Printers

Hoe kies je een printer?

Op zoek naar informatie over printers? Je bent op de juiste plek. Met onze expertise en onafhankelijkheid adviseren we je vóór en na de aankoop.

Stap-voor-stap gids

Welk type printers?

 • Zwart-witprinters – Als je enkel tekst en tabellen in zwart-wit gaat afdrukken, heb je hier genoeg aan. Waarschijnlijk wordt het dan een lasermodel, want er zijn nog maar weinig zwart-witinkjetprinters op de markt. 
 • Multifunctionele zwart-witprinter – Hiermee kun je niet alleen printen in zwart-wit, maar ook scannen, kopiëren en soms faxen. Bovendien is zo’n alles-in-één-toestel plaatsbesparend. De zwart-witmodellen zijn gewoonlijk laserprinters. 
 • Kleurenprinter – Met een kleurenprinter kun je tekst, grafieken en beelden zowel in zwart-wit als in kleur afdrukken, en soms ook in fotokwaliteit. 
 • Multifunctionele kleurenprinter – Dit type van toestel biedt de meeste mogelijkheden: printen, scannen, kopiëren, eventueel faxen en soms rechtstreeks foto’s afdrukken via een ingebouwde kaartlezer voor de geheugenkaart van uw camera. 
Terug naar boven

Welke printer voor welk gebruik?

Zwart-wittekst 

 • Af en toe printen: inkjetprinter of zwart-witlaserprinter 
 • Veel printen: zwart-witlaserprinter 

Tekst in kleur 

 • Af en toe printen: inkjetprinter 
 • Veel printen: kleurenlaserprinter 

Zwart-witgrafieken 

 • Af en toe printen: inkjetprinter of zwart-witlaserprinter 
 • Veel printen: zwart-witlaserprinter 

Grafieken in kleur 

 • Af en toe printen: inkjetprinter 
 • Veel printen: kleurenlaserprinter 

Foto’s in standaardkwaliteit 

 • Af en toe printen: inkjetprinter of kleurenlaserprinter 
 • Veel printen: kleurenlaserprinter 

Foto’s in hoge kwaliteit 

 • Af en toe printen: inkjetprinter 
 • Veel printen: inkjetprinter 
Terug naar boven

Welke functies kunnen nog interessant zijn?

 • Wifi – De meeste printers zijn vandaag uitgerust met wifi, zodat je draadloos kunt afdrukken vanaf verschillende computers, laptops, tablets en smartphones. 
 • Dubbelzijdig afdrukken – Met een printer die recto-verso kan afdrukken, verbruik je een pak minder papier. 
 • Afdrukken op A3 – Met een printer die een papierlade heeft voor A3-papier, kun je ook documenten, affiches of foto’s op groot formaat afdrukken. Maar zo’n toestel neemt natuurlijk wel meer plaats in beslag dan een gewone A4-printer. 
 • Automatische documentinvoer – Deze functie is erg handig om een groot aantal pagina’s in één keer te scannen.
 
Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een printer.

Wat is het verschil tussen een inkjetprinter en een laserprinter?

Inkjetprinter – geschikt voor een gezin en veelzijdig gebruik.

Voordelen: deze printer is kleiner, stiller en goedkoper dan een laserprinter. Het maakt kleurafdrukken en -foto’s van goede kwaliteit.

Nadelen: de inktpatronen zijn vaak duur. Deze soort printer print trager zwart-witafdrukken dan een een laserprinter. 

Laserprinter – geschikt voor intensiever gebruikt.

- Voordelen: deze printer drukt sneller af dan een inkjet. Documenten met veel pagina’s afdrukken is goedkoper hoewel de gebruikskosten van beide soort printers vergelijkbaar worden.

- Nadelen: een laserprinter kopen is duurder dan een inkjet hoewel de kostprijzen jaar na jaar vergelijkbaar worden. Een laserprinter neemt echter veel plaats in en is ook vaak luiddruchtiger dan een inkjet. 

Hoe kies je inktpatronen?

Kosten – Staar je niet blind op de vaak erg lage aankoopprijs van de printer, maar let vooral op de prijs van de inktpatronen. Printers die bedoeld zijn voor professioneel gebruik, zijn vaak duurder in aankoop, maar hun afdrukkosten per pagina zijn vaak veel lager dan die van goedkopere modellen voor het grote publiek. 

Aparte inktpatronen – Als je een kleurenprinter koopt, kies dan voor een model met aparte cartridges om je inktkosten binnen de perken te houden. Een gecombineerde cartridge moet je immers telkens vervangen als een van de kleuren op is. 

Hoge capaciteit - High Yield of High Capacity cartridges zijn altijd voordeliger dan de standaardcartridges die bij aankoop van het toestel worden meegeleverd. 

Printers met reservoir - Deze machines zijn nog niet lang op de markt en afgestemd op grote volumes. Je koopt de inkt in flessen waarmee je de interne reservoirs zelf bijvult. Dat drukt de prijs per afgedrukte pagina soms tot een tiende van de kosten van een inkjetprinter met traditionele inktpatronen. 

Alternatieve inktpatronen – Cartridges van andere merken dan het printermerk kosten minder en leveren vaak een bijna even goede afdrukkwaliteit van tekst en grafieken op. Maar om foto’s in hoge kwaliteit af te drukken, kunnen ze niet altijd aan de originele inktpatronen tippen. Sommige printerfabrikanten, zoals HP, maken het concurrenten trouwens niet gemakkelijke om alternatieve cartridges aan te bieden. 

Ben je op zoek naar originele inkt, dan vind je een ruime keuze online. Dankzij onze prijsanalyse weet je meteen waar je de goedkoopste patronen en toners kunt vinden.

Waarmee foto's afdrukken?

Als je foto’s wilt afdrukken, heb je verschillende mogelijkheden : 

Fotoprinter – Die benaming is dubbelzinnig: voor sommigen staat ze gewoon voor een multifunctionele A4-printer die een goede fotokwaliteit biedt. Voor anderen verwijst ze naar een compact model dat alleen een standaard fotoformaat afdrukt. Nog andere verstaan hier een A3-printer onder die gemaakt is om foto’s met een hoge resolutie in labokwaliteit af te drukken.

Mini-fotoprinters – De kleine, draagbare modellen laten toe om je foto's meteen af te drukken (bijvoorbeeld als je op een feestje een foto aan iemand wilt geven). De foto's zijn wel duurder (tussen € 0,33 en € 1, zonder de kosten van het toestel mee te rekenen) en de kwaliteit is niet dezelfde, maar je hebt wel meteen de foto en dat is de charme ervan.

Er bestaan drie verschillende technieken. De eerste is de warmtesublimatie, waarbij achtereenvolgens drie lagen was (geel, magenta en cyaan) en een beschermende laag vernis op het papier worden gedrukt. Een andere techniek maakt gebruik van de ZINK-technologie, waar geen inkt aan te pas komt, enkel speciaal papier (vandaar de naam ZINK voor Zero ink). Dit papier is vrij stevig en bevat kleurstofkristallen in drie lagen. Wanneer de printer die kristallen opwarmt, komen de kleuren tevoorschijn. De derde techniek wordt gebruikt door de Instax-modellen, die de bekende vierkante foto's opleveren waarop het beeld geleidelijk aan verschijnt. Het speciale Instax-papier bevat drie gevoelige lagen, een ontwikkelaar en een fixeermiddel. De ontwikkelaar begint de foto te ontwikkelen zodra hij uit de printer komt.

Ben je op zoek naar een goede fotokwaliteit, dan is de warmtesublimatie de beste techniek, maar als je vooral leuke tastbare herinneringen wilt, dan zijn de ZINK- en Instax-modellen een betere keuze. De toestellen die zijn uitgerust met die laatste twee technieken maken foto's die perfect in je portefeuille passen en de meeste zijn ook zelfklevend.

Geheugenkaartlezer – Bepaalde printers hebben een ingebouwde kaartlezer voor de geheugenkaart van je camera. Zo kun je foto’s afdrukken zonder behulp van een computer. 

Gewone printers– Natuurlijk kun je ook foto’s afdrukken met een gewone printer. Inkjetprinters leveren door de band een hogere afdrukkwaliteit van kleurenfoto’s op, als je tenminste fotopapier gebruikt. Zwart-witfoto’s zijn daarentegen van betere kwaliteit bij een laserprinter. Nog een voordeel van laserprinters is dat de inkt niet uitveegt, wat bij inkjetprinters wel eens kan gebeuren. 

Terug naar boven