Nieuws

De beste printer voor thuiswerkers

In heel wat beroepen is het afdrukken van documenten noodzakelijk, ook voor telewerkers. Hoe maak je de beste keuze voor een printer thuis?

18 september 2020
Thuiswerk: hoe kies ik de beste printer ?

De keuze voor een printer hangt af van het gebruik, de noden en de aankoop- en verbruiksprijs. Stel jezelf deze vragen:

Hoeveel pagina's print ik maandelijks? Print ik alleen tekst? Vooral tekst en af en toe een grafiekje? Tekst met foto’s of vooral foto’s? Wat zijn mijn kwaliteitseisen voor tekst, grafieken en foto’s? Heb ik nood aan een scan- en kopieerfunctie? Wil ik dubbelzijdig printen? Moet ik veel en snel afdrukken?

Vertrek vanuit je behoeften en maak dan een keuze op basis van de aankoopprijs en het inktverbruik.

Meer weten over de verschillende printertypes? Neem een kijkje in onze koopwijzer.

Naar onze koopwijzer

 
1. Noden
 1. Vraag je eerst af of je een multifunctionele printer nodig hebt die ook kan scannen en kopiëren. Naast de scankwaliteit en -snelheid kunnen functies zoals het automatisch scannen van meerdere pagina’s belangrijk zijn voor jou.
 2. Bedenk dan of je enkel tekst en grafieken in zwart-wit wilt printen of ook afbeeldingen en foto’s in kleur.
 • Print je vaak een document met veel pagina’s en moet het vooruitgaan, dan moet je een laserprinter hebben. Zwart-wit laserprinters presteren ook het best in het printen van tekst. Ze zijn in gebruik ongeveer even duur als een inkjetprinter, maar kosten meer en maken meer lawaai.
 • Print je veel en ben je bereid om een beetje langer te wachten en aan kwaliteit in te boeten, dan is een inkttankprinter op termijn voordeliger.
 • Print je tekst én afbeeldingen, dan is een kleureninkjetprinter waarschijnlijk de beste optie. Let op de printkwaliteit van tekst en afbeelding, maar ook op de kosten per pagina, de hoeveelheid inkt die verloren gaat in reinigingscycli en de mogelijkheid om tekst te printen wanneer een van de kleurencartridges leeg is.

Zo bespaar je op papier, elektriciteit en inkt

3. Andere functies die belangrijk kunnen zijn: dubbelzijdig printen, een draadloze verbinding met de computer(s) en de afmetingen.

Je kan in onze koopwijzer handig filteren op printertype. Voeg interessante printers toe aan de vergelijkmodule of bekijk het toestel in detail op de productfiche.

Naar onze koopwijzer

 

2. Inktverbruik

Als je je minimumeisen kent, is het interessant om de verschillende manieren van inktverbruik naast elkaar te leggen. Inktpatronen, zeker die van een merk, zijn duur. Soms kost een volledige set originele inktpatronen voor het basismodel van een multifunctionele printer evenveel of zelfs meer dan het toestel zelf.

Xl-patronen

Heb je al een gewone inkjetprinter, overweeg dan XL-cartridges in plaats van gewone inktpatronen. Ze kosten meer in de winkel, maar komen uiteindelijk veel goedkoper uit omdat je minder inkt verbruikt. Ze zijn ook beter voor het milieu dan standaardcartridges, omdat ze minder plastic bevatten.

Alternatieve patronen

Je kunt ook kiezen voor alternatieve inktpatronen (niet van het originele merk). Sommige kosten de helft minder dan de originele.

Uit onze tests blijkt dat zowat alle alternatieve merken een bijna even goede afdrukkwaliteit van tekst en grafieken bieden. Wil je foto’s van heel goede kwaliteit printen, dan gebruik je beter originele inktpatronen.

Sommige printers, vooral van HP, weigeren alternatieve inktpatronen of geven een foutmelding. Vind je alternatieve cartridges bij een webshop en wil je ze voor de eerste keer uitproberen, check dan eerst of je ze kunt retourneren als de printer ze niet aanvaardt. Werken de alternatieve inktpatronen wel, zet dan de automatische updates van de firmware af. Hetzelfde verhaal geldt voor alternatieve inktpatronen voor laserprinters.

Inkttankprinters

Naast gewone inkjetprinters heb je ook inkttankprinters. Die hebben een inktreservoir dat je kunt bijvullen met goedkope inkt uit flesjes. Gedaan met het vervangen van dure of niet werkende cartridges.

Ontdek alles over inkttankprinters

Inkttankprinters zijn duurder in aankoop en de meeste printen iets minder snel en kwaliteitsvol af. Maar door het lage inktverbruik ben je op termijn goedkoper af. Sommige inkttankprinters worden zelfs geleverd met enkele sets aan inktflesjes waarmee je enkele jaren zoet bent. Print je meer dan 55 pagina’s per maand, dan kun je de aankoop van een inkttankprinter overwegen. Druk je meer dan 75 pagina’s per maand af, dan kun je bijna geen miskoop doen. 

Je vindt de prijs per afdruk voor elk toestel in de productfiche.

naar de koopwijzer voor inkttankprinters

3. Abonnementen

HP biedt een dienst aan die het verbruik van je printer bijhoudt als je die verbindt met het internet. HP stuurt nieuwe inktpatronen wanneer de inkt bijna op is. Je moet zelf de gebruikte cartridges (gratis) terugsturen.

Er zijn vier formules (verbruik per maand)

 • 15 pagina’s: gratis* (€ 1 voor 10 extra pagina’s) 
 • 50 pagina’s: € 2,99 (€ 1 voor 10 extra pagina’s)
 • 100 pagina’s: € 4,99 (€ 1 voor 15 extra pagina’s)
 • 300 pagina’s: € 9,99 (€ 1 voor 20 extra pagina’s)
* € 0,99 vanaf 9 december 2020
Je kunt nagaan op de website van HP of je printer hiervoor geschikt is.

Welke patronen voor welk profiel?

 • Print je 44 pagina’s per maand en wil je met HP-inktpatronen werken, dan raden wij de gratis formule aan (vanaf 9 december 2020: print je 34 pagina’s per maand en wil je met HP-inktpatronen werken, dan raden wij de formule aan € 0.99 per maand aan).
 • Print je 45 of meer pagina’s per maand, dan kun je de formule voor 50 pagina’s kiezen (35 of meer pagina's vanaf 9 december 2020).
 • Print je meer dan 55 pagina’s, dan kun je overwegen om een inkttankprinter te kopen.
 • Print je weinig in een jaar en heel onregelmatig (vaak niet en soms heel veel), dan is het interessant om alternatieve cartridges te overwegen.

Je berekent je verbruik beter over een periode van vijf jaar. Vergeet niet om de prijs van de printer in de vergelijking op te nemen.

Ook andere bedrijven bieden abonnementen aan. Lees de contracten altijd goed door. Bij Epson en zijn ReadyPrint Ecotank-formule bijvoorbeeld blijft de printer eigendom van het bedrijf en moet je hem aan het einde van het vijfjarige contract teruggeven. De ReadyPrint Flex-formule kan daarentegen interessant zijn.

Enkele tips

Bereken je verbruik over een periode van vijf jaar (en vergeet niet de prijs van de printer in de vergelijking op te nemen).

Waarschuwt de printer dat je een leeg patroon moet vervangen, koop dan een nieuwe, maar vervang hem pas als de printer het afdrukken blokkeert of er een kleur ontbreekt. Uit onze test blijkt dat in een aantal “lege” patronen nog meer dan 10 % inkt achterblijft. Je kunt dus vaak nog een tijdje verder printen.

Ontdek alle resultaten van onze tests in onze koopwijzers.

75 Topkwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
vanaf  93,50
61 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  182,50
65 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  183,99