Powerbank

Hoe kies je een powerbank?

Met een powerbank op zak kun je je mobiele apparaten eender waar opladen. Om de jouwe te kiezen, hou je het best rekening met de manier waarop je hem wilt meenemen en op welk toestel je hem zult aansluiten. Het gamma – en de prijzen – is groot en variabel, maar met deze vijf vragen maak je ongetwijfeld de beste keuze.

Stap-voor-stap gids

Welke oplaadcapaciteit?

Powerbanks hebben een capaciteit van 1 500 tot 25 000 milliampère-uur (mAh). De modellen met de laagste capaciteit zijn echter af te raden, tenzij om hooguit een kleine smartphone te kunnen reanimeren in noodgevallen. Ze zijn zelfs niet altijd in staat om een grote smartphone volledig op te laden als hij helemaal leeg is. Ga liever voor een model vanaf 7 800 mAh.

Bij externe oplaadbare batterijen gaat er altijd wat stroom verloren als ze niet worden gebruikt, al viel dat tijdens onze laatste tests goed mee. Zelfs in het slechtste geval ging er na 4 weken tijd maar om en bij 3 % verloren.

De geadverteerde capaciteit komt niet overeen met de capaciteit die je nodig hebt voor je smartphone. De reden hiervoor is het voltage. Over de batterijen van powerbanks staat meestal 3.6V (of 3.7V) terwijl USB minimal bij 5V oplaadt.De conversie zorgt voor verliezen.

Terug naar boven

Welke opties?

Sommige modellen kunnen tegelijkertijd op meerdere toestellen worden aangesloten. Bovendien bestaan er toestellen op zonne-energie of waterdichte modellen voor wie veel in de buitenlucht vertoeft.
Terug naar boven

Welk vermogen?

Hoe hoger het vermogen van een powerbank, hoe sneller die een mobiel apparaat kan opladen.

De powerbanks die momenteel in onze productvergelijker staan zijn bedoeld voor smartphones of tablets. Voor de door ons geteste producten varieert het maximale vermogen aan de uitgang tussen de 10.5W en de 25W. De meeste powerbanks hebben meerdere uitgangen (waaronder vaak eentje van het type USB-C). Het kan zijn dat de ene uitgang meer vermogen levert dan de anderen. Gebruik de uitgang met het meeste vermogen eerder voor je tablet dan voor je smartphone.Voor tablets raden wij eerder een powerbank met een vermogen van 25W aan.

Heeft je laptop een USB-C ingang waarmee je hem kan opladen, dan kan je wegkomen met een 25W powerbank voor een Chromebook of een kleine laptop. Veel laptops hebben echter meer nodig.

Wees er ook van bewust dat powerbanks sneller leeglopen wanneer je ze bij een hoger vermogen oplaadt.

De meegeleverde kabel

Tegenwoordig zijn de meeste nieuwe apparaten (smartphone, tablet, smartwatch) uitgerust met een USB-C-ingang. Je kiest dus best voor een powerbank die met een USB-A naar USB-C of USB-C naar USB-C kabel wordt geleverd. Wordt het model waarin je ingeïntereseerd bent geleverd met een USB-A naar micro-USB kabel, reken dan op zo een € 10 voor een nieuwe kabel.

Verder is de lengte van de meegeleverde kabel ook van belang. Wanneer die te kort is, riskeer je dat je powerbank niet op de grond of het tafelblad kan rusten bij het opladen of wordt het heel onhandig de vanuit je broekzak aangesloten smartphone op ooghoogte te gebruiken op bv. een festival. Vanaf een 35cm kan je op een redelijk comfortabele manier je smartphone bedienen terwijl hij verbonden is met een powerbank in je broekzak

Terug naar boven

Welke vorm en welke grootte?

Neem je je powerbank mee in je jaszak of in een tas? Houd die info dan in het achterhoofd bij je keuze. Neem je toekomstige batterij daarom al eens in de hand vooraleer je de knoop doorhakt: is hij niet te zwaar, ligt hij goed in hand?

Uit ons onderzoek blijkt dat het gewicht min of meer evenredig is met de capaciteit, maar de grootte niet. Doorgaans kies je best voor een powerbank van rond de 10 000 mAh indien je hem permanent op zak wilt hebben (bv; op een festivalwei) en eentje van 20 000 mAh indien je hem niet constant zelf hoeft te dragen.

Terug naar boven

68 Goede
kwaliteit
Beste van
de test
Beste
koop
vanaf  15,99
60 Redelijke
kwaliteit
vanaf  22,99
87 Goede
kwaliteit
Beste
koop
vanaf  25,53