De vijf geboden van een goede back-up

Wanneer maakte jij je laatste back-up? Als je hier even over moet nadenken is dat geen al te best teken. Back-uppen is dan ook geen bijzonder leuke bezigheid en we stellen het maar al te graag uit. Toch is het de moeite waard om je er één keer grondig aan te zetten om een degelijke back-upstrategie uit te werken die je automatisch laat uitvoeren door een programma.
Je zal worden beloond met veel gemoedsrust en wanneer – niet als! – het uiteindelijk eens misgaat, zullen al je bestanden gespaard blijven.
De vuistregels
Gebruik de volgende tips om je op weg te helpen.
- Denk verder dan je bestanden
Maak zeker een back-up van je dierbare foto’s, favoriete muziek of belangrijke documenten. Je kunt ook een stapje verder gaan en een systeemback-up ('image') van je computer maken. Die bevat alle gegevens van een bepaalde toestand van je computer, dus onder andere het besturingssysteem, je systeeminstellingen, programma’s én je bestanden. Is je harde schijf defect of werden er kritieke softwarebestanden beschadigd door bijvoorbeeld een virus, dan kan je de systeemback-up gebruiken om al je bestanden én andere inhoud van je computer naar een eerdere versie te herstellen. Bij zo'n systeemback-up hoef je dus niet te veel na te denken: heel je computer wordt geback-upt op één plaats.
- Eén is geen
Leg niet al je eieren in één mand. Zorg steeds dat je meerdere kopieën hebt van je bestanden: naast de originele versie van je bestanden op het toestel zelf (je computer, je smartphone, je tablet …), bewaar je één lokale back-up op een externe harde schijf, SSD of NAS, en één andere back-up die je elders (bij een familielid of vriend) of in de cloud bewaart.
- Vergeet je smartphone niet
Doordat je hem vaak bij je hebt, loopt je smartphone (maar denk ook aan camera’s, USB-sticks enzovoort) een bijzonder groot risico om te sneuvelen of te worden gestolen. Bovendien bevat je toestel foto’s en filmpjes die vaak nog het meest onvervangbaar zijn.
Een automatische back-up naar de cloud is goed, maar kopieer de inhoud ook regelmatig naar je computer, waarvan je automatisch back-ups maakt.
- Creëer orde
Bewaar je bestanden op een gestructureerde manier op je computer en zorg ervoor dat je op elk moment weet waar al je belangrijke bestanden zich precies bevinden. Op die manier ben je zeker dat je bij het back-uppen geen bestanden over het hoofd ziet, en dat je je back-up ook niet onnodig zwaar maakt met bestanden die je niet meer nodig hebt.
- Automatiseer
Niets zo triest als goede voornemens die al na enkele weken worden opgegeven. Met back-ups is dat helaas vaak ook het geval. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen om je back-ups automatisch te laten verlopen.
In Windows kan je dat met de gratis ingebouwde functie 'Bestandsgeschiedenis'. Voor een back-up van je bestanden is die functie heel goed en redelijk intuïtief. Wil je ook systeemback-ups maken, dan kijk je beter naar een ander programma. Wij raden het gratis Veeam Agent for Microsoft Windows FREE aan.
Voor Mac is 'Apple Time Machine' een goede gratis basisoplossing.
Wil je meer mogelijkheden, dan is het betalende programma Acronis True Image de beste allround-oplossing voor zowel Windows als Mac.
Meer tips om de beste back-ups te maken lees je in ons uitgebreide dossier.