Nieuws

De voor- en nadelen van een refurbished laptop

16 maart 2023

Als je geen budget hebt voor een nieuwe laptop, dan kan een tweedehands of refurbished model een goed alternatief zijn. Soms zijn die zelfs beter dan nieuwe laptops uit dezelfde prijscategorie. Wat zijn de voor- en nadelen? We geven enkele handige kooptips om prima zaken te doen.

Wat is een refurbished laptop?

Bij refurbished toestellen worden onderdelen vervangen die niet meer goed werken of sporen van slijtage tonen.

Wat is het verschil tussen tweedehands en refurbished?

Sommige verkopers gebruiken de term “refurbished” voor tweedehandstoestellen, maar de twee zijn niet hetzelfde. Een tweedehands laptop wisselt van eigenaar in de staat waarin hij zich bevindt terwijl een refurbished model eerst nog opnieuw op punt werd gezet door de fabrikant of door een gespecialiseerde hersteller. 

Voor meer informatie over hoe je jouw laptop zelf kunt herstellen en waar je hem kunt laten herstellen, ga naar onze Repairguide.

Meer over het herstellen van je laptop

Wat zijn de voordelen van een refurbished laptop?

 • Toestellen die anders misschien onterecht op de schroothoop zouden terechtkomen, krijgen een tweede leven.
 • De laptop werd door deskundigen gereviseerd, indien nodig hersteld en wordt in de oorspronkelijke staat verkocht.
 • Vaak zijn gereviseerde laptops een pak goedkoper. De gereviseerde Windows-laptops in onze test (2021) bleken tot zelfs 75% goedkoper dan hun nieuwprijs.
 • Wettelijk gezien heb je minimaal recht op 1 jaar garantie op alle onderdelen en accessoires.

Wat zijn de nadelen van een refurbished laptop?

 • De term “refurbished” is niet gereglementeerd, de verkoper mag die dus naar eigen goeddunken interpreteren.
 • Sommige verkopers geven geen jaar garantie op belangrijke componenten, zoals de batterij.
 • Het toetsenbord kan een QWERTY-exemplaar zijn (of QWERTY met stickertjes op om er een AZERTY van te maken)
 • Een refurbished laptop is mogelijk minder “future proof”. Net zoals bij de overgang van Windows 10 naar Windows 11, kan de laptop bij een volgende versie van Windows uit de boot vallen. Om de laptop langer te laten meegaan, zou je Windows kunnen vervangen door het besturingssysteem Linux. In ons dossier lees je alles over het installeren en gebruiken van Linux.

Hoe ga je de kwaliteit van een refurbished laptop na?

 1. Kijk na of het toestel Windows 11 ondersteunt of niet.
 2. Koop niet té goedkoop.
  Uit de refurbished laptops die we hebben getest (in 2021), blijkt dat wanneer een toestel minder dan € 350 kost het vaak niet interessanter is dan een goedkope nieuwe laptop. Maar betaal je tussen de € 400 en € 500 voor een refurbished laptop, dan is de kans reëel dat je een aantal voordelen hebt ten opzichte van een nieuw model in dezelfde prijsklasse.
 3. Zoek op hoeveel de laptop nieuw kostte toen hij voor het eerst op de markt kwam en probeer een review te vinden van rond die periode.
 4. Vraag aan de verkoper of er nog een garantie geldt op de batterij.
 5. Vraag aan de verkoper of de laptop nog veiligheidsupdates krijgt. Als er geen updates meer gebeuren, heb je meer risico op virussen en malware.
 6. Kijk na op ifixit.com hoe herstelbaar de laptop is, want dat kan na een tijdje nodig zijn.
 7. Als de laptop een Windows 10 Pro licentie heeft, vraag de verkoper dan of je een bedrijfsaccount nodig hebt. Voor sommige bedrijfsaccounts heb je een Microsoft 365 Business account nodig en dat is niet beschikbaar voor particulieren. De verkopers in onze test (2021) zorgden ervoor dat de gewone consument de laptop toch konden gebruiken zonder zo'n account.

Naar ons dossier over refurbished toestellen

Waar vind je betrouwbare verkopers van refurbished laptops?

Voor onze test van refurbished laptops (2021) hebben we toestellen besteld bij swoop.nl, laptopvision.be, refurbished.be, refurbo.be en backmarket.be. Deze verkopers bleken allemaal betrouwbaar.

Conclusie: is een refurbished laptop een goed idee?

Het principe is natuurlijk interessant. Een toestel dat een tweede leven krijgt, bespaart je toch wat geld en moet minder snel worden gerecycleerd. De voorwaarden zijn wel dat het toestel grondig en volgens de regels van de kunst gereviseerd is, dat het recht geeft op een billijke garantie zonder uitsluitingen en dat het prijsverschil groot genoeg is om het risico te compenseren. Zo niet is het geen goed idee.

Toch meer interesse in een nieuwe laptop?

In onze vergelijker laptops vind je de testresultaten van meer dan 90 toestellen. Het kost je hooguit een paar minuten, maar je bespaart misschien wel honderden euro’s door de laptops die jou interesseren met elkaar te vergelijken.

78 Topkwaliteit
Laptops
Referentieprijs  1.599,00
64 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  579,00
65 Goede
kwaliteit
Laptops
vanaf  749,00