Dossier

Hoe bescherm ik mijn camera of deurbel tegen hackers?

22 september 2021

Een slimme beveiligingscamera of deurbel is handig, maar het gaat wel om een toestel dat je met het internet verbindt. Lees: zo’n camera kan gehackt worden als de beveiliging niet in orde is. Onveilige toestellen kunnen wildvreemden toegang geven tot je camerabeelden of als achterpoort worden gebruikt tot andere apparaten in je thuisnetwerk. Onze tips om ze te beschermen.

Verlies je veiligheid niet uit het oog

100% veiligheid is niet te garanderen en aan de hand van productfoto’s of de verpakking kan je niet zien of een toestel een goede basisbeveiliging heeft of niet. Raadpleeg daarom op voorhand zeker onze koopwijzer slimme videobewaking, want tijdens onze test krijgen we wel een idee hoeveel aandacht de fabrikant heeft voor veiligheid.

6 tips om je toestellen en gegevens beter te beveiligen

Op dit moment zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het risico in te perken:

  1. Kies een uniek en veilig wachtwoord voor je account. Bij de betere merken is het niet eens mogelijk om een te makkelijk wachtwoord te kiezen.
  2. Stel ook een veilig wachtwoord in voor je wifinetwerk: Een slecht beveiligde router kan een doorgang zijn naar de rest van je netwerk. Daarom zijn zwakke wachtwoorden in het geval van routers zo ernstig: voor een aanvaller is het dan makkelijk om op je netwerk te geraken en zo apparaten te infecteren die erop aangesloten zijn.
  3. Gebruik tweestapsverificatie: Tweestapsverificatie biedt extra bescherming omdat hackers dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg hebben om toegang tot je account te krijgen. Tweestapsverificatie is helaas niet altijd als optie beschikbaar. In dat geval is een sterk en uniek wachtwoord des te belangrijker.
  4. Installeer zo snel mogelijk beveiligingsupdates. Bij veel fabrikanten gaat dit automatisch, maar er zijn nog merken waarbij je updates zelf in de gaten moet houden.
  5. Vermijd onbekende of vage merken. Zoek je bijvoorbeeld op Amazon of AliExpress, dan krijg je duizenden resultaten. Vaak gaat het echter om witte producten die verkocht worden onder allerlei namen en waarbij doorgaans weinig aandacht werd besteed aan de veiligheid.
  6. Vermijd het gebruik van functies als UPnP: Dit is een oudere netwerktechniek waarmee je vanop afstand een toestel uit je thuisnetwerk kan bereiken, maar die tegelijk ook veiligheidsrisico’s inhoudt. Sommige camera’s maken nog steeds standaard gebruik van deze functie. Zie je in de instellingen van de camera dat UPnP actief staat, schakel de functie bij voorkeur dan uit.