Dossier

Draagbare pocketprinters, print je foto hier en nu

11 oktober 2020
een pocketprinter kiezen

Foto’s maken tijdens een evenement en die ter plaatse afdrukken, dat kan dankzij de draagbare miniprinters. Print je herinneringen direct en waar je ook bent. Wij vertellen je welke soorten er bestaan, wat hun kenmerken zijn en geven je enkele voorbeelden.

Wat zijn draagbare pocketprinters?

Draagbare pocketprinters zijn kleine printers waarmee je foto’s afdrukt waar je ook bent, maar ze vervangen geen fotolabo. Voor grote hoeveelheden is de prijs-kwaliteitverhouding van een fotolabo onverslaanbaar.

Wij wilden het verschil nagaan tussen foto’s afgedrukt door een fotolabo en door een miniprinter. Daarom maakten we een selectie van zes apparaten en drie verschillende technieken. Met elk toestel printten we 20 verschillende afbeeldingen. Vervolgens vergeleken we deze met dezelfde afbeeldingen geprint door het fotolabo.

Wat is de beste pocketprinter voor foto’s?

De kwaliteit van instantfoto's is lager, soms veel lager, dan die van foto’s gemaakt in het fotolabo, de beelden zijn minder scherp en af en toe zijn zelfs de kleuren anders.

Als je op zoek bent naar goede kwaliteit, kies dan voor een dye-sublimatie printer. De twee "grote" warmtesublimatieprinters zijn Canon Selphy CP 1300 en Kodak Printer Dock, de enige uit onze test van 2018 die het klassieke formaat van 10x15 cm aanbieden.

Als je gewoon een leuk souvenir wilt, kun je ook kiezen voor een pocketprinter die geen inkt verbruikt, maar werkt met een andere techniek zoals zink of instax . Er zijn camera's die deze technieken gebruiken voor kleine afdrukformaten en stickers, gemakkelijk om in je portefeuille te bewaren.

Druktechnieken

Drie van de door ons geteste miniprinters gebruiken warmtesublimatie. Hiervoor wordt een papier gebruikt met 3 lagen hittegevoelige kleuren (geel, magenta en cyaan). De printer gebruikt warmte om de kleuren te ontwikkelen en voorziet de foto van een beschermende vernislaag.
Twee printers gebruiken de Zink-techniek, waarbij geen inkt, maar alleen speciaal papier nodig is (vandaar de naam, ‘Zero Ink’, geen inkt). In feite is het juist dit speciale papier dat de inkt bevat, aangezien het is samengesteld uit gekleurde kristallen verdeeld over 3 lagen (cyaan, geel en magenta). Wanneer de printer warmte afgeeft, verschijnen de overeenkomstige kleuren.  
Het laatste apparaat maakt gebruik van Instax-afdrukken en drukt de beroemde vierkante foto's af waarop de afbeelding beetje bij beetje wordt onthuld. Het papier dat wordt gebruikt bevat 3 lagen emulsie, ontwikkelaar en fixeer. De foto komt er wit uit en wordt geleidelijk ontwikkeld, zodat je een paar minuten moet wachten om het eindresultaat te zien.

Hoge prijzen

Afdrukken is vrij duur. Een foto afdrukken via een fotoafdrukdienst kost je € 0,20 per foto, maar de prijs per foto met de miniprinters is € 0,31 – voor Canon, de goedkoopste – en loopt op tot € 1,20 voor de duurste afdrukken van Fuji.

Afvalproducenten

Deze printers uit onze test van 2018 genereren een aanzienlijke hoeveelheid afval.

  • Warmtesublimatie is het meest verspillend.
  • Na het afdrukken van 20 foto's met de Kodak Printer Dock, is het noodzakelijk om de grote plastic cartridge weg te gooien.
  • Met de Canon Selphy CP 1300 produceer je iets minder afval, aangezien je 36 foto's per cartridge kunt maken.
  • Instax-afdrukken hebben een geringe afvalproductie: een kleine plastic cartridge en een foliezakje met daarin het papier voor 10 foto's.
  • De Zink-print genereert het minste afval: alleen de plastic verpakking en het papier.