ook zelf een cilinder met nood- en gevarenfunctie kunt aanschaffen (via bijvoorbeeld deze website), maar het zou handig zijn mocht Nuki zelf een breder assortiment aan cilinders aanbieden.

Is de Nuki app gebruiksvriendelijk?

Ook het digitale gedeelte van de installatie is eenvoudig. De Nuki app toont je de stappen als een checklist en begeleidt je doorheen het proces. Zo maak je makkelijk een account aan en helpt de app jou bij het verbinden van het slot met je wifinetwerk.

Eens ingesteld, kan je zelf nog wat zaken naar eigen smaak regelen in de app (nachtmodus instellen, Homekit instellen, …). De instellingen zijn overzichtelijk en makkelijk aan te passen. Enkel bij de functie om het vergrendelen te optimaliseren is niet meteen duidelijk welke invloed de aanpassingen in de praktijk precies hebben.

De Nuki app begeleidt je via duidelijke stappen doorheen het installatieproces.

Is de Nuki Smart Lock 3.0 Pro makkelijk te gebruiken?

Het eerste wat opvalt is het geluidsniveau. Nuki zou daar aan gesleuteld hebben ten opzichte van de vorige generatie, maar het slot maakt toch een behoorlijk lawaai bij het ont- en vergrendelen. Dat kan je natuurlijk ook zeggen over je sleutelbos, maar hopelijk kan Nuki bij toekomstige modellen het geluidsniveau verder naar beneden brengen.

Je deur openen of afsluiten doe je makkelijk via de Nuki app op je smartphone door in de app naar links of rechts te swipen als je in de buurt van je deur bent. De verbinding via de app en het slot verloopt via bluetooth. Dat werkt steeds zoals het hoort. Geen enkele keer tijdens de test liet het slot het op dit vlak afweten. Ben je nog binnen, dan kan je de deur ook ont- en vergrendelen door op de drukknop op het slot zelf te duwen of door gewoon aan de knop te draaien.

Betrouwbaar is het slot zeker, al moet gezegd dat onze expert bij het openen – en allicht ligt het eraan dat zijn voordeur iets anders is dan de standaard – soms wat problemen ondervond waarbij hij zijn reeds ontgrendelde voordeur niet verder naar binnen kon open duwen. Gelukkig had hij een cilinder met noodfunctie geïnstalleerd zodat hij de deur alsnog via een gewone sleutel kon openen. Onze expert bracht Nuki hiervan op de hoogte. Een echte oplossing lijkt er niet te zijn, maar Nuki gaf aan dat dit probleem bij andere deuren zelden of nooit voorkomt.

Nuki heeft ondertussen ook verschillende accessoires om je deur te openen of te sluiten zoals een fob of een keypad. Vooral de fob is een handige toevoeging zodat je met een druk op de knop het slot kunt bedienen zonder dat je je smartphone uit je zak hoeft te halen.

Nuki fob

Handig is de Nuki Fob waarmee je je deur kunt ont-of vergrendelen via een druk op de knop.

Dankzij de vele mogelijkheden om de deur te openen (op de knop duwen of eraan draaien, via de app, via de fob, met een gewone sleutel, …) hoef je niet bang te zijn dat je je huis niet meer in of uit komt als bijvoorbeeld je smartphone-batterij leeg is. Zelfs worst-case als je je smartphone, deursleutel en fob ergens hebt laten liggen, zou je nog altijd de deur kunnen openen via de Nuki webinterface door bijvoorbeeld in te loggen op de pc van je buurman. Wat dat betreft is een slim deurslot best handig.

Het slot zelf geeft overigens tijdig aan dat de batterij bijna leeg is (bij twintig procent lading resterend), dus in principe heb je voldoende tijd om op te laden. Dat doe je via een meegeleverde USB-C-kabel.

Welke handige functies heeft de Nuki Smart Lock 3.0 Pro?

Bediening vanop afstand

Eén van de handige extra’s van een slim deurslot is het feit dat je je deur ook vanop afstand kunt bedienen. En bij de Nuki Smart Lock 3.0 Pro is het een voordeel dat je hiervoor geen extra Nuki Bridge nodig hebt. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld makkelijk de poetsvrouw binnen te laten als je zelf niet thuis bent.

Gebruikers aanmaken

Je hebt ook de mogelijkheid om verschillende gebruikers aan te maken. Zo kan je bijvoorbeeld voor je poetsvrouw een account aanmaken en instellen dat ze enkel op woensdag tussen 9 en 13 uur toegang heeft.

Smart actions

De Smart Lock 3.0 Pro kan je deur ook automatisch openen als je in de buurt komt. Nuki trekt namelijk standaard een virtuele cirkel met een straal van 100 meter (een zogenaamde geofence) rond de locatie van het slot. Als je die zone opnieuw binnen komt met je smartphone, dan begint de Nuki-app actief te zoeken naar het bluetooth-signaal van het slot. Van zodra er een stabiele verbinding tussen je smartphone en het slot tot stand komt, wordt de deur geopend.

In de Nuki app kan je instellen dat je deur automatisch ontgrendelt wanneer je vlakbij bent.

De functie werkt goed, maar tot voor kort was het probleem dat die bluetooth-verbinding heel snel tot stand kwam en je deur soms te vroeg geopend werd. Sinds een app-update in februari 2023 is dat opgelost: via de instelling Auto Unlock-snelheid kan je nu naast de standaardinstelling ook voor een lichte of zelfs sterke vertraging kiezen.

Activiteitenlogboek

Hoe of wanneer je je slot ook opent, alle acties worden bijgehouden in het vergrendelingslogboek in de app.

Smart home integratie

Er is ook ondersteuning voorzien voor Apple HomeKit, Amazon Alexa en Google Assistant. Je kunt dan bijvoorbeeld je deur openen of sluiten via stemcommando’s. Dat bleek zonder problemen te werken.

Is de Nuki Door Sensor nuttig?

Voor meer controle kan je ook de deursensor van Nuki installeren. Die zorgt ervoor dat je altijd kunt weten wat de “status” van je deur is (open of gesloten). De sensor is los te verkrijgen voor € 49.

De sensor bestaat uit twee magnetische elementen, waarvan je er één op het kader en één op de deur plakt. Voor aankoop moet je wel controleren of beide elementen binnen de drie centimeter van elkaar geplaatst kunnen worden.

Via de deursensor kan je er ook voor kiezen om “Auto Lock” te gebruiken en de deur meteen op slot te doen wanneer je ze sluit.

Het batterijverbruik van de sensor is minimaal. Volgens Nuki moet die tot twee jaar meegaan.

Kan de Nuki Smart Lock 3.0 Pro gehackt worden?

Dat is natuurlijk nooit met 100% zekerheid uit te sluiten. Maar we hebben het idee dat de fabrikant voldoende aandacht heeft voor veiligheid. Zelf geeft Nuki aan dat ze de modernste versleutelingsmechanismen gebruiken die ook bij internetbankieren gebruikelijk zijn. De communicatie met de Smart Lock vindt bovendien plaats via end-to-end versleuteling.

Nuki laat zijn slimme deursloten ook regelmatig controleren en certificeren door onafhankelijke keuringsinstanties zoals AV-TEST. Meer informatie vind je op deze pagina.

Conclusie: goed werkend, maar prijzig slim deurslot

Sterke punten

  • Makkelijke installatie                                                                                      
  • Werkt zoals het hoort
  • Ingebouwde wifi
  • Oplaadbare batterij

Zwakke punten

  • Niet goedkoop (zeker als je geen cilinder met nood- en gevarenfunctie hebt)
  • Maakt vrij veel lawaai bij het ont- en vergrendelen
De Nuki Smart Lock 3.0 Pro is makkelijk te installeren en ook de werking is goed. Heb je al een cilinder met nood- en gevarenfunctie dan kan je het direct op je bestaande cilinder monteren. Is dat niet het geval, dan verander je best eerst je huidige cilinder zodat je de deur altijd nog met een gewone sleutel kunt openen wanneer het slot zou mankeren. Voor wie meer flexibiliteit wil in het openen en afsluiten van zijn voordeur biedt het slot veel mogelijkheden.

Ook de ingebouwde wifi en oplaadbare batterij zijn handige verbeteringen t.o.v. vorige modellen.

De Nuki Smart Lock 3.0 Pro heeft een adviesprijs van € 279. Niet goedkoop, maar het ligt daarmee wel in lijn met de prijs van andere slimme deursloten.

Op zoek naar een slimme deurbel?

Heb je al een slim deurslot en wil je deze aanvullen met een slimme videobel? Of is je huidige deurbel aan vervanging toe? Raadpleeg onze vergelijker. We hebben 14 deurbellen met camera getest.

71 Topkwaliteit
Deurbellen met camera
vanaf  54,95
74 Topkwaliteit
Deurbellen met camera
vanaf  99,00
74 Topkwaliteit
Deurbellen met camera
vanaf  99,00