Nieuws

Surface Laptop 4 met AMD-processor duidelijk voordeliger dan met Intel-processor

10 juni 2021

Microsoft koos met de Surface Laptop 4 voor een nieuwe aanpak door hetzelfde toestel in verschillende configuraties aan te bieden met ook de keuze tussen een Intel-processor of een AMD-processor. Wij vinden de versie met AMD-processor de meest interessante optie.

Met zijn scherm van 13,5 inch (er is ook een versie van 15 inch) is de Surface Laptop 4 een erg degelijk toestel, maar een deel hangt ook af van de processor waar je voor kiest. Microsoft laat immers de keuze tussen twee instapmodellen: een Intel Core i5-1135G7-processor en een AMD Ryzen 5 4680U-processor. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen. De Surface Laptop 4 met AMD-processor kost € 1 129. Voor het model met Intel-processor betaal je € 320 meer: € 1 449.

De Surface Laptop 4 met scherm van 13,5 inch

Beide modellen kunnen goede prestaties voorleggen die garant staan voor een vlotte gebruikerservaring voor wie voornamelijk zijn laptop gebruikt om te mailen, browsen en video’s te bekijken of zelfs om te werken met zwaardere Excel-bestanden of om niet al te grafisch veeleisende spelletjes te spelen. Ze beschikken beide over 8 GB werkgeheugen. Microsoft voorziet ook modellen met een hoger werkgeheugen, maar daar betaal je meer voor.

Intel-model biedt betere grafische kaart en meer opslagruimte

De geïntegreerde grafische kaart van de Intel-processor is wel de krachtigste van de twee. Hij heeft meer grafisch werkgeheugen dan de grafische kaart op de AMD-processor.

Een ander verschil tussen beide modellen is de ingebouwde opslagcapaciteit. Die is met 512 GB dubbel zo groot voor de Intel-versie in vergelijking met de 256 GB van de AMD-versie. De werkelijk beschikbare opslagruimte is trouwens respectievelijk 428 GB en 189 GB.

Toch kan het goedkoper zijn om een Surface Laptop 4 met AMD-processor te kopen en een externe SSD.

Batterij AMD-model beduidend beter

Bijzonder teleurstellend vonden we echter de batterij-autonomie van 5 uur 47 minuten die de Intel-versie liet optekenen. Dat is niet eens een volledige werkdag. En dat voor een laptop van meer dan € 1 400; dat is onaanvaardbaar. Op dat vlak is er een groot verschil met de batterijduur van de AMD-versie die 8 uur en 15 minuten verder kan met een volledig opgeladen batterij. Dat vinden we wel bevredigend.

Prima scherm

Voor beide versies is het scherm hetzelfde en dat is van prima makelij met een hoge 2256x1504 resolutie en een 3:2 beeldverhouding. Kleuren worden accuraat weergegeven en de maximale helderheid bedraagt een meer dan behoorlijke 417 nits. Bovendien zijn teksten erg scherp en blijft de kwaliteit van het scherm behouden zelfs als je kijkhoek verandert.

Het aanraakscherm is zeer responsief. Het enige minpunt is dat het een reflecterend scherm is. Dat oogt helderder dan een mat scherm, maar is ook vermoeiender voor je ogen. Zoals de term het zegt, zie je ook je eigen reflectie in het scherm wanneer er een zwart laadscherm wordt getoond of bij een donkere scène in een video die je bekijkt.

Mooi meegenomen is de goede geluidskwaliteit van de luidsprekers. De bassen zijn duidelijk hoorbaar en het volume is behoorlijk. Toch zal de kwaliteit in principe beter zijn als je externe luidsprekers aansluit.

Weinig aansluitingen

De Surface Laptop 4 is veeleer schaars uitgerust met aansluitingen. Aan de linkerzijde bevindt zich een USB-A en een USB-C-aansluiting. Daarnaast is er ook een 3,5 mm Jack-aansluiting voor hoofdtelefoons. Aan de rechterzijde vind je enkel een Surface Connect (eigen aan Microsoft) terug.

Aan de linkerkant een USB-A en een USB-C aansluiting, samen met een ingang voor een hoofdtelefoon

Aan de rechterzijde enkel een Surface Connect 

Wat er dus ontbreekt, is een HDMI-aansluiting die nodig is om een beamer of extra scherm aan te sluiten. Ook een ethernetaansluiting is niet aanwezig. Je kunt dat altijd oplossen door een extra verloopstuk aan te schaffen, maar het is jammer dat die aansluitingen niet standaard zijn voorzien.

AMD-model heeft onze voorkeur

Wanneer we de verschillende mogelijkheden van de beide versies bekijken, verkiezen we duidelijk de Surface Laptop 4 met een AMD-processor. Zoals gezegd, heeft die minder opslagruimte, maar dat kun je compenseren met een externe SSD en dat kost je nog altijd minder dan Surface Laptop 4 met Intel-processor. Die laatste stelt vooral teleur met zijn erg beperkte batterij-autonomie.

Op zoek naar de ideale laptop voor jou?

Ben je benieuwd naar laptops van andere merken of in andere prijscategorieën? Bekijk dan zeker onze koopwijzer laptops.

64 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  599,00
73 Goede
kwaliteit
Laptops
vanaf  999,00
-- In het labo
Laptops
Referentieprijs  619,00