Dossier

Welke inktpatronen

30 juli 2015
inkpatronen

Kiest u beter standaardpatronen of hogecapaciteitsexemplaren? En wat te denken van alternatieve inktpatronen?

Inktpatronen, zeker die van de merken, zijn duur. Soms kost een volledige set originele inktpatronen voor een basismodel van een multifunctionele printer evenveel of zelfs meer dan het toestel zelf. Hoe kunt u de werkingskosten toch zo laag mogelijk houden?

Aparte inktpatronen

Bij sommige multifunctionele printers zitten de drie basiskleuren in een patroon. Dat heeft het nadeel dat wanneer een enkele kleur op is en de andere niet, u toch het hele inktpatroon moet vervangen. Dat nadeel hebt u niet als u een apart inktpatroon hebt voor elke kleur. Bij sommige printers zijn er ook speciale inktpatronen voorzien om de kwaliteit van de foto's te verbeteren.

Hoge capaciteitspatronen

Vaak hebt u de keuze tussen gewone en hogecapaciteitsinktpatronen, soms ook aangeduid als High Yield, High Capacity of kortweg XL. De gewone inktpatronen zijn eerder nuttig voor ieman die niet vaak documenten moet printen. Met deze patronen is er een lager risico dat de inkt zal opdrogen na verloop van tijd.

Alternatieve inktpatronen

Met alternatieve inktpatronen kunt u heel wat geld besparen, aangezien sommige de helft minder kosten dan de originele. Zeker de alternatieve patronen met een hoge capaciteit: ze zijn goedkoper en leveren evenveel inkt als de originele. Maar doorgaans moet u dan wel aan kwaliteit en betrouwbaarheid inboeten.

Uit onze tests blijkt dat zowat alle alternatieve merken een goede afdrukkwaliteit van tekst en grafieken bieden. Soms is de kwaliteit zelfs bijna even goed als die van de originele inktpatronen.

Maar wilt u ook foto’s van goede kwaliteit afdrukken, dan ligt de zaak anders. Slechts enkele merken kunnen daarvoor tippen aan de originele inktpatronen van bv. Canon en HP. Niettemin bieden de meeste een op zijn minst behoorlijke fotokwaliteit.

Het aantal problemen met alternatieve inktpatronen blijkt sterk te variëren naargelang van het merk van printer. Vooral HP maakt het de fabrikanten van alternatieve inktpatronen niet gemakkelijk door hun originele producten te voorzien van tal van elektronische apparaten (chips).

Niet te snel vervangen

Waarschuwt de printer dat u de “lege” patroon moet vervangen, koop dan een nieuwe aan, maar vervang hem pas als de printer het afdrukken blokkeert of een kleur ontbreekt. Uit onze test blijkt dat in een aantal “lege” patronen nog meer dan 10 % inkt achterblijft. U kunt bijgevolg vaak nog een tijdje verder printen.