Nieuws

Wat onze experts opmaken uit Apples keynote

22 april 2021

Echte vernieuwingen kregen we tijdens Apples eerste "keynote 2021" afgelopen dinsdagavond niet te zien. De Amerikaanse technologiereus pakt voornamelijk uit met verbeteringen (voor de iPad Pro, iMac en Apple TV) en gadgets (AirTags). Onze hightech-experts ontcijferen de verschillende aankondigingen.

Net als sommigen onder jullie zaten onze experts dinsdag aan hun scherm gekluisterd voor de langverwachte lente-keynote van Apple. Een nieuwe iPhone hoeven we niet te verwachten, wel voert het merk een aantal verbeteringen door aan enkele van zijn bekendste producten (iMac, iPad Pro en Apple TV). Daarnaast is er één primeur: de AirTags, waarover al geruime tijd geruchten de ronde deden. Een kort overzicht, onder het toeziend oog van onze experts.

AirTags: "Siri, waar zijn mijn sleutels?"

De AirTag is de enige echte nieuwigheid die werd voorgesteld. Het is een soort kleine zender (tag) bedoeld om aan je waardevolle voorwerpen te hangen. Ben je iets kwijt, dan kun je het lokaliseren door een geluid af te spelen of door zijn precieze positie te bepalen met behulp van je iPhone. Apple belooft dat de (standaard) batterij een jaar meegaat.

Bij de installatie kun je op je iPhone de naam aanpassen aan het voorwerp dat je wil traceren (sleutels, tas). Vanaf dan kun je via Siri een spraakcommando gebruiken om bijvoorbeeld te vragen "Waar zijn mijn sleutels?". Als het voorwerp waaraan de AirTag is bevestigd in de buurt is, wordt het gelokaliseerd via bluetooth. Bevindt je verloren voorwerp zich op verdere afstand, dan zullen iPhones in de buurt het detecteren. Apple-toestellen van derden worden dus gebruikt om je voorwerp te lokaliseren. Apple garandeert echter dat gegevens anoniem en versleuteld naar iCloud worden gestuurd. Er wordt duidelijk gebruikgemaakt van de grote gemeenschap van iPhone-gebruikers om een gigantisch netwerk op te bouwen.

Moest je het jezelf afvragen: deze nieuwe functie is niet ontworpen om iemand te bespioneren en op te sporen. Die persoon zou meteen een waarschuwing krijgen dat er een vreemde AirTag in zijn of haar spullen zit.

Met de AirTag kun je verloren voorwerpen lokaliseren.

Werkt deze AirTag ook met Android? Hoe precies, is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat je hem kan gebruiken met elke NFC-compatibele smartphone.

Een AirTag kost € 35 per stuk of € 119 voor een set van 4. Apple zal ook verschillende sleutelhangers en opzetstukjes voorzien (waarvan de prijs varieert van € 13,95 tot € 45, afhankelijk van het model).

De iMac in een lentekleedje

Apple lanceert de nieuwe versie van zijn iMac in 7 verschillende kleuren, drie configuraties en met dezelfde processor (M1) als in zijn recentste laptops. De prestaties van de M1-processor zijn zeker geschikt voor lichte draagbare laptops zoals de MacBook Air en MacBook Pro. Van een desktop mag je wel wat meer verwachten, net omdat die meer vermogen verbruikt en hitte uitstoot. Wij zijn alleszins benieuwd of deze laptopprocessor de hogere prestaties kan leveren die we verwachten van een desktop met een extra ventilator en grotere voeding (143W). Of zal hij op het niveau blijven van een mini-pc of laptop?

Desktop, laptop of tablet? Onze koopgids

De all-in-one desktop heeft een scherm van 24 inch (60,69 cm) en 4,5k retina, is flinterdun (11,5 mm) en weegt minder dan 5 kg. Apple lijkt hiermee te mikken op gebruikers die hun desktop af en toe willen kunnen verplaatsen. 

Het lijkt erop dat je het scherm enkel rond de horizontale as kunt draaien en dus niet in de hoogte verstellen of rond de verticale as draaien. Je scherm aanpassen naar je optimale zithouding is hierdoor moeilijker.

Gedaan met enkel grijstinten: de iMac 2021 komt in flashy kleuren.

 

Meer over de iMac 2021

Aan de achterkant van het scherm vind je twee Thunderbolt 3-poorten en naargelang de configuratie twee extra USB-C-3-aansluitngen. Je zal dus een dongle of adapter moeten gebruiken om randapparatuur via USB-A of HDMI te verbinden. Voor draadloze verbindingen is de nieuwe iMac uitgerust met Wifi 6 en bluetooth 5.0.

Je krijgt een draadloze muis en toetsenbord in je gekozen accentkleur meegeleverd. Wil je gebruikmaken van Touch-ID om je met je vingerafdruk aan te melden, dan zal je verder dan de goedkoopste versie moeten kijken.

Zoals wij van Apple spijtig genoeg gewoon zijn, probeert het bedrijf de consument naar de duurdere configuarties te lokken door enkele belangrijke details in de goedkopere versies weg te laten. Zo komt de basisversie met slechts twee USB-C Thunderbolt 3-aansluitingen en géén gigabit ethernetpoort. Voor € 1449 krijg je een eerder povere 256 GB opslag en een voldoende 8 GB RAM (een optie met 16 GB is er nog niet).

Voor € 1669 krijg je twee extra USB-C-3-aansluitingen, een extra grafische processorkern en gigabit ethernetpoort. Voor nog eens € 230 extra krijg je 256 GB opslag erbij. Onze mening? Voor die prijs vind je al snel een externe SSD-schijf met een grotere capaciteit.

iPad Pro: 10 000 mini-LED's

Dat je nooit puur op het uiterlijk moet afgaan, bewijst de nieuwe iPad Pro. Qua vorm is hij vrijwel identiek aan zijn voorganger (2020). Maar deze nieuwe generatie komt qua snelheid en grafische mogelijkheden steeds dichter in de buurt van een high-end laptop. Niet alleen omdat hij net als de MacBook Pro en Air beschikt over de fameuze eigen M1-processor, maar ook dankzij de USB-C-poort compatibel met Thunderbolt.

Net als zijn voorganger heeft de iPad Pro 2021 WiFi 6, en dezelfde accessoires (Magic-toetsenbord en Pencil 2). Daarnaast zijn er nu ook modellen compatibel met 5G.

Concreet is de M1-processor een 8-core CPU (3,2 Ghz). Het toestel is ook uitgerust met een 8-core GPU. Naar verluidt is hij uitgerust met een snellere SSD-schijf, met een opslagcapaciteit van maximaal 2 TB. Vervelender is dat de iPad Pro nu qua geheugen niet in 4 (zoals bij het 2020-model) maar in 5 versies beschikbaar is: je hebt nu ook een iPad Pro met 128 GB (om de instapprijs te verlagen), naast de 256 GB, 512 GB, 1TB en 2 TB. Aan de RAM-kant grijpt Apple terug op de logica van 2018, met 8 GB RAM voor de versies van 128 GB tot 512 GB, en 16 GB voor de versies van 1 TB en 2 TB. De 2020-versie had 6 GB RAM.

  
 
Een verbeterd scherm (Liquid Retina XDR) met meer helderheid en contrast.

Meer over de iPad Pro

De nieuwe iPad Pro heeft een verbeterd HDR-scherm, Liquid Retina XDR genaamd, met meer helderheid en contrast. Dit zou videomakers moeten bevallen ... op voorwaarde dat je de iPad in 12,9" formaat koopt (het 11-inch model beschikt hier niet over).

De resolutie is vergelijkbaar met die van het model van vorig jaar (5,7 miljoen pixels). De helderheid bedraagt volgens de specificaties 1000 nits, met een piek van 1600 nits. Op het gebied van beeldschermcomfort beschikt de iPad over het P3-kleurengamma (10 bits) en de True Tone-kalibratietool voor meer natuurlijke en minder agressieve beelden voor de ogen, evenals ProMotion, dat een adaptieve verversingssfrequentie van 24 tot 120 Hz mogelijk maakt (wat we niet zullen nalaten te testen).

De echte revolutie zou zitten in de nieuwe achtergrondverlichting via mini-LED's (volgens Apple 120 keer kleiner dan hun voorgangers, om de dunheid van de iPad Pro te behouden). Het zijn er niet minder dan 10 000, in 2 500 dimzones, waarvan de helderheid zich aanpast aan de inhoud om het contrast en het realisme van de beelden te maximaliseren. Het is vergelijkbaar met wat tv-fabrikanten momenteel doen, behalve dat tv's groter zijn en 30 000 mini-LED's hebben. Maar voor een 12,9-inch scherm als dat van de iPad Pro is 10 000 natuurlijk wel veel.

De iPad Pro zou ook over betere microfoons beschikken. Apple speelt duidelijk in op de meer professionele markt van content creators. Helaas is er geen inspanning gedaan om de bureau-gebruiker te ondersteunen. Office op de iPad Pro is immers nog een uitgebluste versie en het bestandssysteem mist nog de flexibiliteit van een gewone Mac. We zullen dit uiteraard verder voor je opvolgen.

Ontdek alle geteste tablets

Een 2021-versie van de Apple TV 4K

De nieuwe Apple TV 4K beschikt over de A12 Bionic-chip (processor van de iPhone XS / 2018). Het toestel zou 4K HDR in HFR (High Frame Rate, dat zijn meer beelden per seconde) ondersteunen. Dat betekent dat die 120 Hz zou moeten ondersteunen. Maar ... in de specificaties lezen we 60 Hz (de framerate die door de meerderheid van de huidige tv's wordt ondersteund).

Verder beweert Apple dat je de beeldinstellingen van de tv kunt verbeteren door de licht- en nabijheidssensor van de iPhone (12) op de tv te richten. Dit zou zelfs snel bewegende beelden voor sportuitzendingen verbeteren.

We merken ook op dat Apple nog steeds 32 GB- en 64 GB-versies aanbiedt. Gezien de hoeveelheid ruimte die nodig is voor apps zoals games die Apple zelf aanbeveelt, is het vreemd dat ze deze versies nog steeds verkopen.

Tot slot kan de nieuwe afstandsbediening de tv voortaan via infrarood in- en uitschakelen. De afstandsbediening heeft een nieuwe Siri-interface en de knoppen zouden verbeterd zijn. Al bij al lijken al deze veranderingen ons eerder een evolutie dan een revolutie.