Nieuws

Printen in 3D? Mogelijk, maar...

03 juni 2013
3Dprinter

Zelf een driedimensionale reproductie maken van objecten, het kan ondertussen! Al wat u daarvoor nodig hebt, is een 3D-printer, een spoel met plastic draad, een 3D-tekenprogramma, een flinke smak geld … en een grote portie geduld.

Wij hebben de 3D MakerBot 2 getest. Na de nodige instellingen en verschillende pogingen lukte het ons inderdaad om geslaagde 3D-objecten te produceren. Maar gezien de prijs (€ 2 540 incl. btw plus verzendkosten en € 90,75 incl. btw voor de spoel PLA-plastic) is 3D-printen vooralsnog voorbehouden voor enthousiaste modelbouwers of professionele gebruikers die er de nodige tijd aan kunnen wijden.

Niettemin is de techniek beloftevol. Als de prijs mettertijd zakt en het gebruiksgemak verbetert, zou 3D-printen binnen enkele jaren wel eens een succes kunnen worden.

 

Hoe werkt het ?

Eerst wordt er met een CAD-programma een tekening gemaakt van het object (hier een kopje). Daarna wordt de tekening via USB of via een geheugenkaart overgebracht naar de Makerbot. De printer werkt onder Windows 7 of 8 en OSX.

Vervolgens duurt de berekening 2 minuten tot 2 uur en het printen een half uur tot 15 uur, afhankelijk van de gewenste afwerking. Eens de printkoppen zijn voorverwarmd, begint het printen en wordt het object laag per laag gevormd, zoals u in onze video ziet.