Nieuws

Onze favoriete laptops van 2023

15 februari 2023

Op zoek naar de beste laptop voor thuis(werk)? Onze experts maakten een selectie van hun favorieten voor 2023. Of je nu de beste prestaties, de beste Windows 11-laptop, een goede prijs-kwaliteit of een laptop met groot scherm wilt: deze selectie biedt voor elk wat wils.

Budget is vaak een belangrijk criterium bij het kiezen van een laptop, maar lang niet het enige. Veel heeft te maken met wat je ermee wilt doen. Zoek je een MacBook met uitstekende grafische prestaties, of eerder een Windows 11-laptop die aan al je eisen voldoet? Volstaat een scherm van 13 inch, of mag het wat meer zijn? Ontdek hier de top vijf laptops die onze experts begin 2023 aanraden.

 1. Onze topfavoriet: MacBook Pro M2 13”
 2. Uitstekende MacBook-deal: MacBook Air M1 2020
 3. Beste Windows 11-laptop: Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 13.3”
 4. Beste deal allround: Asus Vivobook S14 S433
 5. Beste laptop met groot scherm: Dell Inspiron 16+

 

Onze top 5 laptops van 2023

Onze topfavoriet: MacBook Pro M2 13”

macbook pro 2022

Prijs: €1659 (512 GB), €1450 (256 GB)

Specificaties: Apple M2 8-core processor, 8 GB RAM, 512 GB of 256 GB SSD, 13” scherm

Sterke punten

 • Zeer goede prestaties
 • Zeer goede batterijduur
 • Zeer helder en leesbaar scherm
 • 16:10 beeldverhouding
 • Goede touchpad en toetsenbord
 • Goede luidsprekers

Zwakke punten

 • Beperkt aantal aansluitingen
  (slechts 2 USB-C Thunderbolt,
  geen Magsafe, HDMI,
  USB-A of SD-kaartlezer)
 • Je kunt slechts 1 extra scherm
  aansluiten

Ben je geen basisgebruiker en zoek je een laptop die uitstekend presteert, dan kunnen onze experts deze MacBook Pro M2 aanraden. Hij kost niet veel meer dan de MacBook Air met M2-processor, en doet het beduidend beter op de grafische benchmarks. Deze laptop is perfect geschikt om video’s te bewerken.

Ook het zeer heldere beeldscherm (max. 572 nits) beoordelen we als uitstekend. Tekst komt scherp over op het 2560 x 1600 scherm. De kleurweergave is goed, al zijn de kleuren een beetje aan de warme kant. Een glanzend scherm met gecontroleerde reflecties.

Alle lof voor de batterijduur: in onze tests hield de laptop het 12 uur en 40 minuten vol tijdens surfen op het internet.

De bouwkwaliteit van deze laptop is uitstekend, al kon het scherm wat stugger.

De MacBook Pro M2 heeft goede luidsprekers aan boord. Het geluid is van goede kwaliteit, gebalanceerd, met veel details en een sterke bass voor een laptop. Ook stemmen komen duidelijk over.

Het toetsenbord en trackpad doen het goed. Typisch voor Apple-toetsenborden is de beperkte indrukafstand, maar je voelt wel duidelijk wanneer je een toets indrukt. Het buigt niet door tijdens het typen. De achtergrondverlichting is een plus als je ’s avonds in een verduisterde ruimte wilt werken.

De opstarttijd van de MacBook Pro M2 is met 9 seconden niet de snelste, maar dat kunnen we wel zeggen van de wifisnelheid: wifi 6 met theoretische maximumsnelheden van 920 Mbps vlak bij de router en 420 Mbps twee kwamers verder.

macbook pro m2 linkerkant

Belangrijkste minpunt van de 13” MacBook Pro met M2 heeft te maken met de aansluitingen. Deze laptop heeft slechts twee USB-C met Thunderbolt aansluitingen. Om de laptop op te laden moet je dus een van die Thunderbolt-poorten gebruiken. Ter vergelijking: de M2 MacBook Air daarnaast ook een laadpoort. Data overschrijven en video doorgeven via de Thunderbolt-poorten gaat wel zeer snel. De MacBook Pro M2 heeft ook een audio-jackaansluiting.

Heb je de prestaties van de M2 chip voluit nodig, ga dan voor de versie met een SSD van 512 GB. Die is sneller dan de 256 GB-variant. Voor de meeste gebruikers zal die impact echter niet voelbaar zijn.

Lees alle resultaten van de MacBook Pro M2.

Uitstekende MacBook-deal: MacBook Air M1 2020

macbook air m1

Prijs: €999

Specificaties: Apple M1 8-core processor, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 13" scherm

Sterke punten

 • Energiezuinige processor
 • Zeer goede batterijduur
 • 16:10 beeldverhouding
 • Helder en leesbaar scherm
 • Goede touchpad en klavier
 • Vlot opstarten
 • Goede luidsprekers

Zwakke punten

 • Beperkt aantal aansluitingen

De MacBook Air M1 is al twee jaar oud maar levert nog steeds uitstekende prestaties en is dus geschikt voor grafische taken. De M1-processor is meer dan krachtig genoeg voor de meeste gebruikers. Je kan er tot op een degelijk niveau video’s mee bewerken.

De batterijduur is top: volgens onze test kun je meer dan 13 uur op het web browsen zonder opladen. Dat is ver boven het gemiddelde.

De 16:10 beeldverhouding is ideaal om tekst te lezen. Bovendien is het leescomfort met de 2560 x 1600 resolutie en 431 nits aan maximale helderheid bijzonder hoog.

Handig is dat je de MacBook Air M1 heel vlot kunt opstarten. Een druk op een toets volstaat en om tijd te winnen kun je je aanmelden met je vinger via de Touch ID-sensor op het toetsenbord. 

Het grootste nadeel zit in de aanwezige aansluitingen: slechts één hoofdtelefoon/microfoonaansluiting aan de linkerkant en twee USB-C-aansluitingen aan de rechterkant. Als je een klassieke USB-stick, HDMI-kabel of andere kabel wilt aansluiten, dan moet je een adapter of hub bijkopen. Dat betekent ook extra kosten.

Houd er ook rekening mee dat deze versie helaas minder lang updates van Apple zal krijgen dan de nieuwere M2 MacBook-modellen.

Naar alle resultaten van de MacBook Air M1 2020.

 

Beste Windows 11-laptop: Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 13.3”

samsung galaxy book pro 360

Prijs: €1399

Specificaties: Intel Core I7-1260P-processor (12de generatie), 16 GB RAM, 512 GB SSD, 13,3" scherm

Sterke punten

 • Lichtgewicht (1,048 kg)
 • Geschikt voor beeldbewerking
 • Uitstekende wifisnelheid
 • Goede batterijduur
 • MicroSD-kaartlezer
 • Meegeleverde stylus

Zwakke punten

 • Reflecterend scherm
 • Beperkt aantal aansluitingen 
 • Slechte luidsprekers

De Samsung Galaxy Book 2 Pro 360 met responsief aanraakscherm en meegeleverde stylus is een goede, lichte laptop. Hoewel het geen laptop is voor professionele grafici omdat de kleuren op het scherm niet accuraat genoeg zijn, is het wel een aan te raden toestel voor wie in zijn vrije tijd graag beelden bewerkt in bijvoorbeeld Photoshop of voor wie graag video’s monteert, zij het op een amateurniveau.

De processor is daar alleszins krachtig genoeg voor. Omdat ie zo licht en vrij compact is, kun je de Pro 360 ook makkelijk meenemen om op de bus of de trein nog te werken.

Het full HD 16:9 amoledscherm is helaas een reflecterend scherm waarop je vrij goed vingerafdrukken ziet. Je kunt het scherm desgewenst draaien zodat je de laptop ook als tablet kunt gebruiken.

Geweldige luidsprekers heeft deze laptop niet. Het geluid is tamelijk schel en ontbreekt aan bassen. Je kunt dan beter externe luidsprekers aansluiten als je de geluidskwaliteit belangrijk vindt.

De wifisnelheid(wifi 6E) is uitstekend.

Voor een 13,3 inch scherm vinden we een 16:9 beeldverhouding niet ideaal. Met een 16:10 of 3:2 beeldverhouding zie je meer tekst op je scherm als je aan het lezen of aan het schrijven bent.

De batterijprestaties zijn zeer goed, maar niet uitstekend. Je kunt er volgens onze tests ruim 9 uur mee op het web surfen en meer dan 16 uur video’s bekijken vanaf de SSD.

samsung galaxy book pro 360 rechterkant

De Galaxy Book2 Pro 360 beschikt over een micro-SD-kaartlezer en een aansluiting voor hoofdtelefoon. Verder heeft hij 3 USB-C-poorten, waarvan amper een met Thunderbolt 4. De laptop heeft geen USB-A-, HMDI- of ethernet-aansluiting.

samsung galaxy book pro 2 360 linkerkant

 

Ontdek alle resultaten van de Samsung Galaxy Book2 Pro 360.

Beste deal allround: Asus Vivobook S14 S433

asus vivobook

Prijs: € 803

Specificaties: Intel Core i5-1135G7 processor, 8 GB RAM, 512 GB SSD, 14" Full HD scherm

Sterke punten

 • Schermkwaliteit en -helderheid
 • Batterij gaat lang mee
 • Voldoende aansluitingsmogelijkheden
 • Snelle en stabiele wifiverbinding

Zwakke punten

 • Mindere kwaliteit van touchpad en toetsenbord

Het scherm van deze Asus Vivobook S14 S433 is zonder meer prima. Het laptopscherm behaalt een uitstekende maximale helderheid van 413 nits en de kleuren zijn accuraat. Al kon het contrast volgens onze experts nog iets beter.

Ook de processor en ingebouwde grafische kaart Iris Xe Graphics voldoen zeker aan de noden van de dagelijkse gebruiker.

Met een volledig opgeladen batterij kun je op deze laptop maar liefst 11 uur en 23 minuten online surfen.

Een iets minder goede indruk geeft het touchpad dat af en toe foutjes maakt en de iets te losse toetsen op het toetsenbord.

asus vivobook linkerkant 

Aan de linkerkant zitten twee Thunderbolt 4-aansluitingen waarmee je zowel de laptop kunt opladen als een scherm aansturen, een HDMI-poort en een audio-jack voor je oortjes of hoofdtelefoon.

asus vivobook rechterkant

Aan de rechterkant heb je twee USB-A-poorten – waarvan een USB-A 2.0 en een snellere USB-A 3.2 Gen 1 – en een micro-SD-kaartlezer.

Deze laptop was eerder wel al voor een betere prijs te verkrijgen. Momenteel vinden we hem voor € 803, terwijl hij eerder voor € 650 op de kop te tikken viel. Reden te meer om de prijsevolutie van laptops in de gaten te houden. Dat kun je makkelijk in onze vergelijker.

Naar alle testresultaten van de Asus Vivobook S14 S433.

Beste laptop met groot scherm: Dell Inspiron 16+

dell inspiron 16 plus

Prijs: € 1349 (enkel op de website van Dell te verkrijgen)

Specificaties: Intel Core i7-12700H-processor, 16 GB RAM, 512 SSD, 16” scherm

Sterke punten

 • Zeer krachtige processor
 • Enorm veel schermruimte (3K resolutie & 16:10 beeldverhouding)
 • Uitstekende wifiverbinding
 • Brede keuze aan aansluitingen

Zwakke punten

 • Matige luidsprekers
 • Slechts één configuratie mogelijk
 • Geen numeriek toetsenbord
 • Niet erg draagbaar (weegt 2 kg, bijna 2,5 incl. oplader)

Ben je een amateur video- of fotobewerker en zoek je een laptop met een voldoende groot scherm, dan kunnen we deze Dell Inspiron aanraden. De laptop heeft een zeer krachtige processor en biedt met de geïntegreerde Iris Xe grafische kaart degelijke grafische prestaties. Wil je op dit vlak beter, dan ga je beter voor een Mac met M1 of M2 processor, of een laptop met een Nvidia of AMD GPU.

De batterijduur is goed: volgens onze tests kan je 9 uur onafgebroken surfen op het web. De wifisnelheid (wifi 6E) is zeer snel, met maximumsnelheden tot 1795 Mbps vlak bij, en 438 Mbps verder weg van de router.

Voor een laptop met deze schermgrootte is de Dell Inspiron redelijk stevig. Het 3K scherm voelt robuust aan, heeft een goede kwaliteit en gaat goed om met reflecties.

De 16:10 beeldverhouding is ideaal om tekst te lezen. Tekst wordt scherp weergegeven, al kon het contrast iets hoger. De helderheid van 312 nits is aanvaardbaar.

Typen op het toetsenbord gaat vrij vlot, maar de toetsen rammelen een beetje en het klavier buigt een klein beetje door.

De Dell Inspiron heeft voldoende aansluitingen aan boord: 2 USB-A 3.0 poorten, 1 USB-C poort met Thunderbolt waarmee je de laptop kunt opladen en een scherm via een HDMI-adapter kan aansluiten. De laptop beschikt eveneens over een SD-kaartlezer en een audio-jack-aansluiting.

Over de luidsprekers zijn onze experts matig enthousiast: hun kwaliteit is voldoende, met stemmen die redelijk worden weergegeven, een luid volume en een poging tot bassen.

Ontdek alle resultaten van de Dell Inspiron 16+.

Op zoek naar een andere laptop?

Biedt deze selectie niet helemaal wat je zoekt? In onze vergelijker van laptops vind je nog veel meer modellen die mogelijk beter bij je behoeften passen. Neem een kijkje en vind de laptop die het beste past bij je budget, gewenste prestaties, batterijduur enzovoort.

66 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  699,00
54 Redelijke
kwaliteit
Laptops
vanaf  369,00
77 Topkwaliteit
Laptops
vanaf  949,00