Hoe bescherm ik mijn camera of deurbel tegen hackers?

Verlies je veiligheid niet uit het oog
100% veiligheid is niet te garanderen en aan de hand van productfoto’s of de verpakking kan je niet zien of een toestel een goede basisbeveiliging heeft of niet. Raadpleeg daarom op voorhand zeker onze koopwijzer slimme videobewaking, want tijdens onze test krijgen we wel een idee hoeveel aandacht de fabrikant heeft voor veiligheid.
6 tips om je toestellen en gegevens beter te beveiligen
Op dit moment zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het risico in te perken:
- Kies een uniek en veilig wachtwoord voor je account. Bij de betere merken is het niet eens mogelijk om een te makkelijk wachtwoord te kiezen.
- Stel ook een veilig wachtwoord in voor je wifinetwerk: Een slecht beveiligde router kan een doorgang zijn naar de rest van je netwerk. Daarom zijn zwakke wachtwoorden in het geval van routers zo ernstig: voor een aanvaller is het dan makkelijk om op je netwerk te geraken en zo apparaten te infecteren die erop aangesloten zijn.
- Gebruik tweestapsverificatie: Tweestapsverificatie biedt extra bescherming omdat hackers dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg hebben om toegang tot je account te krijgen. Tweestapsverificatie is helaas niet altijd als optie beschikbaar. In dat geval is een sterk en uniek wachtwoord des te belangrijker.
- Installeer zo snel mogelijk beveiligingsupdates. Bij veel fabrikanten gaat dit automatisch, maar er zijn nog merken waarbij je updates zelf in de gaten moet houden.
- Vermijd onbekende of vage merken. Zoek je bijvoorbeeld op Amazon of AliExpress, dan krijg je duizenden resultaten. Vaak gaat het echter om witte producten die verkocht worden onder allerlei namen en waarbij doorgaans weinig aandacht werd besteed aan de veiligheid.
- Vermijd het gebruik van functies als UPnP: Dit is een oudere netwerktechniek waarmee je vanop afstand een toestel uit je thuisnetwerk kan bereiken, maar die tegelijk ook veiligheidsrisico’s inhoudt. Sommige camera’s maken nog steeds standaard gebruik van deze functie. Zie je in de instellingen van de camera dat UPnP actief staat, schakel de functie bij voorkeur dan uit.
Waarom zou de fabrikant van jouw beveiligingscamera of slimme videodeurbel mogen weten welke contacten in jouw telefoon staan? Of een andere partij? Heb je een nieuwe IP-camera of zo'n deurbel op het oog? Bekijk dan eerst de app die erbij hoort voordat je hem koopt. Om welke toestemmingen vraagt de app? En werkt hij nog als je die toestemmingen uitschakelt?
In onze test van beveiligingscamera's en slimme videodeurbellen kijken we of de app persoonlijke data verstuurt en naar wie. Als we dit constateren, kaarten we het aan bij de fabrikant.
Houd rekening met de privacy van anderen
Weet dat er voor toestellen die op de publieke ruimte gericht zijn een aantal regels te volgen zijn. Op de website BeSafe.be vind je richtlijnen over de plaatsing van bewakingscamera’s en het bewaren en gebruik van opgenomen beelden.
Tip: bij veel camera’s kun je detectiezones instellen. Je stelt dan in welk deel van het beeld gebruikt moet worden voor bewegingsdetectie. Je camera neemt dus wel alles in zijn gezichtsveld op (ook bijvoorbeeld een deel van de openbare weg), maar met bepaalde gebieden zal hij geen rekening houden, ook niet als hij in die gebieden beweging of geluid detecteert. Bij Ring kun je nog een stapje verder gaan: je kan hier ook ‘privacyzones’ instellen: die delen van het beeld worden ook niet opgenomen.
5 tips voor een correct gebruik
- Als je een slimme videodeurbel of buitencamera plaatst, dien je die online te laten registreren bij de politiediensten. Dat kan via www.aangiftecamera.be.
- Als eigenaar van een slimme videodeurbel of camera die buiten is geplaatst moet je een register bijhouden met de activiteiten van de camera en die op vraag ter beschikking stellen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en de politiediensten.
- Je mag enkel je eigen privédomein filmen. Brengt de camera toch (gedeeltelijk) een voor het publiek toegankelijke plek in beeld, dan moeten de opnames van die beelden tot het strikte minimum beperkt blijven.
- Camerabeelden mag je maximaal 1 maand bewaren.
- Je moet op een zichtbare plek een pictogram hangen dat de aandacht vestigt op je camera of slimme videodeurbel.
Wil je een slimme beveiligingscamera of videodeurbel aankopen? Raadpleeg alle door ons geteste toestellen in onze koopwijzer slimme videobewaking.
Vergelijk camera's en deurbellen