Koopgids

Koopgids externe harde schijven

13 september 2022

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: regelmatig een back-up maken is belangrijk. Dat doe je snel en makkelijk op een externe harde schijf. We geven tips bij de aankoop van een nieuwe schijf.

Welke harde schijf kiezen?

Het belang van een back-up kan niet worden overschat. Geraakte je ooit al eens een deel van je bestanden kwijt, bv. na het crashen van de interne harde schijf van je computer, dan weet je dat je back-ups maar beter tot een vast onderdeel van je computerroutine maakt. In ons dossier over back-ups vertellen we je meer over het wat en waarom.

Wat kost een harde schijf?

Je hebt de keuze uit verschillende gegevensdragers. Een externe harde schijf is makkelijk in gebruik en de prijs is ondertussen heel betaalbaar. Vanaf zo’n € 60 heb je al een schijf van 2 terabyte (of 2 000 gigabyte), voldoende om 200 000 foto’s, 200 films (Full HD) of ontelbaar veel documenten te bewaren.

Welk type schijf voor mij?

De kwaliteitsverschillen tussen externe harde schijven zijn tegenwoordig klein. Koop je vandaag een externe harde schijf, dan moet je al moeite doen om er één te vinden die niet naar behoren werkt. Welke schijf je kiest, hangt daarom af van je eigen voorkeuren en je gebruiksprofiel. We lichten een aantal concrete situaties toe.

 

 

Basis harde schijf zonder toeters en bellen

Is het de bedoeling om de harde schijf vooral op één plek te gebruiken, bv. in combinatie met je desktopcomputer, dan hoef je niet extra te betalen voor schok- of valbestendigheid. Ook ingebouwde encryptie is misschien wat overbodig, zeker als de schijf je woning niet of zelden zal verlaten.

Back-upfunctionaliteit (i.e. meegeleverde of te downloaden software die je kan helpen om back-ups in te stellen) kan dan weer wel nuttig zijn. De prijs kan je zeker laten meespelen in je keuze. Sommige schijven zijn ook wat duurder omdat ze een mooi design hebben.

Harde schijf die tegen een stootje kan

Wil je je harde schijf dikwijls ergens mee naartoe nemen, dan is extra bescherming tegen schokken of valschade nuttig. Harde schijven bevatten bewegende onderdelen en zijn daarom gevoelig voor schokken, vooral wanneer ze in werkende modus zijn. Er zijn verschillende fabrikanten die een productlijn van harde schijven hebben met een dikke en robuuste rand, de zogenaamde “rugged” modellen. De extra bescherming maakt de schijven iets duurder.

Harde schijf met encryptie- en back-upmogelijkheden

Gebruik je de schijf als regelmatige back-up voor eenzelfde folder op je computer, dan kan inbegrepen back-upsoftware interessant zijn. Die kan bv. automatische back-ups van geselecteerde mappen uitvoeren telkens als je de harde schijf op je computer aansluit. De meeste fabrikanten bieden dergelijke software aan, ofwel direct meegeleverd op de schijf zelf, ofwel gratis te downloaden via hun website.

Veel schijven bieden daar bovenop de mogelijkheid om je bestanden (of een deel ervan) te beveiligen met een wachtwoord. Bij sommige schijven gebeurt de encryptie door de schijf zelf (hardware-encryptie); bij andere door een programma dat je moet downloaden op je pc (software-encryptie). Beide methodes zijn op zich even veilig.

Harde schijf voor snelle gegevensoverdracht

Wil je vooral snel gegevens overzetten, kies dan een schijf met hoge lees- en schrijfsnelheden. Bijna alle schijven presteren hier eigenlijk goed, maar een aantal zijn toch net iets sneller. Uiteraard is de hoogste snelheid enkel te bereiken als je computer met USB 3.0 of hoger is uitgerust.