HP in gebreke gesteld omdat ze alternatieve inkt blokkeren

Sinds eind 2016 verkoopt Hewlett-Packard printers onder het voorwendsel dat ze ook functioneren met alternatieve inktpatronen. Die zijn immers vaak goedkoper dan de inktpatronen van het merk HP zelf.
In werkelijkheid lijkt HP een update van de firmware te hebben uitgevoerd waardoor de printers geen alternatieve inktpatronen meer accepteren.
Geplande veroudering
Na de update kregen gebruikers foutmeldingen te zien op hun computerscherm waardoor tal van hen perfect bruikbare inktpatronen hebben weggegooid om duurdere HP-inktpatronen in de plaats te kopen. Sommige gebruikers kochten zelfs een volledig nieuwe printer.
Dat is onaanvaardbaar, vinden wij. Door consumenten te verplichten om producten van het eigen merk te kopen legt HP een eenzijdige beperking op en verhoogt het bedrijf de berg elektronische afval die wij net willen verkleinen. De handelwijze van het bedrijf is niet alleen onverantwoord en illegaal, maar ook een vorm van geplande veroudering.
Ingebrekestelling
Daarom hebben we vandaag, op maandag 3 mei, samen met onze zusterorganisaties uit Italië, Portugal, Spanje en Brazilië beslist om HP in gebreke te stellen. We eisen dat ze hun praktijken onmiddellijk beëindigen en een schadevergoeding plus intresten betalen aan de eigenaars van een HP-printer die als gevolg van de update geen alternatieve inktpatronen meer kunnen gebruiken.
Wij vragen dat elke eigenaar van een HP-printer in België die werd geschaad door de oneerlijke commerciële praktijken van HP een schadevergoeding ontvangen van € 150, net zoals dat het geval is voor Amerikaanse consumenten.
Mogelijk in de toekomst nog een collectieve actie
Indien er geen bevredigende reactie komt, zullen een collectieve actie tegen het bedrijf lanceren.
We herinneren eraan dat in de Verenigde Staten HP onlangs akkoord is gegaan om een bedrag van in totaal 1,5 miljoen dollar te betalen aan schadevergoeding en intresten ten voordele van de Amerikaanse consument. Dat komt neer op een bedrag van 100 à 150 dollar (83 à 125 euro) per persoon.
In Italië besliste de Mededingingsautoriteit op 17 november 2020 dat HP verantwoordelijk is voor de praktijken die wij aan de kaak stellen. Er werd een boete van 10 miljoen euro afgekondigd. De juridische motivatie achter deze beslissing is gebaseerd om de Europese richtlijn omtrent oneerlijke commerciële praktijken. Gelijkaardige juridische acties kunnen dus ook in andere landen van de Europese Unie worden opgestart.
Een probleem met je printer?
Als je een probleem hebt met je printer of een ander toestel dat vroegtijdig onbruikbaar is geworden, surf dan naar ons meldpunt Te rap kapot. Je kunt er je klacht omschrijven en je getuigenis toevoegen aan 12 000 andere.