Nieuws

Acer kiest voor het milieu, maar vergeet een goede batterij

26 januari 2022

Het antwoord van Acer op de nood aan meer milieuvriendelijke laptops is een model dat deels uit gerecycleerd materiaal bestaat en waarvan de meeste onderdelen makkelijk te vervangen zijn. Mooie verwezenlijkingen, maar de prestaties van het scherm en de batterij zijn een zwakke plek.

De Aspire Vero AV-151 geeft onze jongere generaties wat ze doorgaans belangrijk vinden: een laptop die is gebouwd met in het achterhoofd de groeiende afvalberg van elektronische producten en de bijhorende milieuproblematiek. Daarom heeft Acer gekozen om de behuizing van de Aspire Vero voor 30 % uit gerecycleerde kunststof te vervaardigen. Daarnaast kun je het achterpaneel makkelijk zelf open schroeven en kun je onderdelen zoals het moederbord, de batterij, het koelsysteem, de trackpad en de SSD vervangen. Dat geldt helaas niet voor het toetsenbord en één van de twee 8GB RAM-latjes. Maar wat krijg je nu nog allemaal voor de € 849 die je gemiddeld neertelt voor deze laptop?

Degelijke prestaties

Met de Intel Core i5-1155G7 processor met geïntegreerde Intel Xe Graphics kun je probleemloos op het web surfen, tekst- en beelddocumenten bewerken en videogesprekken voeren. Ook spelletjes die niet te veel van de processor vergen, kun je laten draaien.

De voorziene SSD opslag bedraagt 512 GB, maar door een behoorlijk aantal vooraf geïstalleerde programma's en applicaties verlies je daardoor al zo'n 84 GB, waardoor er in werkelijkheid 428 GB beschikbaar is. Wij zien liever zo weinig mogelijk van die zogenaamde bloatware die de gebruiker al van bij de start beperkt, want de meeste van die programma's en applicaties zul je wellicht nooit gebruiken. Het werkgeheugen bedraagt een zeer degelijke 16 GB.

Opstarten gebeurt in zes seconden. Bij het gebruik wordt de laptop wat warm bovenaan het toetsenbord, maar dat is niet echt hinderlijk. Iets vervelender is dat de ventilatoren duidelijk hoorbaar zijn tijdens zwaardere taken. Niet echt discreet dus. De Aspire Vero weegt 1,7 kg. Dat is vrij zwaar voor een laptop van 15,6 inch.

Iets meer dan 6 uur surfen

Hoewel het een milieuvriendelijke laptop is, gaat Acer wat ons betreft wel de mist in met de 48 Wh batterij. Met een volledig geladen batterij kun je net iets meer dan 6 uur surfen of 10 uur en 6 minuten video's afspelen. Voor een recent model dat bovendien meer dan € 800 kost, verwachten wij vandaag dat je minstens 8 uur kunt surfen of een volledige werkdag.

De beperkte autonomie betekent dat je vaker zult moeten opladen waardoor de batterij ook sneller zal verslijten en moeten worden vervangen. 

Ben je op zoek naar een laptop met een betere batterij en wil je ook andere kenmerken vergelijken, surf dan naar onze koopwijzer laptops.

Naar onze koopwijzer laptops

Middelmatig scherm

Hoewel het IPS-scherm van 15,6 inch met een 16:9 beeldverhouding en Full HD resolutie een fatsoenlijke beeldkwaliteit biedt, zijn we er ook niet kapot van. Binnen deze prijsklasse vind je zonder veel moeite laptops met een betere schermkwaliteit, de ASUS VIVOBOOK S14 433 bijvoorbeeld. Dat komt vooral door het lage contrast en omdat ook de maximale helderheid relatief laag is, is het scherm moeilijker leesbaar in een heldere omgeving. Gelukkig heeft het scherm weinig last van weerkaatsing. Qua stevigheid geeft het niet de beste indruk.

Wifi 6 en voldoende aansluitingen

Met de Wifi 6-standaard zit je zeker gebeiteld voor draadloze verbindingen, zeker als er meerdere toestellen met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Ons labo registreerde snelheden van 1630 Mbps naast de router en 788 Mbps twee kamers verder. De meeste draadloze internetabonnementen voor consumenten bieden snelheden rond de 300 Mbps aan. Bij klachten over je internetsnelheid zal dus wellicht je netwerk de oorzaak zijn, niet deze laptop.

De Aspire Vero is goed uitgerust met allerlei aansluitingen, behalve een SD-kaartlezer

Wil je bekabelde aansluitingen maken, dan heb je keuze genoeg dankzij de aanwezigheid van een USB A 2.0-poort, twee USB A 3.0-poorten en een USB C 3.2 Gen1-poort. Verder kun je met de HDMI-poort een projector of extern scherm aansluiten. Daarnaast heb je nog een ethernetpoort, een aansluiting voor een lader en een aansluiting voor een hoofdtelefoon. Het enige wat eigenlijk ontbreekt is een SD-kaartlezer.

Voor de planeet

Het middelmatige scherm en de tegenvallende batterij hebben uiteraard een impact op ons eindoordeel, net als de weinig indrukwekkende bouwkwaliteit. Ook al zijn de prestaties van deze laptop best wel aardig, toch denken we dat vooral consumenten met een hart voor de planeet deze Acer Aspire Vero zullen kopen en dat hij gebruikers die meer oog hebben voor de puur technische kenmerken minder zal overtuigen, zeker voor een prijs boven de € 800.

Laptops tussen € 800 en € 1 000

66 Goede
kwaliteit
Laptops
vanaf  859,20
71 Goede
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  999,00
60 Redelijke
kwaliteit
Laptops
Referentieprijs  809,00