Nieuws

Lenovo Yoga 7i heeft heel wat in petto

16 april 2021

In tijden van toenemend thuiswerk is een goede 2-in-1-laptop van goudwaarde. Lenovo heeft dat goed begrepen en biedt met de Yoga 7i een toestel dat voor bijna alle hoofdtaken goed is uitgerust, zelfs ook voor iets zwaardere. Een stipnotering waard in onze laptop-hitparade, kortom.

Volgens Van Dale is yoga een Indiase filosofie gebaseerd op de wetten van waarneming en bewustwording, met als doel de eenheid van lichaam en geest. Hoewel het niet meteen de bedoeling lijkt dat daar een laptop voor nodig is, kan de Lenovo Yoga 7i wel voor rust zorgen als betrouwbare luitenant bij quasi elke taak die je hem bezorgt.

Dat je daar € 1 350 voor moet neertellen, is pittig, maar wel in lijn met de stijgende laptopprijzen in het algemeen. Dat is een gevolg van de stijgende vraag naar laptops door het toenemende thuiswerk.

Sterke prestaties voor een laptop

Hoe dan ook is de Lenovo Yoga 7i voor een doorsneegebruiker een heel interessante optie. Met een doorsneegebruiker bedoelen we iemand die zijn laptop voornamelijk gebruikt om te mailen, teksten op te stellen, door webpagina’s te scrollen en online video’s te bekijken. Met de Yoga 7i kun je daarnaast ook nog vlot werken in grote Excelbestanden met veel gelinkte formules, video’s en foto’s bewerken en spelletjes spelen die niet al te veel eisen van de processor en de Intel integrated Iris Xe Graphics grafische kaart.

Ondanks het 16 GB werkgeheugen, de Intel Core i7 processor van de 11de generatie blijft het ten slotte om een laptop gaan die niet is gebouwd voor de krachtpatserij van een goed uitgeruste desktop computer. Het voornaamste kenmerk van een laptop blijft nog altijd dat je hem makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en ook bijvoorbeeld onderweg op de trein kunt gebruiken.

Online surfen, door webpagina's scrollen, video's bekijken en teksten bewerken: geen probleem

De batterij gaat ruim een hele werkdag mee. Onze chrono klopte af op 15 uur ononderbroken video’s afspelen of 9 uur en 38 minuten surfen op internet. Opstarten doet deze Yoga 7i in slechts 4 seconden. De ruime 1 TB SSD is daar niet vreemd aan.

Een scherm met veel mogelijkheden

Wie een hele dag op zijn laptop in tekstdocumenten werkt, zal iets minder verheugd zijn met de 16:9 beeldverhouding die meer op maat is van de filmliefhebber. In principe is een beeldverhouding van 16:10 of 3:2 meer geschikt om in tekstdocumenten te werken omdat je daarmee enkele extra lijnen tekst op je scherm ziet.

Op het Full HD aanraakscherm van 14 inch verschijnen teksten wel zeer scherp. Bovendien is het aanraakscherm heel responsief. Met een maximale helderheid van 309 nits voldoet het zeker aan de verwachtingen anno 2021, al zijn er modellen met nog helderdere schermen, zoals de Dell XPS 13 (9300) of de meeste MacBooks. Typisch voor aanraakschermen is dat ze reflecteren; dat geldt ook voor de Lenovo Yoga 7i. Bij een donkere scène in een video of bij een zwart laadscherm zul je dus je eigen reflectie zien.

Mooi meegenomen is dan weer de drukgevoelige stylus die bij de laptop zit. Die is zeker een meerwaarde als je als hobbyist werkt in grafische programma’s als Blender, Photoshop, Gimp of Sketchbook. Ook als je de laptop omvormt tot een tablet, is zo’n stylus handig om mee te werken.

De meegeleverde stylus is een handige extra

Een schaars minpunt: videobellen

Hoewel we zeer gecharmeerd zijn door de resultaten die de Lenovo Yoga 7i kan voorleggen, moeten we ook vaststellen dat dat niet over de hele lijn geldt. Zo bleek dat de kwaliteit van de videogesprekken via Skype onder de verwachtingen bleef. Beeld en geluid verlopen wel synchroon, maar er is veel ruis op het beeld en details zijn moeilijk zichtbaar.

De kwaliteit van de luidsprekers – los van het videobellen – is dan weer wel in orde. Sowieso is dat bij geen enkele laptop uitmuntend. Voor echte audiofielen blijft de enige oplossing een goede hoofdtelefoon of externe luidsprekers.

Eén USB-A-aansluiting en twee USB-C-aansluitingen

Het aantal aansluitingspoorten is beperkt, maar moet in principe wel volstaan. Je kunt één van de twee USB-C-poorten gebruiken om een scherm, een projector of randapparatuur aan te sluiten. Als de toestellen die je wilt aansluiten zelf geen USB-C-poort hebben, kun je dat oplossen door een verloopstuk aan te schaffen, zoals bijvoorbeeld een USB-C/HDMI-verloopstuk.

De USB-C-poort die het dichtst bij het scherm staat, ondersteunt Power Delivery en waarmee je je laptop kunt opladen. De beide USB-C-poorten ondersteunen Thunderbolt 4. Daarnaast is er ook nog een klassieke USB-A-poort (3.2 Gen 1).

Twee USB-C-poorten en een jack-aansluiting voor hoofdtelefoons links en een USB-A-poort rechts

Technische kenmerken

  • Aanraakscherm van 14 inch 
  • 16:9 schermratio 
  • Full HD-resolutie 
  • Intel Core i7-1165G-processor 
  • Intel integrated Iris Xe Graphics 
  • 16GB werkgeheugen 
  • 1TB SSD 
  • Batterijduur: 9u38min (voor surfen) 
  • Wifi 6 
  • Aansluitingen: 2xUSB-C poort met Thunderbolt 4, USB-A 3.1 Gen 1-ingang, Jack-aansluiting

Op zoek naar de ideale laptop voor jou?

Wil je deze Lenovo Yoga 7i vergelijken met andere laptops, dan kun je altijd terecht in onze koopwijzer laptops. Vraag jezelf in de eerste plaats af of een laptop sowieso de ideale keuze is voor jou. Misschien past de combinatie van een desktop en een tablet wel beter bij jouw profiel?

66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00
-- In het labo
Laptops
Referentieprijs  1.599,00
84 Topkwaliteit
Laptops
vanaf  2.269,00